Diyanet'ten, AB yolundaki sisteme "yılbaşı fetvası" hediyesi 

Bardakoğlu: Bugün dünyada yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmektedir. Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir

31-12-2007


İslamveHayat

Laik sistemin "din" ile ilgili birimi olmanın varoluşsal çelişkisini her daim sırtında koca bir kambur olarak taşıyan Diyanet Teşkilatı, AB yolunda sisteme "yılbaşı fetvası" hediye etmeyi sürdürüyor. İstanbul Müftülüğü'nce hazırlanan, "içki ve benzeri haramların yer aldığı yılbaşı kutlamaları"nın eleştirildiği hutbe holding medyası tarafından hedef alınınca, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, birkaç yıl önce yaptığı "Bugün dünyada yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmektedir. Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir" şeklindeki açıklamanın arkasında olduğunu belirterek yılbaşı kutlamalarına kendince cevaz vermeye kalkıştı. 

Laik sistemin Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, köktendinsiz Milliyet gazetesinin İstanbul Müftülüğü'nün hutbesiyle ilgili sorularını cevaplarken, ilgili müftülüklerin hutbeleri merkezden olarak bağımsız hazırladıklarını belirtti ve "İstanbul Müftülüğü de, oluşturduğu komisyon tarafından ilin ihtiyaçlarına, o haftanın önemine göre bir hutbe hazırlayıp yayımlamış. Onların işine merkez olarak müdahil olmuyoruz" dedi.

Bardakoğlu, 2003'te yılbaşı kutlamalarına ilişkin kendisinin de bir değerlendirme yaptığını ve bunun hâlâ geçerli olduğunu belirtti.
Bardakdoğlu, 2003'teki değerlendirmesinde şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bugün dünyada yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmektedir. Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir. Ancak bu kutlamalar esnasında kamuoyunu rahatsız edici ya da dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlaka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak doğru değildir."

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da yayımladıkları hutbenin 2004'teki ile aynı olmadığını, içerik olarak benzemesinin normal olduğunuifade ederek şöyle konuştu:

"Hutbede, 2004'te olmayan 'meşruiyet içinde eğlenme gayet doğaldır' ifadesi yer alıyor. Bu bölüm atlanıyor. Bu ifadeleri özellikle metne ekledim. 'Eğlenirken dinin yasakladıkları şeyleri yapmayın' dedik. Alkolün de bulunduğu çılgınlığa varan eğlencenin günah, dinen kusur olduğunu insanlarımızın bilmesi gerektiği için söyledik. Kimseye zoraki eğlence yasağı getirdiğimiz yok. Ancak dünyada milyonlarca aç varken, aşırı eğlenceleri insanlığa aykırı buluyorum."

Etiketler : #Diyanet'ten   #   #AB   #yolundaki   #sisteme yılbaşı   #fetvası   #hediyesi    
YORUMLAR
  • ismail yesilsu   31-12-2007 21:30

    diyaneti kuran belli, idare eden belli, diyanet'te hizmet eden de belli .Sülayman Ates gibi biri eger diyanetde baskanlik yapdiysa gerisini siz düsünün.bunlar da hoca yetisdiriyor ah ah ah. vay halimize.haramı helal eden şaşkınlar.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN