İktibas'ın Ağustos sayısı okuyucuyla buluştu

İktibas Dergisi’nin Ağustos sayısı “Sistem-içi Mücadele Sürecinde Kritik Hamleler ve Komplikasyonlar” manşeti ile çıktı.

06-08-2011


İktibas Dergisi’nin Ağustos sayısı “Sistem-içi Mücadele Sürecinde Kritik Hamleler ve Komplikasyonlar” manşeti ile çıktı.

Dergide, Türkiye’nin militarist eksende oluşturulmuş yapısının dönüştürülmesi süreci, bu süreçte yapılan kritik hamleler ve bu hamlelere karşı bünyede oluşan komplikasyonlar ele alınıyor.

Güncel siyasi olayların analiz edildiği Yorum bölümünde, bu dönüşüm sürecinin, özellikle dış ve iç dinamiklerin zorlamasıyla birlikte daha görünür bir hal aldığı ve derinlik kazandığı vurgulanıyor. Yaşanan bu süreç içerisinde partilerin yeni konumu ve yeni dönemin kritik maddesi olan Anayasa’nın da irdelendiği Yorum’da, yeni Anayasa’nın, iflas eden paradigmanın aksine “ılımlı Laiklik” ekseninde şekilleneceği belirtiliyor.

Dergi’nin Kavram bölümünde, Kur’an’ın da üzerinde önemle durduğu kavramlardan olan “Zulüm” kavramı işleniyor. Kur’an terminolojisinde ‘karanlık’ anlamına geldiği belirtilen değerlendirmede şirkle tevhidin, imanla küfrün, İslam’la beşeri ideolojilerin farkını ortaya çıkarmayıp, bilakis örten bütün tutum ve davranışların zulüm olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Allah’ın yegane hakikat olduğu ve O’nun adını yasaklı hale getirmenin de büyük bir zulüm olduğunun altı çiziliyor.

Atasoy Müftüoğlu, “Muhteşem Geçmiş Fantazisinden Gerçek Tarihe Uyanmak” başlığı ile yayınlanan yazısında, “İçerisinde yaşadığımız dönemde Ortadoğu’dan başlayarak bütün İslam-Arap toplumlarında kültürel alan, küresel popüler kültür tarafından işgal ediliyor. Bu kültür bütün özgün yapıları tahrip ediyor. Kendi tanımlarımız, sözcüklerimiz yoksullaşıyor, gözden düşüyor. Toplumlarımız özbenliklerinden uzaklaşıyor. Tüm tartışmaları emperyal seçkinler başlatıyor, sürdürüyor ve sonlandırıyor” tesbitinde bulunuyor.

Atasoy Müftüoğlu’nun 17 Temmuz Ankara Buluşması’nda yaptığı konuşmanın dökümü ise “Mücadele Küresel Dünyada Var Olmak İçin” ismi ile derginin ilerleyen sayfalarında yer alıyor.

Araştırmacı-yazar Ferid Aydın, İktibas için yazdığı “Türkiye’de Tasavvufun Aile ve Toplum Üzerindeki Etkileri” başlıklı makalesinde, Tasavvuf’un, Türkiye toplumunun tamamına yakını tarafından dinsel bir kurum olarak algılandığını ve İslam’ın organik bir parçası olarak kabul görüldüğünü, ne var ki bu kanıyı Kur’an’ın bakış açısıyla doğrulamanın ise mümkün olmadığını kaydediyor.

İktibas’ın Ağustos sayısında ayrıca “Yüzde 81 Dindar, Yüzde Kaç Müslüman?” başlıklı yazısı ile Şükrü Hüseyinoğlu, “Ramazan’da Sahabe Olmak” ile Mehmed Durmuş, “Komplekslerden Arınarak Kur’an’ı Hayata Müdahil Kılmak” ile Bünyamin Zeran, “İlklerle Ramazan” ile Kübra Kurt, “İlk İşim” ile Saliha Deniz de okuyucu ile buluşan diğer yazarlar. Kültür-Sanat bölümünde yer alan, Mehmet Mortaş’ın Kayseri Şiir Şöleni’ni anlattığı yazısı ile Mehmet Akif Şahin’in “Her Cinayetin Bilinmeyen Bir Tanığı Vardır” isimli denemesi de dergide dikkat çeken diğer yazılar. 

Etiketler : #İktibas'ın   #Ağustos   #sayısı   #okuyucuyla   #buluştu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN