Hama katliamının 30. yıldönümü

2 Şubat 1982 tarihinde Hama'da gerçekleşen katliamın 30. yılı Perşembe gününe denk geliyor.

01-02-2012


Osman Atalay yazdı...

2 Şubat 1982 tarihinde Hama'da gerçekleşen katliamın 30. yılı Perşembe gününe denk geliyor.

Bundan tam 30 yıl evvel devrin devlet başkanı Hafız Esat ın emri ile uçaklar ve tanklar eşliğinde binlerce asker Hama şehrine girer,özel birliklerin başında Hafız Esad ın kardeşi Rıfat Esad vardır .Hama 22 gün boyunca uçak,tank ve ağır silahlar ile yakılır yıkılır.On binlerce insan tutuklanır, 50 bin insan hayatını kaybeder.Yaralılar evlerde kan kaybından ölür, hastaneye götürülen yaralılara asla müdahale edilmez.

Dünya medyası birkaç ay sonra bölgeye girer,tam bir savaş halidir yaşananlar,görgü tanıkları her şeyin yerle bir edildiğini anlatır. Camiler, kiliseler, okullar , evler ve işyerleri enkaza dönüşmüştür.

BM ve Af örgütü raporlarında en az 20 bin ile 40 bin insanın hala kayıp olduğu, 30 yıldır bu insanlardan haber alınamadığı belgeleriyle sabittir..1982 yılında siyasi olarak tutuklanan insanların nerede olduğu,kayıpların ölülerin cesetlerinin nerede saklı  olduğu hala bilinmiyor.
Müslüman kardeşler örgütüne üye olmanın cezasının idam maddesi hala yürürlüktedir.

Hama olaylarından sonra yaklaşık 800 bin insan Suriye yi terk etmek zorunda kaldı.Bir çok defa insan hakları gözlemcileri Suriye de toplu mezarların yerleri hakkında açıklama yapmalarına rağmen maalesef bu konu uluslararası düzlemde ele alınmadı.Suriye li mülteciler 30 yıldır ülkeleri  ve yakınları ile ilişki kuramadılar.Hama kayıplarının hiç değilse mezar yerlerinin bulunmasını çok istediler. Halepçe ve Srebranitsa soykırımı sorumlularının cezalandırılması için yürütülen hukuk mücadelesi Hama için maalesef  gerçekleşmedi.

Hama katliamı Halepçe ve Srebrenitsa katliamları kadar acımasız ve ağır bir insanlık suçu idi.Bu gün Hama katliamının  baş sorumlusu Rıfat Esad Fransa'da rahat bir şekilde yaşarken, Halepçe ve Srebrenitsa katliamlarının sorumluları çoktan cezalandırıldı bile.

Suriye de hama katliamının 30 .yılını yaşıyoruz,değişen hiçbir şey yok.Dün baba Hafız Esad ve kardeşi Rifat Esad çağın en gaddarca katliamına imza atmış idi.Bu gün oğlu Dr.Beşşar ve kardeşi Mahir ile birlikte, Humus da Lazikiye de Deraa da Hama ve İdlip de aynı katliamları tekrarlıyorlar.Suriye de Hama katliamının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şey olmadı.2 şubat 1982 ve 2 şubat 2012 yılı arasında değişen sadece katliam bilançoları farklı.10 aydır Beşşar ve kardeşi Mahir e bağlı birlikler 7 bin insanı katletti ,60 bin insanı tutukladılar, tanklar ve toplar aynı şekilde kentleri kuşatmış vaziyette.30 yıl önce yaşanan katliamları izleyemiyorduk.Bu gün ise yaşanan katliamları TV,İnternet,Cep telefonları ile sıcağı sıcağına izliyoruz. Dün Baba Esad kardeşi ile kan dökerken,bu gün oğulları kan dökmeye devam ediyor.

Arap Birliği bu gün BM güvenlik konseyi üyelerini bilgilendirecek ve Çin ile Rusya nın Suriye konusundaki pozisyonunun değişmesini bekliyor.Arap birliği ayrıca ,5 şubat ta dışişleri bakanları ile bir araya gelerek Suriye de çalışmalarını durduran gözlemcilerin geri çekilmesini tartışacak.
Hafta sonu Suriye de yaşanan olaylar sonucunda 180  kişi hayatını kaybetti.Umarız Arap Birliği,İslam işbirliği teşkilatı ve İnsan Hakları örgütleri akan kanın durması için insani ve vicdani çabayı gösterirler.30 yıl da Suriye de değişen hiçbir şey yok ,sadece azınlık diktatör bir rejimin Müslüman Suriye halkını katletmeye devem ettiğine şahit oluyoruz.

Suriye de 30 yıl önce hayatını kaybeden kayıp on binlerce Suriyeli insanların mezarlarının bulunması için bu dosyanın yeniden açılması gerekir. Fransa devleri bu katliamların baş sorumlusu Rıfat esad ı hala ülkesinde barındırmasını da kınamalıyız.

Etiketler : #Hama   #katliamının   #30.   #yıldönümü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN