Bu da Kuzey Irak Kemalizmi!

Kuzey Irak Yönetimi, İslami eğitim veren okulları kontrol amacıyla okullara kendi resmi programını dayatmaya çalışıyor. Yönetim, aksi durumda Eylül'den itibaren okulları kapatma tehdidinde bulunuyor.

23-08-2008


Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bölge sınırları içerisinde dini eğitim veren okulları bulunan İslami gruplara, ay sonuna kadar süre tanıdı. Erbil yönetimi, dini okulların ders programının, Kürt Vakıflar Bakanlığı programına uygun hale getirilmesini, aksi takdirde bu okulların kapatılacağını açıkladı.

Vakıflar Bakanlığı Basın Bürosu Müdürü Merivan Nakşibendi, İtalyan Haber Ajansına verdiği bilgide, bakanlık ile Kuzey Irak'ta önde gelen Kürdistan İslam Birliği ve Kürdistan'da İslami Hareket adlı gruplarla anlaşma bulunduğuna dikkat çekti. Nakşibendi, bu anlaşma uyarınca İslami partilere bağlı tüm dini okulların ilgasına karar verildiğini ve bu okulların vakıflar bakanlığı programına uygun olarak çalışmalarını yürütmesi gerektiğini öne sürdü.

İslami grupların ay sonuna kadar anlaşmaya uyması gerektiğini söyleyen Bakanlık görevlisi, 'güvenlik güçleri bu okulları eylül ayından itibaren kapatacaktır', uyarısında bulundu.

Bakanlık görevlisi Nakşibendi, şu ana kadar iki İslami gruba bağlı 13 okulun vakıf programına geçtiğini belirtti. Nakşibendi, bu okullardan bazılarının da kadınlara yönelik olduğunu söyledi.

Nakşibendi'ye göre İslami grupların kendilerine bağlı okulları bakanlık programına katmamalarının arkasında siyasi sebepler bulunuyor.

Kürdistan İslam Birliği ve Kürdistan'da İslami Hareket, uzun yıllardır kadın ve erkeklere dini eğitim veren okullara sahip. İslami gruplar, bölgesel yönetimin, vakıflar bakanlığı aracılığıyla dini okulların programına müdahale etmesini istemiyor. Ayrıca İslami gruplar, yönetimin kendi faaliyetlerini sınırlandırmaya çalıştığı kanaatini taşıyor.

Kuzey Irak'taki KYB ve KDP gibi önde gelen partilerse İslami partileri, mescit, okul ve dini münasebetleri parti çalışmalarında kullanmakla suçluyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

 

Etiketler : #Bu   #da   #Kuzey   #Irak   #Kemalizmi!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN