Eğitime dokunmayan açılım dar gelir

Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilciliği adına yapılan açıklamada, açılım sürecinde eğitim sorununa da mutlaka dikkat edilmesi çağrısı yapıldı

23-08-2009


İslam ve Hayat

Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilciliği adına “Eğitimsiz açılım dar gelir” başlıklı bir basın açıklaması yapılarak "açılım" diye lanse edilen süreçte eğitim sistemine de ciddi bir şekilde eğilmek gerektiğini hatırlatıldı. Özgür Eğitim-Sen Tokat İl Temsilcisi Beytullah Önce tarafından yapılan yazılı açıklamada “Ortada çok boyutlu ve derin bir sorun bulunuyor ve çözüm için de daha cesur adımlara ihtiyacımız var. Açılım sürecinin soruna kaynaklık teşkil eden resmi ideolojiyle sınırlandırılmasını ve sadece bireysel hak ve özgürlüklerin iadesiyle noktalandırılmasını kabul edemeyiz. Tam da bu noktada Kürt sorununun çözümü için eğitim sistemine de ciddi bir şekilde eğilmek gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Mevcut eğitim anlayışı, resmi ideolojiyle tanımlanmış tek tip bir kimliği, inancı ve kültürü dayatarak farklı kimlikleri ve hayat tarzlarını yok saymaktadır. Sahici bir çözüm için öğretim programlarından, ders kitaplarına, ant törenlerine, ders içi ve ders dışı tüm etkinliklere kadar eğitimin her aşamasını kuşatan tek tipçi anlayıştan da mutlaka vazgeçilmelidir.” denildi. 

Tevhid-i tedrisat sürerken kalıcı çözüm zor

Özgür Eğitim-Sen Tokat İl Temsilcisi Beytullah Önce, açılım sürecinde şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: “Eğitimde dini, dili, tarihi, düşünceyi ve edebiyatı resmi ideolojiye uygun olarak yeniden üreten, bu süreçte tahrif ya da tahrip edemediğini inkâr eden mevcut yaklaşımın yerine toplumun farklı kesimlerinden gelen ihtiyaç ve talepleri göz önünde bulunduran bir yaklaşım tesis edilmelidir. Eğitimde özgürlükçü adımların atılmadığı, anadil öğretimi ve anadilde eğitim gibi hakların verilmediği, sivil eğitim kurumlarının önünü kesen tevhid-i tedrisat uygulamasının sürdürüldüğü, başta öğretim programları ve ders kitapları olmak üzere eğitimdeki tüm uygulamalarda farklılıkların gözetilerek değişime gidilmediği bir açılım sürecinin, sorunun kalıcı çözümüne dar geleceği kanaatindeyiz. Çok boyutlu bu soruna ilişkin devam eden arayışlarda eğitim boyutu da mutlaka ele alınmalı ve halkın haklı taleplerine kayıtsız kalınmamalıdır.” 

 

Etiketler : #Eğitime   #dokunmayan   #açılım   #dar   #gelir   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN