Ergenekon savcısına sürpriz tayin

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararnamesiyle stanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanan Zekeriya Öz'ün, özel yetkileri kalkması sebebiyle yürüttüğü soruşturmalar başka savcılara devredilecek.

30-03-2011


İslam ve Hayat

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi'nin yayınladığı adli yargı kararnamesinde Ergenekon davasıyla adı duyulan Zekeriya Öz'ün, Fikret Seçen ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne getirilmesi dikkat çekti.  Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'de görevini sürdürecek olan Öz, böyle bir atama beklemediğini “Karar benim için sürpriz oldu” diyerek açıklarken, bu atama ile Öz'ün, CMK'nın 250. maddesi kapsamında belirlenen özel yetkileri kalktığı ve halen yürüttüğü soruşturmaların başka savcılara devredileceği öğrenildi.

Ergenekon davaları dışında Savcı Zekeriya Öz'ün atamadan önce yürüttüğü diğer soruşturmalar ise şunlardu: Genelkurmay'da hazırlandığı iddia edilen ve hükümet aleyhine kara propaganda yaptığı belirtilen internet siteleri ile ilgili yürütülen 'internet andıcı' soruşturması.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da şüphelileri arasında bulunduğu 'Adil Yargılamayı Etkileme' soruşturması. Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un şüphelileri arasında bulunduğu 'Örtülü Ödenek' soruşturması. Soner Yalçın, Yalçın Küçük, Ahmet Şık, Nedim Şener gibi gazetecilerin tutuklandığı 'Oda Tv' soruşturması.  Emekli Albay Mehmet Ülger, öğretim görevlisi Ruhi Abat, Binbaşı Haydar Yeşil gibi isimlerin tutuklandığı 'Zirve Yayınevi Katliamı' soruşturması.

Zekeriya Öz'ün yer değiştirmesiyle birlikte bırakacağı dava dosyalarının akıbeti ve davaların seyri konusu merakla beklenirken, AK Parti'den ilk tepki Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan geldi. Ergenekon savcılarının görev yerlerinin değiştirilmesini eleştirerek "Savcı Öz'ün rızası olmadan yapıldıysa doğru olmamıştır diyen Bozdağ, "Mahkeme kararlarının üzerine şaibe düşebilir. Yargılama sürecinde HSYK'nın tasarrufta bulunma yetkisi yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ise Zekeriya Öz hakkında verilen kararın devam eden soruşturmalar ve bu kapsamında gündeme gelen eleştirilerle bir ilgisinin olmadığını söyleyerek "Savcı Öz'ü İstanbul Cumhuriyet başsavcı vekili yapınca otomatikmen özel yetkileri kaldırmak zorunda kaldık" dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Turan Çolakkadı'ya güvenli bir ekip gerektiğini ifade eden İbrahim Okur "Savcı Öz'ü ve Seçen'i bu sebeple başsavcı vekili yaptık" derken, Ergenenon davasına bakacak savcı ve ekibinin Turan Çolakkadı ve Fikret Seçen tarafından belirleneceğini ifade etti.


Etiketler : #Ergenekon   #savcısına   #sürpriz   #tayin   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN