Mısır’da devrimin mimarları pişman: "Ne biçim devrim bu"

30 yıllık Mübarek döneminin sonunu getiren gösterilerin mimarları pişmanlıklarını anlattı.

17-06-2012


Mübarek gidince sistemin değişeceğini sandıklarını belirten gösterilerin önderleri, askerlere inanmakta saflık ettiklerini itiraf etti. Mübarek’i devirmeleriyle gelen şöhretin kurbanı olduklarını da kaydettiler. Mısır Anayasa Mahkemesi’nin meclisi feshetmesiyle oluşan şaşkınlık devam ederken halk, Hüsnü Mübarek’in halefini seçmek için yarın sandık başına gidecek. Ancak geçen yıl 25 Ocak’ta başlayıp 11 Şubat’ta Mübarek’in devrilmesiyle son bulan gösterilerin mimarları artık pişmanlıklarını ortaya dökmeye başladı. ABD’nin önde gelen gazetesi NewYork Times’a konuşan gösterilerin mimarları, 30 yıllık Mübarek iktidarına son vermekle sorunun çözüleceğini sanmakta hata yaptıklarını anlattı. Askerlerede inanmakta “saflık” yaptıklarını belirtti.Organizatörlerden İslam Lofty, “Sistem, plastik yüzü olan bir makine gibi. Biz sadece yüzü söktük” dedi.

‘NE BİÇİM DEVRİM BU’

Lofty, rejim elitlerinin düşündüklerinden “daha derin ve karanlık” olduğunu vurguladı. Devrim mimarları, hareketi parti haline getiremediklerini kaydetti. 6 Nisan Gençlik Hareketi’nin önderlerinden Ahmet Mahir, “Ayakta durabilecek bir yapı oluşturduğumuzda bir alternatif olabiliriz” diye konuştu. Gösterilerin mimarlarından Sally Moore da, “Devrimciler iktidarda değil.Ne biçim bir devrim bu” ifadelerini kullandı. Koptik Hıristiyan olan Moore, bir gecede şöhret olduklarını ancak basının meydanların yerini tutmadığını anlamadıklarını kaydetti. 6 Nisan hareketinden Mahir, askerlerin de kendilerini kandırdığını itiraf etti. Mahir, “14 Şubat’ta Yüksek Askeri Konsey’le görüştük. Yüzümüze gülüp pek çok şey vaddettiler. Hep böyle davrandılar” dedi. Müslüman Kardeşler’e tepki gösteren Moore, “Bizi ilk fırsatta yarı yolda bıraktılar” dedi.

Muhaliflerden güç birliği

Bu arada Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bugün ve yarın seçmenler sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi, Mısır'ın 5 bin yıllık tarihinde ilk defa demokratik ve şeffaf bir seçim ile gelen bir adayın cumhurbaşkanı olmasına imkan tanıdığı için sadece Mısır'da değil tüm dünyadan ilgi topluyor. Mısır genelinde 10 binden fazla seçim merkezinde 40 milyon kadar kayıtlı seçmen Mısır'ın Mübarek sonrası gelecek ilk cumhurbaşkanını belirleyecek. Bu arada Eski başbakan Ahmed Şefik ile Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) adayı Muhammed Mursi'nin yarışacağı seçimde, HAP'a muhalif çeşitli grup ve hareketler Mursi'yi destekleme kararı aldı. Bazı gruplar, Mursi'yi cumhurbaşkanlığı için en uygun aday olarak görürken bazıları da onun ''kötünün iyisi olduğunu'' ve ''25 Ocak devrimi öncesine dönülmemesi için bir vesile olduğu'' görüşünü taşıyor.

(Kaynak: Bugün)

Etiketler : #Mısır’da   #devrimin   #mimarları   #pişman:   #Ne   #biçim   #devrim   #bu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN