Fransa'dan Ermeni tasarısına onay

Fransa meclisinde, Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören tasarının oylaması yapıldı. Tasarı oy çokluğu ile kabul edildi.

22-12-2011


Fransa meclisinde, Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören tasarının oylaması yapıldı. Tasarı oy çokluğu ile kabul edildi. 

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı.

Boyer konuşmasında, ''yasa teklifine tepki olarak Türkiye'nin diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu'' söyledi. Fransız milletvekili, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu iddia etti.

''Fransız iş adamları, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmesin'' diyen Boyer, yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını ve AB uyum yasaları gereğiyle de gerekli olduğunu iddia etti.

FRANSIZ HÜKÜMETİNDEN TASARIYA DESTEK

Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu. Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerini iradesine bıraktı. Fransız bakan, bununla birlikte, üstü kapalı da olsa hükümetin yasa teklifini desteklediği mesajını verdi. Konuşmasında, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier, bu yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi.

"TÜRKİYE ZATEN KABUL ETTİ" İDDİASI

Fransa'daki Ermeni lobisinin önemli isimlerinden ve tasarının altında imzası bulunan Patrick Deveciyan, 1919 yılında Türkiye’nin Ermeni soykırımını zaten tanıdığını savunarak, “Ferit Paşa hükümeti demokratik bir şekilde seçilmiş bir hükümetti. Türklerden sonra hükümete gelmişti ve bu Ermeni soykırımının sorumluları İstanbul’daki mahkemeler tarafından zaten mahkum edilmişti” dedi.

Patrick Deveciyan, “Yani artık bugün Türk devleti bu inkarcılığı aslında kendi tarihini inkar ettiği anlamına geliyor. Ermeni soykırımını inkar etmek mümkün değil çünkü kanıtlar bariz” iddiasında bulundu.

“ERMENİ SOYKIRIMI İÇİN KANITLAR DAHA ÇOK ORTADA”

Nazilerin çok daha az kanıt bıraktığını belirten Deveciyan, “Ermeni soykırımı için kanıtlar daha çok ortada” diyerek, 22 Eylül 1915 tarihli bir telgraf metnini okudu. Patrick Deveciyan şunları kaydetti:
“Türk Başbakanı Halep Belediye Başkanı'na şöyle yazmıştı. Türk hükümeti Ermenilerin çalışma izinlerini iptal etti ve Ermenilerin beşikteki bebeklari bile Türkiye’de kalamayacak şeklinde bir telgraftı. Burada görüyorsunuz tarihçileri toplamaya gerek yok.”

MELİH GÖKÇEK'TEN FRANSA'YA BÜYÜK TEHDİT

Daha sonra siyasi grup sözcüleri ve hükümet adına bir bakan yasa teklifiyle ilgili söz alacak. Meclisteki bu konuşmaların ardından 12 milletvekili daha konuşma yapacak.

TÜRKİYE FRANSA İLİŞKİLERİ BIÇAK SIRTINDA

Yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Değişiklik önergelerinden en önemlisi üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların müeyyidelerden muaf tutulmasını öngörüyor.

Önemli bir değişiklik önergesinde de parlamenterlerin tarihi konuda yasa yapamayacağı belirtilerek, bu türden yasaların meclisten geçmesinin ileride Ruanda, Kamboçya, Şatilla ve Sabra gibi diğer potansiyel konularda tartışmanın artmasına yol açacağı görüşü dile getiriliyor. Bu değişikliğin kabul edilmesi beklenmiyor.

7 Aralık'ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.

FRANSA'DAKİ TÜRKİYELİLERDEN PROTESTO

Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor.

(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)
 

Etiketler : #Fransa'dan   #Ermeni   #tasarısına   #onay   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN