Genelkurmay Aktütün saldırısını naklen seyretmiş

Taraf Gazetesi, bugün yayınladığı anlık istihbarat belgeleri ve istihbarat raporlarıyla, Genelkurmay'ın 17 askerin hayatını kaybettiği Aktütün baskınını önceden bildiğini ve seyrettiğini öne sürdü.

14-10-2008


Taraf Gazetesi'nin bugün yayınladığı anlık istihbarat belgeler ile istihbarat raporları, Genelkurmay'ın 17 askerin hayatını kaybettiği Aktütün baskınını, tıpkı Dağlıca gibi, ayrıntılarıyla bildiğini gösterdi.

BİR AY ÖNCEDEN HABERDAR EDİLDİ
İç Güvenlik Harekât Durum raporları ve İnsansız Hava Araçları'nın ilettiği anlık istihbarat bilgileri Aktütün baskınından Genelkurmay'ı bir ay önce haberdar etti. İnsansız hava aracı saldırı günü 9.35'ten itibaren, aldığı görüntüleri Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'na ve İkinci Başkan'a saatlerce ve naklen iletti. Saldırının önceden bilindiğini gösteren temel bir kanıt: Hava aracı, koordinatları Aktütün'e kilitlenmiş olarak saldırı sırasında da görüntü nakline devam etti

İç Güvenlik Harekat Durum raporları ve İnsansız Hava Araçları'nın ilettiği anlık istihbarat bilgileri Aktütün baskınından Genelkurmay'ı bir ay önce haberdar etti. BİR AYDIR İZLENİYORDU Beklenen bir saldırıydı bu. Çünkü ABD ile yapılan anlık istihbarat paylaşımı işbirliği uyarınca bölge üzerinde keşif uçuşları yapan İnsansız Hava Araçları (İHA), bundan bir ay önce, 5 Eylül 2008'de Kuzey Irak'ın İran sınırına yakın bölgelerinden, Hakkâri-Şemdinli bölgesine doğru harekete geçmiş 80 kişilik bir PKK'lı grubun koordinatları ile net görüntülerini geçmişti. Bu hareketlilikle ilgili olarak GES (Genelkurmay Elektronik Sistemler) Komutanlığı, bölgedeki dinleme ve istihbarat birimlerinden gelen günlük raporlarla Genelkurmay'ı ve komutanlıkları sürekli uyardı.

GENELKURMAY HAZIRLIKLARI İZLEDİ
İnsansız hava aracı saldırı günü 9.35'ten itibaren, aldığı görüntüleri Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'na ve İkinci Başkan'a saatlerce ve naklen iletti.

SONRA DA SALDIRIYI SEYRETTİLER
Saldırının önceden bilindiğini gösteren temel kanıt: Hava aracı, koornitanları Aktütün'e kilitlenmiş olarak saldırı sırasında da görüntü nakline devam etti.

 Bu ilk görüntü. Saldırı günü, 3 ekimi gösteriyor. PKK'lılar K. Irak sınırında, Aktütün yakınlarında siper kazıyor, mayın döşüyorlar.

Saldırı hazırlığı ikinci görüntüde de var. Saat Greenwich'e göre 6.35'i, Türkiye saatiyle 9.35'i gösteriyor. Saldırının 3.5 saat öncesi.

 

Kamera kaydı bir anda PKK timinden Aktütün'e dönüyor. Saldırıbölük karakoluna yönelmi. Saat Greenwich'e göre 11, Türkiye saatiyle 14. CANLI YAYIN BAŞLIYOR Saat 09.35.35'de başlayan (insansız uçağın çektiği görüntülerde kullanılan GPS saati Greenwich'e göre ayarlandığı için saat Türkiye yaz saatinden üç saat geride) görüntülerde koordinatlarından Aktütün'e yakın olduğu anlaşılan bir tepenin üstünde görünen PKK'lı grup, güneyden gelecek bir çevirme ihtimaline karşı bölgeyi mayınlıyor, mevzi hazırlıyor, havan topu konuşlandırmaya çalışıyor. Burası Aktütün'e 25 km mesafede. ÜÇ BUÇUK SAAT SONRA MÜDAHALE • Saat 13:59:02. (GPS: 10:59:02) Kuzey 37 15.33, Doğu 44 21.40 noktasından güneydeki tepelere mevzilenmiş PKK'lı gruba ilk görüntüden yaklaşık üç buçuk saat sonra ateş açılıyor. (Fotoğrafta parlayan yer) Ama Genelkurmay koordinatları belli olan bölgeye karada konuşlandırılmış silahlarla saldırmayı tercih ediyor. İstihbarat görüntülerine rağmen Genelkurmay, Hava Kuvvetleri'ni kullanmıyor. İNSANSIZ HAVA ARACI AKTÜTÜN'Ü İZLİYORMUŞ Görüntüler uzun süre 5-C olarak adlandırılan bir bölgeden PKK'lı grupları çekmeyi sürdürürken, saat 13:57:26'da kamera (GPS 10.57.26) 6-C olarak adlandırılan yeni koordinattan görüntü vermeye başlıyor. 6-C olarak adlandırılan yer ise Aktütün Köyü. Uzmanlar Aktütün koordinatının belli bir adla aracın hafızasına önceden kaydedilmiş olmasının ve Aktütün üzerinde İHA uçurulmasının, bu bölgede bir faaliyet beklendiğinin başka ve önemli bir delili olduğunu söylüyor.


JANDARMA'NIN İÇ RAPORLARI DA GENELKURMAY'I YALANLADI

Asayiş Kolordu Komutanlığı'nın Aktütün saldırısı raporu, iki gün sonra açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Iğsız'la dört noktada çelişiyor.

Takviye Birlik Var Mıydı?

Iğsız saldırı öncesinde Aktütün'e özel birlik ve komanda takviyesi yapıldığını söylemişti. Jandarmaya göre bu birlikler sonradan geldi.

F-16'lar Harekete Geçti Mi?

Iğsız baskından hemen sonra PKK grubunu iki F -16'nın vurduğunu söyledi. Jandarma raporunda ise sadece helikopterlerden söz edildi.

Bayraktepe Kimin Elindeydi?

Iğsız baskında Bayraktepe'nin düşmediğini söyledi. Jandarma ise tepenin sekiz saat sonra, PKK çekildikten sonra alındığını rapor etti.

Baskında Kaç PKK'lı Öldürüldü?

Iğsız'a göre baskın sırasında PKK 23 zaiyat vrdi. Jandarma raporuna göre kesin sayı beş. Geri kalanlar için tahmin yapılmış: 30 kadar.


AKTÜTÜN'Ü BASACAK KOMUTANIN İSMİ BİLE BİLDİRİLMİŞ

Bir gün öncenin raporunda Aktütün baskınını yapacak PKK komutanının adı bile belirtiliyor:

"Habat Kapsamlı Eylem Hazırlığında"

KATIRLAR BİLE TAKİPTE Türkiye ve Irak'ın kuzeyindeki kaynaklara dayandırılan bir gün önceki bu istihbarat raporlarında Hakkâri-Şemdinli bölgesinde bir saldırının gelmekte olduğu anlatılıyordu. Öyle ki bu raporla Genelkurmay, Aktütün'ün hemen karşısında, sınırın öteki tarafındaki Mezi deresi içerisinde saldırıda kullanılan ağır silahları taşımak üzere bekletilen 25-30 katırın varlığından bile haberdardı.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Genelkurmay   #Aktütün   #saldırısını   #naklen   #seyretmiş   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN