Genelkurmay başkanlarına "Yüce Divan" yolu

Erdoğan'ın dün kurmaylarıyla yaptığı görüşmeden sonra genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolu açılması ve orman vasfını kaybeden arazilerin satışına izin veren 2B yasasının pakete eklenmesine karar verildi.

30-03-2010


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kurmaylarıyla yaptığı görüşmeden sonra genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolu açılması ve orman vasfını kaybeden arazilerin satışına izin veren 2B yasasının pakete eklenmesine karar verildi. AK Parti, anayasa değişiklik paketine şon şekli verirken, referandumda halk desteğini artırıcı düzenlemeleri gözetti. Emeklilere, çalışanlar gibi toplu sözleşmeden faydalanma hakkı getirildi. Çalışanlara, birden fazla sendikaya üye olma hakkı tanındı. Anayasa'daki, "siyasi amaçlı grev yapılamaz" hükmü çıkarılarak, işçilere jest yapıldı.

Orman vasfını yitirmiş 2-B arazileriyle ilgili düzenleme pakete dahil edilmezken Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmeleri çerçevesinde Anayasa’nın 51, 53 ve 54’üncü maddelerinde önemli değişiklikler yapıldı.  Üçü geçici toplam 26 maddeden oluşan taslak, 3’ü geçici 28 maddeye çıkarıldı. Pakette yapılan son değişiklikler şöyle :

-Anayasa’nın 148’inci maddesinde yapılan değişiklikle, Genelkurmay Başkanı Kuvvet Komutanları ve TBMM Başkanı görev yönünden işleyecekleri suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanacak.

-Emekliler de çalışanlar gibi toplu sözleşme haklarından faydalanacak.

-Aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olma hakkı anayasa girdi.

-Anayasa’daki “siyasi amaçlı genel grev yapılamaz” hükmü, anayasadan çıkarıldı.

-Ekonomik ve Sosyal Konsey, Anayasa’nın 166’ıncı maddesine eklenerek, anayasal kurum haline getirildi.

-Geçen hafta açıklanan taslakta 19 olan Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı, son değişiklikle  19’dan 17’ye indirildi.

-Askeri Yargıtay’a, Anayasa Mahkemesi’ne 1 üye verme hakkı tanındı.

-Adalet Akademileri Genel Kurulu’na, HSYK’ya 1 üye verme hakkı tanındı.

-Anayasa Mahkemesi raportörlerinden HSYK’ya üye verilmesi düzenlemesinden vazgeçildi. Cumhurbaşkanı’na, Anayasa Mahkemesi’ne, üniversite mezunu 2 “sade vatandaş” atama hakkı verilmesi planlanıyordu; bundan da vazgeçildi.

-“Devlet cinselliğe karşı korur” hükmü, “her türlü cinsel şiddete karşı korur” olarak değiştirildi. Anayasa değişiklik paketine yeni sürpriz maddeler eklendiği belirtildi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Genelkurmay   #başkanlarına   #Yüce   #Divan   #yolu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN