"Türkiye solunu cuntacılık bitirdi"

Cumhuriyet gazetesi yazarı Oral Çalışlar bugün Türkiye'de solun yok olmasında cuntacılıkla işbirliği içine girmesinden kaynaklandığını söyledi.

05-05-2008


Cumhuriyet gazetesi yazarı Oral Çalışlar bugün Türkiye'de solun yok olmasında cuntacılıkla işbirliği içine girmesinden kaynaklandığını söyledi. 68 kuşağının önemli isimlerinden olan Çalışlar, devletin sağ-sol çatışmasında grupları kullandığını ve ulusalcılıkla bu tehlikeli anlayışın tekrar nüksettiğinin alını çiziyor.

Haftalık haber dergisi Aksiyon bu haftaki kapağını "Cuntacılık mı Demokrasi mi? 68'den ne kaldı..." dosyasına ayırdı. Yıllarca devrim ideali ile yaşayan 68 kuşağı devrim için her türlü eylemi göze aldı. Neler yapmadı ki devrim için; boykotlar, işgaller, açlık grevleri, çatışmalar, banka soygunları, baskınlar, miting ve son olarak silahlı mücadele. Ama olmadı. Kimisi cezaevine, kimisi idam sehpasına kimisi de sürgüne gönderildi. 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri onlara birçok gerçeği gösterdi. Bugün yaşayan 68 kuşağının ağzından nelerin değiştiğini Aksiyon araştırdı. 68 kuşağı 40 yıl sonra hangi noktadalar? Demokrat, hatta liberal bir çizgiye gelenler hala '68 ruhu' ile hareket edenler arasında nasıl bir ayrışma var? Ulusal akımlar, Ergenekon operasyonu onların fikir dünyalarını nasıl etkiliyor? Yıllar sonra 68 kuşağının ağzından çıkan "68 kuşağının büyük hatası sosyalizmin militarizmle akraba yapılmasıdır" sözü bugün bize hangi mesajı anlatıyor?

Aksiyon bu hafta yine dopdolu... Bir devrin şahitleri özeleştirilerini Aksiyona yaptılar. Her ne kadar darbeci geleneği sürdürenler olsa da bugün 68 kuşağının büyük bölümü yaşadıklarından önemli ölçüde ders çıkarmış. Daha önce devrim ve sosyalizm için silahlı mücadeleyi savunanlar şimdi daha sağduyulu bir noktada bulunuyor. Eski tüfekler, artık siyasi fikirlerinin demokrasi içinde mücadele vererek iktidar olabileceği düşüncesinde. (Zaman)

Etiketler : #Türkiye   #solunu   #cuntacılık   #bitirdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN