A. Kalkan "Dünyevileşme" sorununu anlattı (HABER - VİDEO)

Pazartesi akşamları Hay-Der'de gerçekleştirilen İslami bilinç derslerinde bu hafta Ahmed Kalkan, Dünya Hayatı ve Dünyevileşme konusunu işledi.

29-03-2012


Pazartesi akşamları Hay-Der'de gerçekleştirilen İslami bilinç derslerinde bu hafta Ahmed Kalkan, Dünya Hayatı ve Dünyevileşme konusunu işledi.

"Dünya Sevgisi, Kişiyi Selin Önünde Çöp Yapar"

Dünya hayatı ve Dünyevileşme konulu bilinç dersimizden öne çıkan satırlar;
 
* Biz dünyevileşmenin neresindeyiz sorusunu kendimize soralım.
 
* Dünyanın değersizliğini anlamak için, hayalende olsa kendimizi bir kabre ve sonrasına götürmeliyiz.
 
* Hiç ölmeyecek gibi yaşar olduk.
 
* İnsanlar ihya etiği yeri severler. Biz ahiretimizi ihya etseydik orayı sever olurduk.
 
* Gazalinin "Ahirettekileri pişman oldukları şeyler için, dünyadakiler birbirini yiğiyor" tespiti çok doğru ve yerinde bir tespittir.
 
* Resululahın "Selin önünde çöp gibi olacaksınız(yahudi ve Hristiyanların)" uyarısına, "neden ya Resulullah, sayımız az mı olacak" diyen sahabesine. "hayır malı sevecek, ölümder korkacaksınız" buyurarak dünyevileşmenin getireceği zararı bildirmiştir.
 
* Dünyevileşmenin zıttı, uhrevileşmek değildir. Dünyanın iktidarlarını ve malını tağutlara ve zalimlere bırakmak olmaması gereken bir harekettir. İslamda ruhbanlık anlayışı yoktur.
 
* Evlenmek istemeyen, sürekli oruç tutmak isteyen, geceleri sürekli namaz kılmak isteyenlere Resulullah kızmış ve bu hareketleri uygun görmemiştir.
 
* Müslüman hayatını denge üzere yaşamalıdır.
 
* Biz dünyevi görünen ticaretlerimizi iman ederek, harama bulaşmadan ve ölçüsünü Alah ve Resulününden alarak yaparsak bu işlerimizde ibadet olur.
 
* Resulullahın "Sizin hanımlarınızla ilişkilerinizde ibadettir." söylemine, "ya Resululah, biz hanımlarımızla Allah rızası için değil, zevkimiz için bir araya geliyoruz" diyen sahabeye, Resulullah şöyle cevap vermiştir; "Olsun, bu işi zina ederek yapabilirdiniz"
 
* Sünetullah mümine farklı, kafire farklı işler.
 
* Hataya meyleden kulları zaman zaman şefkat tokadı kendine getirir.
 
* Hastalandığımız, maddi imkansızlık ve sıkıntı v.d. olumsuz görünen bazı anlarda Allah'ımıza daha yakın olduğumuzu anlarız.
 
* Allah müminleri temizlemek içi musibet, kafirlere azap etmek için mühlet verir.
 
* İnsanların mide gidermek için uğraşan bizler, aklının ve gönlünün açlığıyla ilgilenmeyi öncelemeliyiz.
 
* Peygamber ve ashabının açlığı ve yokluğu, başkalarının gönül açlığını giderme gayretlerindendir.
 
* Dünyanın ve şeytanın aldatmasının örneği Lokman suresi 33. Ayette açıkça anlatılmaktadır.
 
* Dünyevileşme gönülde başlayan bir problemdir. Hiç parası olmayıpta hedefi dünya olan, çok malı alsada gayesi ahiret olan kimseyle kıyaslandığında hangisinin dünyevi olduğu ortaya çıkar.
 
* "Allah kuluna verdiği nimeti üzerinde görmek ister" hadisi şerifi para, mal, eşya v.d. değildir. Fatiha suresinde nimet verilenler peygamberler, sıddıklar, şehidler ve salihler olarak açıklanmaktadır. Hadiste ifade edilen nimet imandır, islamdır, ahlaktır v.s. kriterlerdir.
 
* Efendimizin (sav) evinde nadiren hayvan kesilirdi. Bir keresinde kesilen oğlağın bir parçası hariç hepsi fakirlere dağıtılmasını hanımlara söyleyen Efendimiz, eve döndüğünde şöyle sorar; "hayvandan ne kaldı geriye", "Küçük bir but parçası kaldı" cevabını alan Resulullah "hayır bize gidenler kaldı" buyurarak yatırımın nereye yapılması yönünde uyarıda bulunmuştur.
 
HAY-DER Bilinç derslerinde önümüzde ki hafta (2 Nisan 2012 akşamı 20.30) Hamza Er "Fısk Kavramı" üzerine bir ders verecek.

Etiketler : #A.   #Kalkan   #Dünyevileşme   #sorununu   #anlattı   #(HABER   #   #VİDEO)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN