Gazze susuz, Gazze karanlıkta

İsrail saldırısında Gazze’de yıkım yaşandığını anlatan Bayındırlık Bakanı El Mansi, “6 yıldır ambargo var, küçük bir şehire hapsolmuş gibiyiz. Elektrik ve suyumuz yok” dedi.

02-05-2012


Savaşın ardından ambargolarla çaresizliğe terkedilen Filistin’de en büyük sorun sağlık ve enerji alanında yaşanıyor. Tıbbi malzeme ve ilaç bulma konusunda büyük bir eksiklik yaşanan ülkede şimdi de ambargolar sebebiyle arıtma tesisleri kurulamadığı için susuzluk tehlikesi baş gösterdi. Enerji sorunu o kadar üst düzeyde ki ülkenin Bayındırlık ve Enerji Bakanı bile kendi evinde araba aküsüyle elektrik ihtiyacını karşılıyor. Ülkede yakıt sorunu o kadar had safhada ki benzinliklerde kilometrelerce kuyruklar oluşuyor. Geceleri Gazze elektrik kesintileri yüzünden karanlığa gömülüyor.

Filistin Sağlık BakanYardımcısı Dr. Hasan Khalaf ile Filistin Bayındırlık ve Enerji Bakanı Dr. Yousef El Mansi, tıbbi yardım ve işbirliği için Gazze’ye bulunan Filistin Beyaz Eller Derneği Başkanı Dr. Ahmet Güneş ile Yeryüzü Doktorları İkinci Başkanı Dr. Kerem Kınık’ı makamında kabul etti.

Elektrikten sonra su sıkıntısı da artıyor

Gazze’de inşaa edilen Mavi Marmara Anıtı’nı kendisinin tasarladığını anlatan ve Mavi Marmara şehit olanların tarihe geçtiğini anlatan Bayındırlık ve Enerji Bakanı Dr. Yousef El Mansi, “6 yıldır da ambargo altındayız. Gazze küçük bir şehir ama nüfus oranı dünyanın en kalabalık yerlerinden biri. Elektrik ve yakıt sıkıntımızın yanında şimdi de su sıkıntısı ekleniyor. İçilebilir su oranı yüzde 10 civarında. Kentte arıtma tesisi kuramıyoruz çünkü dışarıdan malzeme getiremiyoruz. Burada ciddi bir dram yaşanıyor. Enerji kesintisi yetmiyormuş gibi susuzluk tehlikesiyle de karşı karşıyayız. Türkiye’nin işbirliği bizim için çok önemli” diye konuştu.

Zenginleştirilmiş uranyum kullanıldı

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Khalaf ise çaresizliklerini şöyle dile getirdi: Savaş nedeniyle 5 bin 300’e yakın yaralı oldu ülkede. Cesetlerden ve topraktan alınan örnekleri uluslararası laboratuarlara gönderdik. Raporlar gösterdi ki İsrail, konvansiyonel silahlarda kullanılması yasak olan beyaz fosfor, zenginleştirilmiş uranyum ve ağır metaller kullanmış. Dünya buna gözünü kapatıyor.”

(Kaynak: STAR)

Etiketler : #Gazze   #susuz   #   #Gazze   #karanlıkta   
YORUMLAR
  • muhammed   05-05-2012 11:08

    hani mısırda devrim olmuştu hani hoplayıp zıplamaya başlamıştı bazı müslümanlar. mısırdan bir yakıt tankı dahi geçiremiyorlar mısırlılar diyebileceğim tek şey şudur: "yazıklar olsun kralların uşaklarına"

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN