Elazığ, Kur'an Meali Bilgi Yarışması'na hazırlanıyor

İlk olarak Kayseri'de düzenlenmeye başlanan ve geçtiğimiz yıl ikincisi gerçekleştirilen Kur'an meali bilgi yarışması etkinliği artık Elazığ'da da yapılacak.

15-12-2008


İslam ve Hayat

İlk olarak Kayseri'de düzenlenmeye başlanan ve geçtiğimiz yıl ikincisi gerçekleştirilen Kur'an meali bilgi yarışması etkinliği artık Elazığ'da da yapılacak. Fecr.gen.tr sitesinde yer alan habere göre, Elazığ'da faaliyet gösteren çeşitli vakıf ve derneklerin bir araya gelmesiyle oluşturulan "Kur'an Gönüllüleri Platformu"nun organize ettiği yarışma 18 Ocak 2009 Pazar günü Elazığ İmam-Hatip Lisesi'nde yapılacak. Yarışma için için son başvuru tarihi ise 10 Ocak 2009 olarak açıklandı.

Elazığ Kur'an Gönüllüleri Platformu, yarışmayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Toplumumuzun manevi bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe anlamının okunup öğrenilmesine yönelik etkinlikler düzenlemek üzere Elazığ’daki sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan bir platformdur.
Kur’an Gönüllüleri Platformu, insanlığa yol göstermek için Allah tarafından indirilen ilahi mesajla buluşmanın, toplumumuz için öncelikli ve hayati bir zorunluluk olduğuna inanmaktadır. Son ilahi mesajın anlamıyla insanlarımızı buluşturmak için düzenleyeceğimiz bir dizi etkinliğin ilkini, Elazığ’da yapılacak olan “Kur’an-ı Kerim Meali Bilgi Yarışması” oluşturacaktır.

KUR’AN-I KERİM MEALİ BİLGİ YARIŞMASI
Ödüllü bir yarışma şeklinde düzenlenen bu etkinliğin amacı;

Bir hayat rehberi olan Kur’an-ı Kerim’in, insanlarımızın öncelikli gündemi kılınarak, anlamaya yönelik bir yaklaşımla okunmasını, İlahi mesajın Arapça bilmeyen insanlar tarafından da kendi dilleriyle anlaşılabileceği gerçeğinin kavranmasını.
Kur’an-ı Kerim’in, onu Türkçe çevirilerinden titiz, araştırmacı ve ilmi bir disiplin içinde okuyan insanların hayatlarına anlam katacağı bilincinin oluşmasını sağlamaktır.

Bu amaçla gerçekleştirilecek olan yarışma, Kur’an terimleri ve kavramları alanında uzmanlık sınavı olmayıp Kuran-ı Kerim mealini okuyan herkesin katılabileceği bir niteliğe sahiptir.

Ödüller
Kuşkusuz Kur’an-ı Kerim dünyevi ödüller karşılığında okunacak bir kitap değildir. Ancak gerçek ve kalıcı büyük ödüllerin sahibi olan Yüce Allah’ın kitabına rağbeti arttırmaya yönelik bir teşvik olarak, yarışma sonunda dereceye giren kardeşlerimize aşağıdaki ödüller verilecektir:
* Birinciye Umre,
* İkinciye bilgisayar,
* Üçüncüye tam altın,
* İlk yirmi dereceye girenlere çeyrek altın.

YARIŞMA YERİ VE TARİHİ
Yarışma Tarihi: 18 Ocak 2009 Pazar
Yarışma Yeri: Elazığ İmam Hatip Lisesi
Yarışma Saat: 09.30 ile 12.00 arası

Yarışmanın Şekli ve Soru Sayısı
Kuran meali bilgi yarışması çoktan seçmeli (test usulü) toplam yüz sorunun sorulduğu bir sınav şeklinde yapılacaktır. Sınav tek oturumda gerçekleştirilecektir.

Yarışmaya Kimler Katılabilir
Yarışmaya yaş, cinsiyet ya da tahsil durumuna bakılmaksızın isteyen herkes katılabilir. Yarışma sadece Elazığ da yapılacaktır.

Yarışmaya Başvuru Şekli
Yarışmaya katılmak isteyen kişiler, arka sayfada belirtilen kayıt merkezlerine başvurarak, sınav giriş kartlarını alırlar. Kayıt yaptıran her yarışmacıya bir adet Kur’an-ı Kerim Meali hediye edilir.

Yarışma Son Başvuru Tarihi
Başvurular Başlama Tarihi: 01 Aralık 2008
Son Başvuru Tarihi: 10 Ocak 2009

Yarışmanın Zorunlu Şartı
Yarışmanın yerine getirilmesi gereken en önemli şartı, kayıt tarihi ile sınav tarihi arasında Kur’an-ı Kerim mealinin en az bir defa okunmasıdır.

Yarışmada Başarılı Olmanın Yolu
Yarışmada başarılı olabilmek için Türkçe mealin baştan sona ve defalarca dikkatli bir şekilde okunması gerekir. Grup halinde, özellikle ailece -kitapçığın sonunda verilen örnek sorular doğrultusunda- üzerinde düşünülerek okunması çok faydalı olacaktır.

Yarışma Günü
Yarışma günü yarışmacıların saat 09.00 da sınav yerinde hazır olmaları, yanlarında sınav giriş kartı, nüfus cüzdanı, yumuşak uçlu kurşun kalem ve silgi bulundurmaları, sınav yerinde isimlerinin yazılı olduğu salonda sınava katılmaları ve salon görevlisince açıklanan sınav kurallarına uymaları gerekmektedir.

Sorular ve Değerlendirme
Yarışma soruları konunun ehli kişilerden oluşan bir komisyon tarafından, Kur’an-ı Kerim’in tamamı esas alınarak, teknik bilgi yerine mesaja öncelik veren bir yaklaşımla, sade bir Türkçe ile hazırlanmıştır. Sorular, sadece komisyon üyelerinin bilgisi dahilindedir.

Cevap şıkları, sınav başlangıcında verilen optik forma kurşun kalem ile işaretlenecek, bu formlar elektronik ortamda değerlendirilecektir. Puanlamada yanlışlar doğruyu götürmeyecek, birden fazla cevap şıkkı işaretlenmiş sorular yanlış kabul edilecektir. Değerlendirme sonunda en çok doğrusu olan en yüksek puanı alacaktır. İlk üç derecede birden fazla eşitlik olursa, bu kişiler ek bir sınava tabi tutulacaklardır.

Sınav Sorularını Hazırlama Komisyonu Üyeleri
Hasan EKER (İlahiyatçı-Yazar)
Muharrem GÜNEŞ (Eğitimci-Hafız)
Mehmet GÖKTAŞ (İlahiyatçı-Yazar)
Şaban PİRİŞ (İlahiyatçı-Yazar)

Yarışma sonucunun duyurulması
Yarışmanın cevap anahtarı sınavdan bir gün sonra sınav başvuru merkezlerinden veya www.fecr.gen.tr ve www.ajans724.com internet sitelerinden temin edilebilir. Değerlendirme sonuçları 31 Ocak 2009 tarihinden itibaren liste halinde sınav başvuru merkezlerinde asılacak, ilk yirmi dereceye girenler telefonla aranacaklardır.

Ödüllerin verilmesi

Dereceye girenlerin ödülleri kamuoyuna duyurulacak halka açık bir programda kendilerine takdim edilecektir.

Not: Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler arka sayfada adres ve telefon numaraları bulunan sınav başvuru merkezleriyle irtibat kurabilirler.

ÖRNEK SORULAR
Soru 1) Bir zamanlar: ''Ey Musa! Biz Allah'ı görmedikçe asla sana inanmayız, de miştiniz de bakıp durur olduğunuz halde hemen sizi ......... .........'' Bu sözlerine karşılık Allah tarafından hangi azaba uğramışlardır? (Bakara, 55)


a)Gökten taş yağmıştı.
b)-Sel felaketi.
c) Yıldırım çarpmıştı.
d)-Fırtınaya tutuldular.

Soru 2) Allah, meleklere "Haydi, Âdem'in önünde secdeye kapanın." dediğinde iblîs dışında hepsi secdeye kapandı. İblîs, secdeye kapanmaktan geri durarak ve böbürlenerek hangi gruba dahil oldu? (Bakara, 34)

a)Fâsıklar / Yoldan çıkmışlar
b)Münafıklar / iki yüzlüler
c) Müşrikler / Allah'a ortak koşanlar
d)Kâfirler / inkârcılar

Soru 3) Nisa suresi 101, 102. Ayeti kerimelerinde Allah Teala savaşın şiddetli anıyla namaz aynı vakte denk geldiğinde Rasulullah’a ve müminlere neyi emrediyor?

a) Savaş sona erinceye kadar namazlarınızı erteleyin. Savaş bitince namazlarınızı kaza edersiniz.
b) Savaş ve benzer durumlarda namaz kılınmaz.
c) Namaz çok daha önemlidir, savaşmayı bırakın ve hepiniz namaz kılın.
d) Onlardan bir grubu al ve onlarla namaz kıl, secde ettiklerinde kılmayanlarla yer değişsinler ve bu şekilde namazınızı tamamlayın.

Soru 4) Zina eden erkek ve zina eden kadından her birine …….. sopa vurun. (Nur: 2)

Boş olan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

a) Seksen
b) Doksan
c) Yüz
d) Kırk

Soru 5) A’la suresinin 16-17-18. inci ayetlerinde geçen “Siz, dünya hayatını tercih ediyorsunuz. Ahiret ise daha iyi ve kalıcıdır. Bu, evvelkilerin sahifelerinde de yazılıdır. ………… sahifelerinde” noktalı yere hangi şıktaki seçenek gelmeli?

a) Nuh ve Davud
b) İbrahim ve İsa
c) İbrahim ve Musa
d) Musa ve Süleyman

KUR’AN GÖNÜLLÜLERİ PLATFORMU ÜYE KURULUŞLAR

1- ŞURA EĞİTİM KÜLTÜR VE KARDEŞLİK DERNEĞİ
2- AB-I HAYAT VAKFI
3- MÜSİAD ELAZIĞ ŞUBESİ
4- İHH ELAZIĞ İNSANİ YARDIM DERNEĞİ
5- ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ
6- ELAZIĞ İMAM HATİP LİSESİ OKUL AİLE BİRLİĞİ DERNEĞİ
7- ULUÇINAR DERNEĞİ
8- MEMUR-SEN
9- ELİM-DER

SINAV BAŞVURU MERKEZLERİ

1- ŞURA EĞİTİM KÜLTÜR VE KARDEŞLİK DERNEĞİ
Çarşı Mah. Hürriyet Cad. Hazar Sok. No 8 (Site İşhanı Ara Sokağı) ELAZIĞ
Tel: (0424) 233 75 45

2- AB-I HAYAT VAKFI
1.Harput Cad. Hanlar Sok. No:6 (Fortis Bank Üstü) ELAZIĞ
Tel: (0424) 233 36 00

Etiketler : #Elazığ   #   #Kur'an   #Meali   #Bilgi   #Yarışması'na   #hazırlanıyor   
YORUMLAR
  • Ahmet   30-12-2008 10:55

    Günümüzde, insanların İslami yaşantıyı unutmaya yüz tuttuğu, yadırgadığı, hatta yerdiği bir dönemde; yeniden diriliş için cansuyu mesabesindeki böyle hayırlı bir faaliyete katkısı olan herkesi kutluyorum. Keşke, teknolojinin sunduğu nimetlerden faydalanarak; bu yarışmaya, Türkiye'nin ve dünyanın değişik yerlerinden, İnternet yoluyla katılmak mümkün olsa... Böylece, kış mevsiminde Elazığ'a gelme imkanı olmayanlar da bu yarışmaya katılabilirler. Buna imkan verilirse, haberdar edilmek isterim. Allah (C.C.) yardımcınız olsun...

  • mustafa çavdar   19-12-2008 10:12

    şu güzelliğe bakın insanlar ALLAHIN kitabı KURANI KERİMİ anlamak için yarışıyorlar haydin bizde katılalım bu güzelliğe ya RABBİM senin dinin islamın kitabı KURANI KERİMİN anlaşılıp yaşanması için üzerime düşen görevi yaptım RABBİM deme yüzümüz olsun haydin bu heyacana ortak olmaya haydin koşalım RABBİMİZİN çağırdığı cennete 3/133

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN