Haiti depremi yüzyılın felaketi

Haiti'de yaşanan deprem tam bir felakete dönüştü. Yardımların kendilerine ulaşmadığından şikayet eden kızgın Haitililerin cesetlerle yollara barikatlar kurduğu bildiriliyor.

15-01-2010


Haiti'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye giden yardım kuruluşları lojistik sorunlarla karşı karşıya. Bölgede yiyecek ve içecek su sıkıntısı çekiliyor. Time dergisinin foto muhabiri Shaul Schwarz, kentin merkezinde cesetler ve kayalarla kurulan en az 2 barikat gördüğünü söyledi.

Schwarz, yardımların ulaşmamasından bıkan Haitililerin cesetlerle yolları kapatmaya başladığını ifade etti. BM barış gücü misyonunundan David Wimhurst, depremzedelerin yardım istediğini, kendilerinin de bunu yapmayı istediklerini, ancak Haitililerin kentin asayişi için devriye görevi yapan BM araçlarının yardım dağıtmadığını görünce kızdığını ve giderek daha da sabırsız hale geldiklerini söyledi.

Bölgeye gelen az sayıda arama kurtarma ekibi de köpekler yardımıyla enkazda canlı kalabilenleri arıyor. Depremde ölenlerin cesetleri cadde ve sokaklarda bir kenarda toplanıyor.

 

Başkent Port-Au-Prince'deki 8 hastanenin hasar gördüğü, yaralıların komşu Dominik Cumhuriyeti'nde tedavi edildiği bildiriliyor.

Kurtarma çalışmalarına yabancı ülkelerden gelen ekipler destek veriyor. Doktorlar, arama köpekleri, askerler ve kurtarma ekipleri çaresizlik içindeki Haitililere yardım etmeye çalışıyor.

ABD, Çin ve Fransa'dan gelen kurtarma ekipleri yıkıntılar içinde canlı arıyor. Port-Au-Prince'de caddelerin cesetlerle dolu olduğu, Genel Hastanenin morgunun otoparkına ise yüzlerce cesedin getirildiği bildiriliyor.

Kentin güvenliğinden sorumlu Brezilyalı barış gücü askerleri toplu defin hazırlığı yapıyor.

 

Yardımların Haiti'nin başkentine gelmeye başlamasıyla birlikte havaalanındaki yetersizlikler de gün yüzüne çıktı.

Port-Au-Prince'deki uluslararası Toussaint L'Ouverture havaalanına sivil uçuşların yapılmaması istendi, kontrol kulesinin çalışmadığı havaalanında uçaklar için yakıt sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Yardım görevlisi Fevil Dubien, depremden sağ çıkanların gıda ve su sıkıntısının büyük olduğunu belirterek, insanların su için adeta savaştığını ifade etti.

Dünyanın dört bir yanından uçaklar dolusu gıda, su, çadır, battaniye, su temizleme aletleri, enkaz temizlemek için ağır vasıtalar, helikopterler ve diğer taşıma araçları Haiti'ye ulaşırken, yüzlerce arama-kurtarma, tıp ve diğer alanlarda uzman kişiler de yardım için bölgeye gelmeye devam ediyor.

Yardımlar yoğunlaşmasına rağmen, yollar ve havaalanı ve limanın yetersizliği yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında sorun yaratıyor. Haitili havacılık yetkilileri, dün akşam saatlerine kadar 60 yardım uçağının Haiti'ye vardığını, ancak doluluk nedeniyle başkentteki havaalanında trafiğin tıkandığını, dönüş için yakıt sıkıntısı çekilmesi nedeniyle ABD'den yapılan sivil uçuşların tamamının geçici olarak durdurulduğunu ifade etti.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Haiti   #depremi   #yüzyılın   #felaketi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN