Kapitalizmden kurban istismarı

Kapitalist tüketim kültürünün mabedleri olarak işlşev gören Migros, Carrefoursa ve Kipa gibi büyük alışveriş merkezileri, İslam'ın kurban ibadetini istismar ediyorlar.

21-11-2009


Migros, Carrefoursa ve Kipa gibi büyük alışveriş merkezilerinde kurbanlık satışı var ama bir mescid yok.

Ramazan'da 'kumanya', bayramda 'kurban' kampanyası düzenleyen alışveriş merkezleri, vatandaşların taleplerine rağmen mescid açmamakta ısrar ediyor. Alışveriş yapan vatandaşın namaz kılması için küçücük bir oda dahi ayırmayan Migros, Carrefoursa, ve Kipa gibi bazı alışveriş mağazalarının sadece para kazanmak için kurban satışı yapması, "Bu nasıl çelişki. Namaz kılana değer vermeyen kuruluşlar, rant için kurban satıyor. Bunun adı dincilik" değerlendirmelerine yol açtı.

MİGROS: İSLÂMÎ KOŞULLARA UYGUN KESİM!

Migros Ticaret'in, müşterilerini bu Kurban 8Bayramı'nda da birbirinden özel fırsatlarla buluşturduğu ifade edilen açıklamada, çağdaş yöntemlerle, İslâmî koşullara uygun, noter huzurunda ve hijyenik şartlarda, sağlıklı kurban kesim imkânının bu bayramda da Migros Ticaret'te olduğu, kurban siparişlerinin www.kangurum.com.tr ve www.e-kurban.com internet adreslerinden, 444 10 44 numaralı Müşteri Hizmetleri Hattı'ndan veya Migros, Tansaş, Macrocenter ve 5M mağazalarından verilebildiği belirtildi. Açıklamada; dinî vecibelere uygun olarak seçilen kurbanlıkların her türlü sağlık kontrolü yapıldıktan sonra özel anlaşma yapılan ruhsatlı kesimhanelerde noter huzurunda vekalet eden kişi adına İslâmî koşullara uygun olarak kesileceği vurgulandı.

CARREFOURSA: DİN GÖREVLİLERİ EŞLİĞİNDE KESİM

Carrefoursa, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilen "Akkaraman" ırkı 1 yaşını geçmiş koçlardan seçilen kurbanlıkları, bayramın 1. günü noter huzurunda din görevlileri eşliğinde, hijyenik koşulların sağlandığı mezbahalarda, veteriner hekimlerin kontrolünde kesildikten sonra, özel kolilerinde, müşterilere teslimatın yapılacağı mağazalara soğutucu donanımlı araçlarla nakledecek.

KİPA: İSLÂMÎ USULLERE UYGUN OLARAK DİN GÖREVLİSİ EŞLİĞİNDE KESİM

Kipa ise, müşterilerine kurbanlık ve teslim şartlarına ilişkin şu açıklamayı yapıyor:

"Kurbanlıklarımız 1 yaşını tamamlamış sağlıklı koçlardan seçilir. Kurban Bayramı'nın 1. günü İslâmî usullere uygun olarak din görevlisi eşliğinde, noter huzurunda ve hijyenik koşullarda kesilen kurbanlıklar, özel kolilerine konularak soğutmalı araçlarla mağazalarımıza gönderilecek ve kurban alışverişinize yaptığınız mağazadan size teslim edilecektir. Kurbanınızın kesilmiş karkas ağırlığı, minimum 18 kilo olacaktır. Kolide 2 but, 2 kafes, 1 fleto, 1 gerdan ve 1 sakatat torbası bulunur."

(İslam ve Hayat / Vakit)

Etiketler : #Kapitalizmden   #kurban   #istismarı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN