Hem faşist, hem ikiyüzlü!

Bir Amerikan gazetesine röportaj veren CHP'li Onur Öymen, tam bir faşizan yaklaşım sergileyerek, başörtülü kadınları Nazi 'Kara gömleklilere' ve İtalya'daki faşist 'Kahverengi gömleklilere' benzetti. Ardından sözlerini yalanlamaya kalkıştı, fakat...

24-04-2008


İslam ve Hayat

Bir Amerikan gazetesine röportaj veren CHP Genel Başkan Yardımcı Onur Öymen, tam bir faşizan yaklaşım sergileyerek, başörtülü kadınları Almanya'daki Nazi örgütünün 'Kara gömleklilerine' ve İtalya'daki faşist 'Kahverengi gömleklilere' benzetti. Bu büyük hakareti Hürriyet gazetesi tarafından gündeme getirilince de Vakit gazetesine konuşup böyle bir benzetme yapmasının söz konusu olmadığını söyledi. Fakat ABD'li gazeteci Dion Nissenbaum röportajın kayıtlarını yayınlayınca Öymen'in söz konusu faşizanca sözleri söylediği ortaya çıktı.

Önce Hürriyet'i, sonra Vakit'i, ardından da Amerikan gazetesini sözlerini çarpıtmakla suçlayan Öymen, son suçlu olarak röportajı yapan muhabiri (Dion Nissenbaum) ilan etti ve muhabirden konuyla ilgili bir düzeltme yayınlamasını istedi. Ancak, Amerikalı gazeteci Öymen'in düzeltme talebine bant kayıtlarını ve bant çözümüyle cevap verdi. Yayınlanan bant çözümünde, Öymen'in başörtülüleri Nazi kara gömleklilerine ve faşist kahverengi gömleklilere benzettiği açıkça görülüyor.

İşte, Onur Öymen'in okuyanı dehşete düşüren benzetmeleri yaptığı röportajın bant çözümü:

Soru: Amerikan Anayasası altında ülke ya da devlet kadınların üniversitelerde başörtüsü kullanmaları engellenseydi onların dini özgürlüklerini kısıtlamak olarak görülürdü.

ÖYMEN: Tabii ki, çünkü Amerikan toplumunda İslamlaşma ya da Amerika'da Şeriat hükümetlerinin olma tehlikesi yok. Sizin öyle bir tehdidiniz yok. Eğer bazı Kızılderili öğrencileriniz geleneksel giysilerini giyerlerse, kaygılanmayız çünkü onları tehdit olarak görmeyiz. Ama eğer bunu dini devletin sembolü olarak Türkiye'de kullanırsanız, o zaman farklı. Örneğin, Almanya'da neden Nazi kıyafetleri, üniformaları yasak? Almanya'da demokrasi yok mu? Neden böylesi üniformaları yasaklıyorsunuz? Çünkü Nazi geleneklerini canlanacağına dair tehdit algıladıkları için. Farkı görüyor[mu]sunuz .

Soru: O zaman siz başörtüsünü özdeşleştiriyorsunuz Nazi…

ÖYMEN: Tabii ki, evet. Herhangi bir şey, sadece başörtüsü değil, ama herhangi bir şey, herhangi bir üniforma, siyasi inancın veya dini inancın sembolü olarak kullanıldığında topluma hükmeden dini ve ulusal semboller olurlar. Örneğin, Hitler zamanında, Hitler gençleri siyah
gömlekler giydirildiler, onlar da kendilerine Karagömlekliler dediler. Nazi ideolojisinin sembolü oldu. Mussolini zamanında kahverengi gömlekler giyerlerdi, dolayısıyla kahverengi gömlek giyenler tanım olarak Mussolini taraftarlarıydılar. Bu tip şeyler sadece otoriter rejimlerde olur. Demokrasilerde değil. Batı dünyasında insanların siyasi felsefesini veya inançlarını sadece kıyafetlerine bakarak tanımlayamazsınız. Bu onların Türkiye'de yapmaya çalıştıkları şey. Sadece başlarını örtmek değil, ama öyle örtünmek ki sadece bu partinin ideolojisine inanların yaptığı şekilde örtmek. Bu Anadolu kadının geleneksel başörtüsü değil. Hiçbir şekilde alakası yok, tamamıyla, 20-30 yıl öncesine kadar Türkiye'de böyle bir şey görmedim. Başını bu şekilde örten tek bir insan görmedim. Dolayısıyla iktidar partisinin sembolüdür, veya doğrusunu söylemek gerekirse, bir siyasi-dini ideolojinin sembolüdür. Ve Lübnan'dan ithal edilmiştir. Asıl olarak Lübnan'da kullanılmıştır ve Türkiye'ye sembol olarak ithal edilmiştir. Ve Başbakan dedi ki, eğer sembolse bunun nesi yanlış? Dolayısıyla siyasi sembol olarak kullanıldığını kabul etmektedir.

Soru: Ama Karagömleklerle Kahverengi gömlekleri, milyarlarca insanın başörtüsüyle, dindar bir partiyle bir nevi özdeştirmek biraz …

ÖYMEN: Biraz abartılı olduğunu düşünebilirsiniz. Olabilir. Olabilir. Ama başlangıçta, Hitler siyasi parti olarak seçildi. Oyların yüzde 44'ünü aldı, tanım olarak Nazi olmayan Almanların oylarını aldı. Ama zamanla ülkeyi otoriter sistem, totaliter sisteme dönüştürdü …Bugün İktidar partisini Hitlerle karşılaştıramam. Tabii ki hayır. Ama  artinin seçilmiş olması, demokrasi kurallarına her zaman uyacağıanlamına… Fark budur. Yani Hitler siyasi ideoloji ya da ulusalcı ideoloji için yaptı. Şimdi ülkemizde İslami toplum için seçimlerde siyasi desteklerini kullanıyorlar. Dolayısıyla, bir hafta dahi bulamazsınız, gazetelere bakın, geçtiğimiz beş küsür sene içerisinde bu hükümetin üyelerinden birinin dini bir konuyu gündeme getirmediği bir hafta dahi bulamazsınız.

 

Etiketler : #Hem   #faşist   #   #hem   #ikiyüzlü!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN