Erdoğan: İran'a sahip çıkacağız

Erdoğan, Türkiye'nin İran'a sahip çıkacağını, dış politikada eksen kayması diye bir sorunun olmadığını söyledi.

10-06-2010


Başbakan Erdoğan Türk Arap İşbirliği Forumu açılışında,Türkiye'nin İran'a sahip çıkacağını, dış politikada eksen kayması diye bir sorunun olmadığını, Arapları'nda Filistin için inisiyatif alması gerektiğini söyledi. Erdoğan, ABD'ye göndermede bulunarak "Irak'ta olup bitenlerin sorumlusu kim" diye sordu. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yaptırım kararı almasıyla ilgili olarak, ''Biz 'hayır' dememiş olsaydık, kendimizi inkar etmiş olurduk, imzalarımızı inkar etmiş olurduk, bu onursuz bir davranış olurdu. Biz bu onursuzluğu kabul edemezdik. Böyle bir yanlışa ortak olmak istemeyiz. Çünkü tarih bizi affetmez. Gelecek kuşaklar nesiller bizi affetmez. Onun için 'Biz duruşumuzu omurgalı sergilemek durumundayız' dedik ve bu adımı attık. Bugün de meselenin diplomatik yollarla çözülmesini sağlıyoruz, bu çabalarımız devam edecek ve çıkan sonuca kimsenin başka anlamlar yüklememesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin barış projeleri Yurtta sulh Cihanda sulh ilkesi olduğu için hayata geçirildi. Çevremizdeki komşularla birarada olmamız çeşitli yorumlara neden oluyor. Türkiye'nin eksini mi kayıyor deniyor. Yıllardır Türkiye'nin Araplarla ilişlkilerini engellemeye çalışıyorlar... Bizim şevkimizi kırmaya çalışanlara aldırmıyoruz. Gizli ajandaların farkındayız.. AB konusunda Türkiye'nin oyalandığını biliyoruz.

ABD'YE IRAK GÖNDERMESİ: YÜZBİNLERCE DULDAN KİM SORUMLU

Küresel meselelerde tavrımızı ortaya koyuyoruz. En son İran konusunda Brezilya ile inisiyatif aldık. BM dün bir karar aldı. Biz meselenin diplomasi ile kabulünü sağladık. Bugün de olumsuz oy verdik. Biz Tahran anlaşmasının adımlarını atarken üyelerin hepsi ile müzakereleri yaparak bu işe girdik. Bizim buradaki hedefimiz her şeyi masada çözmek. Dünya bunun örneklerini gördü. Bedelini ödedi. Afganistan'da bedel ödüyoruz. Irak'ta yüzbinlerce dul kadın var sorumlusu kim? Bunlara susacak mıyız?

Filistin'de yıllardır beklenti içerisindeyiz. Peki çözümsüz mü? Çözüm var ama birilerinin çıkarları konuşuluyor. Biz yapılanı diplomasi zaferi olarak görüyoruz. İran için neden acele ediyorsunuz? İran eğer yapmazsa taahhütleri yapın ama İran bir çok şeyi kabul ettiç Ama işin önünü yaptırımlarla kestiniz. Biz bu mücadeleyi İran için Brezilya ile sürdüreceğiz. Tahran anlaşmasını sürdüreceğiz. Diplomasi önemli ve biz bunu başarmalıyız... Dün atılan imzaların tek nedeni biz Tahran'da bu anlaşmayı yaptık. Arkasında durmak zorundayız. Hayır deseydik imzaları inkar etmiş olurduk. Brezilya ile birlikte ortak adım attık. Lübnan çekimser oy ortaya koydu. 2 hayır bir çekimser... Böyle bir yanlışa ortak olmak istemeyiz. Tarih bizi affetmez. Biz duruşumuzu omurgalı sergilemek durumundayız..."

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Erdoğan:   #İran'a   #sahip   #çıkacağız   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN