Kıyafet yönetmeliği çeşitli şehirlerde protesto edildi, çıta yine düşüktü

Öğrencilere üniforma zorunluluğunu kaldırıp kıyafet serbestliği getiren, buna karşılık başötüsü ve onun şahsında tesettürü yine yasaklayan yönetmelik, çeşitli şehirlerde gerçekleştirilen protesto eylemleriyle kınandı. Eylemlerde dile getirilen söylemlerin yine sistem-içi taleplerle sınırlı kalması ise ciddi bir zaaf olarak değerlendirildi.

01-12-2012


İslam ve Hayat

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan "yeni" kıyafet yönetmeliğine tepkiler devam ediyor. Öğrencilere üniforma zorunluluğunu kaldırıp kıyafet serbestliği getiren, buna karşılık başötüsü ve onun şahsında tesettürü yine yasaklayan yönetmelik, çeşitli şehirlerde gerçekleştirilen protesto eylemleriyle kınandı. Eylemlerde dile getirilen söylemlerin yine sistem-içi taleplerle sınırlı kalması ise ciddi bir zaaf olarak değerlendirildi.

Başta İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Batman, Tokat olmak üzere çeşitli şehirlerde protesto edildi.  İstanbul, Diyarbakır ve Batman'da Özgür-Der şubeleri, Ankara'da Özgür Eğitim-Sen ve Tokat'ta İlke Eğitim-Sen tarafından düenlenen eylemlerde, MEB'in eni yönetmeliği kınanırken "Başörtüsüne sınırsız, şartsız özgürlük" talebinde bulunuldu, Hükümet'i kınayan sloganlar atıldı.

Bununla birlikte, eylemlerde çıtanın yine sistem-içi talepler düzeyinde tutulması ve mevcut müşrik eğitim sistemi yerine Müslümanların kendi çocuklarını eğitme hakkı gibi asıl olması gereken söylem ve çıkışların söz konusu bile edilmemesi dikkat çekti.

Etiketler : #Kıyafet   #yönetmeliği   #çeşitli   #şehirlerde   #protesto   #edildi   #   #çıta   #yine   #düşüktü   
YORUMLAR
  • mehmet aydoğan   04-12-2012 12:47

    Haberinizdeki vurgu üzerine ne demişler de olmamış düşüncesiyle mezkur kurumların söylediklerine baktım. İstanbul'daki basın açıklamasından bir cümle "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik" içinde yer alan “okul içinde baş açık” ifadesi bu ülkede İslami kimliğimize yönelik baskıcı mantığın korunduğunun bir göstergesidir. Mümin hanımların ve kızların, Rablerinin emrine icabet niyetiyle başlarını örtmelerinin şu veya bu mekanda, şu veya bu mesleği icra ederken yasaklanabileceğine, sınırlanabileceğine dair bir yaklaşım tümüyle gayrı meşru bir yaklaşımdır; insanlar üzerinde ilahlık iddiasının bir yansıması ve açık bir tuğyan eylemidir.'' buda Diyarbakır' da ki basın açıklamasından''Bizler, hangi gerekçeyle yapılıyor olursa olsun bu yasağı, İslam düşmanı darbeci geleneğin devamı olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu yasağı Kemalizm’e bağlılık gösterisi olarak görüyor ve reddediyoruz. Hayatın her alanında başörtüsü serbest bırakılmalıdır. İnancımıza vurulan hiçbir prangayı, kim tarafından vurulursa vurulsun kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Başörtüsü hayatın her alanında şartsız ve sınırsız serbest oluncaya kadar mücadelemiz sürecektir. Hükümeti bir an önce bu vahim hatadan geri dönmesi, bu saçmalığa bir son vermesi ve İslam’ın şiarlarına el uzatmaması konusunda açık ve net bir şekilde uyarıyoruz.'' diğerlerini okumak istemedim.Ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım . Ancak Müslümanar arası hukuk bu kadar basit olmamalı.kullanılan haber dili nin değişmesi gerektiğini düşünüyorum.selametle... EDİTÖRÜN NOTU: Mehmet Bey, yaptığınız alıntılar da zaten bizim eleştirimizi teyid eden perspektif ve söylemin parçası. Biz diyoruz ki, özgün, bağımsız bir İslami duruş, bu duruşa dayalı hedefler ve bu hedeflerimize dayalı perspektifimiz ve söylemlerimiz olsun. Cahili eğitim sistemi içinde başörtülü olmayı talep etmek yerine, bağımsız İslami eğitim hakkımızı gündemleştirelim. Perspektif ve söylem çıtamızı sistem-içi düzeylerde tutmayalım. Hem sistem-içi düzeydeki haklarımıza kavuşmamız, hem de bağımsız İslami kimliğimizi korumamız ancak böyle mümkün olur. Bugünkü entegrasyon süreçlerinin temelinde de zaten yıllardır perspektif, söylem ve talep çıtasının sistem-içi düzeyde tutulması sorunu yatmaktadır. Bizim mücadelemiz "başörtüsü tamamen serbest oluncaya kadar" değil, bâtıl yok edilip Allah'ın dini hâkim kılınıncaya kadar olmalıdır.

  • asaf   03-12-2012 20:05

    BU HABER İSLAM VE HAYAT SİTESİNE YAKIŞMIYOR.MÜSLÜMANLARDAN ÖZÜR DİLENMELİ. EDİTÖRÜN NOTU: Niçin yakışmasın Asaf kardeş. Eylemlerde dile getirilen ve sistem-içi muhalefet çizgisini bir milim aşamayan perspektifi, kullanılan dili, dile getiirlen talep çıtasını ilgili eylemlerin (Hem Özgür-Der'in, hem Özgür Eğitim-Sen'in, hem Eğitim İlke-Sen'in eylemleriyle ilgili haberlerde okududunuz mu bilmiyoruz. Biz, bu muhalefet anlayışının Müslümanların olması gereken muhalefet anlayışı ve çıtası olmadığıunı düşünüyor ve bunu söylüyoruz. Bunda özür dilenecek ne var Allah aşkına.

  • ABDULLAH   03-12-2012 14:24

    GÜZEL KARDEŞİM SİZDE BİLİRSİNİZKİ BİR KONUDA BURDA EYLEM YAPAN ARKADADAŞLAR KONUYU GÜNDEM YAPMAMIŞLARSA FARKLI DÜŞÜNDÜKLERİ ANLAMINA GELMEZ NASIL ZORLAYARAK BÖYLE BİR ANLAM ÇIKARTABİLİYORSUNUZ DAHADA ZORLAYARAK FETVA BAĞLANTISI YAPIYORSUNUZ TARAFGİRLİK YAPTIĞINIZI DÜŞÜNÜYORUM...BU ARKADAŞLARIN BUGÜNE KADAR YAPTIKLARI ORTADA İKEN BU TAVRINIZ NEFSANİ GELDİ BANA...

  • ABDULLAH   03-12-2012 10:08

    YUH ARTIK ELEŞTİRİ YAPMAK İÇİN ELEŞTİRİ YAPIYORSUNUZ ALLAHTAN KORKUN NE OLDU SİZE BÖYLE... EDİTÖRÜN NOTU: Abdullah Bey, sakin olun lütfen. İyi okursanız eleştiri yapmak için eleştiri yapmadığımızı görürsünüz. Yuh'unuzu da bize değil, birilerinin fetvalarını da alarak Anıtkabir'deki puta tapınanlara yapsanız iyi olur.

  • Azad   02-12-2012 20:17

    Kusura bakmayın sayın haber yayımcısı siz ve İslam ve Hayat çevresi bu konu üzerine hangi söylemi geliştirdi de siz en azından söylem sahibi olan bir grubu eleştirme hakkına sahib hissediyorsunuz kendinizi... EDİTÖRÜN NOTU: Sayın okurumuz, bir konuda eleştiri yapmak için illa ki o konuda bir eylem yapmak mı lazım? MEvcut eylemlerle ilgili ciddi bir eksilkik ve zaaf olarak gördüğümüz bir hususu haberimizde zikretmemizden daha doğal ne olabilir?

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN