İktibas'ın Ağustos sayısı okuyucuyla buluştu

İktibas Dergisi, Ağustos sayısı ile okuyucularının karşısına çıktı. Kapağa Atasoy Müftüoğlu’nun yazısının ‘Ahlaki kaygıları olmayan dünya’ başlığını taşıyan derginin bu sayısında da siyasi gündemin ağırlığı var.

04-08-2010


İktibas Dergisi, Ağustos sayısı ile okuyucularının karşısına çıktı. Kapağa Atasoy Müftüoğlu’nun yazısının ‘Ahlaki kaygıları olmayan dünya’ başlığını taşıyan derginin bu sayısında da siyasi gündemin ağırlığı var.

 

Derginin giriş yazısı olan Selam ile’de son ayların sıcak gündemi olan Anayasa değişiklik paketi referandumuna değiniliyor. “Hararetli ‘referandum’ gündeminin hayır etmeyeceği taraflardan biri de hiç kuşkusuz, birtakım görece küçük kazanımları örnek göstererek anayasa oylamasına evet demeye hazırlanan ve evet’ten yana tavır koyan İslami kesimlerdir” yorumu yapılan yazıda “Bu kesimlerin hiçbir gerekçeleri, laik/demokratik, liberal eğilimli dindışı bir anayasayı tasdik etmiş olacakları gerçeğini değiştirmeyecektir.” deniliyor. Yazının devamında “Bu sebeple bizler, anayasa oylaması sebebiyle bir kere ve birazcık daha sistem içi mücadele safına doğru kaymaya başlayan, liberal-demokrat cephenin dışındaki bu İslamî kesimleri uyarmak, duruşlarını gözden geçirmelerini hatırlatmak istiyoruz.” ifadeleri yer alıyor.

 

Modernleşme projesinin de ‘kararlılıkla’ sürdüğü belirtilen yazıda Türkiye’deki sistemin, dünya şartlarına uygun olarak değişmekten başka şansı bulunmadığının da altı çiziliyor.

 

Derginin Yorum bölümünde ise son olaylar bağlamında Türkiye-ABD ve Türkiye-İsrail ilişkileri değerlendiriliyor. Mavi Marmara olayında Türkiye’nin haklı konumunun tek başına bir şey ifade etmediği kaydedilen Yorum’da, ancak, ‘değişen konumu ve misyonu gereği Türkiye’nin küresel güçlerce eskiden olduğu gibi değerlendirilmesi söz konusu bile değildir’ deniliyor.

 

TÜSİAD’ın ‘Dengeci’ yaklaşımına da değinilen yazıda TÜSİAD’ın sistemdeki ağırlığının azalması ve Anadolu sermayesinin ekonomide ve siyasette etkin hale gelmesinin rahatsızlığa sebep olduğu vurgulanıyor.

 

Yorum’da, Anayasa değişiklik paketiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararının statükonun geleceği açısından önemli olduğu belirtilerek, Referandum’dan ‘evet’ çıkması halinde değişim sürecinin daha da hızlanacağı ifade ediliyor.

 

Kavram bölümünde ‘İslami (Rabbani) metot’ kavramı önemine binaen tekrar yayınlanmış.

 

Düşünce yazılarında Atasoy Müftüoğlu’nun ‘Ahlakî kaygıları olmayan bir dünya’ adlı yazısı ilk sırada yer alıyor. Bünyamin Zeran, adalet ve zulüm kavramları çerçevesinde, referandum tartışmalarında Müslümanların tavrının nasıl olması gerektiğini yorumluyor. Hikmet Ertürk yazısında nasıl bir inanca sahip olunması, Kur'an’ı nasıl okunması, nasıl iman edilmesi ve nasıl amel edilmesi gerektiği konularına eğiliyor. Mustafa Bozacıoğlu, ‘Bir Çokluk Denemesi’ başlıklı yazısında sayısallığa değil, kaliteye/değere önem verilmesi gerektiğini anlatıyor. Mehmed Durmuş ise, 22. Abant toplantısına dair değerlendirmesiyle, 22. kez Abant’ın bir ‘konsil’ olarak misyonuna dikkat çekiyor. Dergide ayrıca yine Mehmed Durmuş’un Fethullah Gülen’in fikir ve hareketini değerlendirdiği yazısının ikinci kısmı da bulunuyor.

 

 

iktibasagustoskapak.jpg

Etiketler : #İktibas'ın   #Ağustos   #sayısı   #okuyucuyla   #buluştu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN