Efes Pilsen'in de sabrı taştı!

Efes Pilsen Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, alkollü içki satışındaki düşüşten rahatsızlığını dile getirdi ve düşüşün sebebi olarak "mahalle baskısı"nı gösterdi. Ağırbaş, "Son 4 yılda 17 bin içki satış noktası ya kapandı, ya içkiden vazgeçti. Girişimciler 'mahalle baskısı' nedeniyle içki satış noktası açmakta zorlanıyor" dedi.

18-02-2010


İslam ve Hayat

Milyonlarca hayatın kararmasına yol açan içkinin en büyük üreticilerinden Efes Pilsen'in Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, alkollü içki satışındaki düşüşten rahatsızlığını dile getirdi ve düşüşün sebebi olarak "mahalle baskısı"nı gösterdi. Ağırbaş, "Son 4 yılda 17 bin içki satış noktası ya kapandı, ya içkiden vazgeçti. Girişimciler 'mahalle baskısı' nedeniyle içki satış noktası açmakta zorlanıyor" dedi. 

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Efes Pilsen Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, son 4 yılda 17 bin içki satış noktasının ya kapandığını ya da içki satmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Haberde yer alan ayrıntılar şöyle:

Tuğrul Ağırbaş, "Türkiye'de içki satış noktası sayısı 100 binden 83 bine kadar düştü. Satış noktası açmaya istekli olan girişimciler de 'mahalle baskısı' nedeniyle satış noktası açmakta zorlanıyorlar" dedi.

Mülk sahibi istemiyor

Mülk sahiplerinin içki satan işyerlerini kiracı olarak istemediğini belirten Tuğrul Ağırbaş, "Bakkal ve büfelerin çevresinde yaşayan sakinlerin yüzde 85'i içki satışı yapılmasına karşı çıkıyor. Belediyeler de içki satışı izni konusunda ellerinden gelen tüm zorlukları çıkarıyor" dedi.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'ten bahseden Ağırbaş, şöyle devam etti: "Yönetmeliğe göre, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun kapsamına giren gayrimenkullerin kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde birhane, gazino, pavyon, bar ve kulüp gibi yerler konusunda kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması gerekiyor. 2005'te yürürlüğe giren bu yönetmelik açılan davalar sonrasında 2009 Temmuz ayından itibaren uygulanmaya başlandı. Önümüze çıkarılan tüm bu zorluklar Türkiye'de içki bulunabilirlik oranının yüzde 30'da hatta, bazı bölgelerde yüzde 4'de kalmasına neden oluyor"

Satış noktalarının kapanmasında, özellikle alkollü içecek satışı yapmayan BİM gibi 'discount' (ucuz satış) mağazalarının da etkisinin olduğunu kaydeden Ağırbaş, "Bu zincirlerin sokak aralarında dahi şube açmaları bakkal ve büfelere ticari anlamda şans tanımıyor. Zincir mağazalar bakkal ve büfeleri yok edince o bölgenin içki satış noktası da kapanmış oluyor" dedi.

Bira tüketiminde Avrupa sonuncusuyuz

Türkiye'de yıllık kişi başı bira tüketiminin 12 litre olduğunu söyleyen Tuğrul Ağırbaş, "Avrupa ortalaması 100 litre. Bu, Çekoslovakya'da 160 litreyi buluyor. Herhalde Avrupa'da sonuncuyuz. Bu işi körükleyen açık noktalar, restoranlar, cafeler ve publar" dedi.

Etiketler : #Efes   #Pilsen'in   #de sabrı   #taştı!   
YORUMLAR
  • Murat   18-02-2010 20:20

    Şarapçıların derdine bak. insanlar can derdinde onlar para derdindeler.

  • ilyas metin   18-02-2010 17:24

    yaşasın mahalle baskısı diyen de...

  • Şükrü Hüseyinoğlu   18-02-2010 12:45

    Yaşasın mahalle baskısı!

  • Ziyahan Albeniz   18-02-2010 12:37

    Efes Pilsen yetkilisi aklı ve meşrebinde, ülkede alkol tüketiminin giderek azalmasından yakınmış.. Esas neden olarak da mahalle baskısını göstermiş.. Hükümet diyecek de, diyemiyor! Mahalle baskısı ha! Bugüne kadar, alkol yüzünden yuvaları yıkılan, sırf mahallelerine alkol tüketim yerleri açıldığı için rahatsız olup evlerini taşımak zorunda kalanlar? Sizin onlarca yıl mahallleri baskısı altında tuttuğunuz zulmet? Baskın basanındır beyler.. Daha da iyi gelişmeler okuruz inşaallah! Selam.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN