CIA 183 kez 'suda boğulma' işkencesi yapmış

CIA'in işkence raporunun açıklanmasının ardından işkence gören kişiler ve bu kişilerin gördüğü işkence türleri de ortaya çıkmaya başladı

11-12-2014


ABD'nin Guantanamo ve dünyanın farklı bölgelerindeki hapishanelerin tuttuğu mahkumları işkence yaparak sorguladıklarını ortaya çıkaran İşkence Raporu ABD'de uzun tartışmaların ardından dün yayınlandı. Raporun detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İşkence görenler arasında El Kaide yöneticisi olduğu ve 11 Eylül saldırılarını planladığı iddia edilen Halid Şeyh Muhammed de bulunuyor.

CIA'in Halid Şeyh Muhammed'e uyguladığı işkenceler arasında, 'waterboard' olarak ifade edilen ve kişide boğulma hissine neden olan işkence yöntemi bulunuyor. Halid Şeyh Muhammed'e waterboard işkencesinin 183 kez uygulandığı belirtiliyor.

Kuveyt asıllı olan Halid Şeyh Muhammed, Pakistan pasaportuna sahip. 11 Eylül saldırılarının ardından tutuklanan Halid Şeyh Muhammed'in, sorgulama sırasında yüzüne ve karnına kırbaçla vurulduğu, yüzünün kaplandığı, ellerinin yukarıdan bağlanarak ayakta durma işkencesi uygulandığı da raporda yer alıyor. 

El Kaide şüphelisi Muhammed'in vücudunda işkencelerden dolayı aşırı kaybının meydana geldiği, bu yüzden rektal rehidrasyon (besleme) yapılarak vücudunun su dengesinin tekrardan düzeltildiği ve işkenceye devam edildiği belirtiliyor. 

HALİD ŞEYH MUHAMMED'İN EŞİ DE İŞKENCE GÖRDÜ

Pakistanlı nörolog Afiyet Sıddıki 2008'de Afgan polisi tarafından tutuklandı. Sıddıki'nin 900 gram sodyum siyanür ve New York anıtlarına yönelik kitle saldırı planlarıyla yakalandığı iddia edildi. 

Afiyet Sıddıki'nin davası Eylül 2010'da ABD'de görüldü. Sıddıki, cinayete teşebbüs, silahlı saldırı ve başka suçlamalardan mahkum oldu.

Yakalandıktan sonra ABD'ye götürülen Sıddıki, sorgulama odasında eline geçirdiği bir M-4 tüfeğiyle etrafa ateş açmıştı. Olayda vurulan asker olmamış, fakat Sıddıki askerlerin ateşi sonucu yaralanmıştı.

Afiyet Sıddıki yıllarca işkence altında tutulduğu hapishanede akli dengesini kaybetmişti. Sıddıki'nin kocası Halid Şeyh Muhammed ise 11 Eylül saldırılarının planlanmasına yardım ettiği iddiası ile 2003 tutuklandı ve halen Amerikan Guantanamo askeri üssünde tutuklu bulunuyor.

Tam 183 kez 'suda boğulmayı' uygulamışlar

Türkiye'de mütemadiyen dalga geçilen(kıl dökücü reklamlarında kullanılıyor) Halid Muhammed tam 183 kez ''waterboard'' denen işkenceye maruz kalmış.

(Ajanslar)

 

Etiketler : #CIA   #183   #kez   #'suda   #boğulma'   #işkencesi   #yapmış    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN