Erdoğan: Libyalılara silah doğrultan olmayacağız

Grup konuşmasında ABD, Fransa ve İngiltere'nin Libya saldırısını değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin Libya'da silah doğrultan tarafta olmayacağını söyledi.

22-03-2011


Grup konuşmasında ABD, Fransa ve İngiltere'nin Libya saldırısını değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin Libya'da silah doğrultan tarafta olmayacağını söyledi.

LİBYA İLE İLİŞKİMİZİ PETROL İLİŞKİSİ DEĞİLDİR

Erdoğan şöyle konuştu: Bizim Libya ile ilişkimiz petrol ilişkisi değil. Bizim onlarla temasımız, oradaki vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamanın yanında, Libya'nın beraberliğini, bütünlüğünü sağlamaya yönelik gayretlerdir.  Atasözlerimize bile girmiş. Tobruk'un, Derne'niz, Zaaviye'nin derdi bizim derdimizdir. Orada hadiseler başladığından bu yana biz taraflarla diyalog halinde olduk. Kaddafiyle de bizzat görüşmeler yaptık. Aynı şekilde Dışişleri Bakanım da görüştü. Neden? Çünkü ilişkinin koptuğu an her şeyin bittiği andır. Bunu devam ettirdik.

25 bin civarında vatandaşımızı tahliye ettik. Orada 500'ye yakın vatandaşımız kaldı. Onlar da gelmek istemediği için kalıyor.

Trablusun da, Bingazi'nin de her bir ferdi bizim öz be öz kardeşidir.

En son dün akşam Obama'yla görüşmelerimiz oldu. David Cameron aradı. Libya'yı yarım saat değerlendirdik.

Kaddafi'ye onurlu bir şekilde çekilmesi tavsiyesini yeniledik. Libya'yı kendisinin de güveneceği birine terk etmesini istedik.

Biz, Libya kendi meselesini kendi çözsün istedik. Bizim, Libya'ya müdahale, askeri müdahale endişemiş haklı bir endişedir. Bu tür müdahalelerin nelerle sonuçlandığını gördük. Paris toplantısını elbette sorgulayacak, elbette eleştireceğiz.

Yani operasyon meşru bir zeminde yönetilmelidir. BM Güvenlik konseyinin aldığı 1970 ve 1973 sayılı kararlar bu çerçevede kullanılmalıdır. Biz NATO ile yapılacak toplantıda taraflara görüşlerimizi ileteceğiz, toplantı dün yapılacaktı ama bugüne ertelendi.

SİLAH DOĞRULTAN TARAF OLMAYACAĞIZ

Bu arada Mecliste milletvekillerimizi bilgilendirmek amacı ile bir oturum yapılmasını planlıyoruz. Şuanda Libya'da devam eden operasyonun Libyalılar ve bölgede ki halkların da şu şekilde görmesi bunun bir petrol operasyonu olması da bizim haklılığımızı ortaya koymuştur.

Libya'nın iç barışını temel hak olarak görüyor bunun esas olması için adımlarımızı atıyoruz, Türkiye asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Erdoğan:   #Libyalılara   #silah   #doğrultan   #olmayacağız   
YORUMLAR
  • Ahmet Örs   22-03-2011 18:50

    silah doğrultanları destekleyeceğiz!!!!!!

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN