Haksöz'ün Ağustos sayısı çıktı

Aylık yayınını istikrarlı bir şekilde sürdüren Haksöz dergisinin Ağustos sayısı çıktı. Haksöz, manşetten Kürt meselesindeki yol ayrımını konu ediniyor. Derginin bu sayısında ağırlıkla usulî ve fikrî çalışmalar yer alıyor.

01-08-2009


1991'den bu yana "Kur'an'ın Aydınlığına Doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi, "Kürt Sorunu Yol Ayrımında: Ya Resmi İdeoloji Ya Çözüm!" manşetiyle Ağustos sayısını okurlarıyla buluşturdu. Kürt sorununda çözümsüzlüğün kaynağının resmi ideoloji ve militarizm olduğunun işlendiği Gündem'de bu hastalıkla yüzleşmenin ve adil bir çözüm üretmenin sorumluluğuna dikkat çekiliyor.

HSYK'nın yargıda yol açtığı kriz, Rıdvan Kaya tarafından değerlendiriliyor. Yüksek yargıdaki Ergenekon dayanışmasına dikkat çeken Kaya, Ali Suat Ertosun üzerinden de hükümetin icraatlarındaki tutarlılığı sorguluyor.

Doğu Türkistan'da yaşanan Çin vahşeti üzerine uzunca bir makale yazan Hamza Türkmen, dünden bugüne Doğu Türkistan'da yaşananların arka planını çözümlüyor. Uygurların verdiği mücadeleyi ve liderlerinin duruşunu tartışan Türkmen, küresel kapitalizmin rakiplerini dengeleme çabasına da değiniyor.

Haber-Analiz üst başlıklı köşede başörtülü olduğu için Almanya'da katledilen Merve Şirbini olayı, YÖK'ün yeni katsayı düzenlemesi, Antalya'da başörtüsü eylemcilerine açılan davanın ayrıntıları ve İLKAV davasının sonuçlanması çerçevesinde yorumlara yer veriliyor.

Bu ay Crescent'tan iki çeviriye yer alıyor. Seküler bir sistemde faaliyet yürütmenin tuzakları konusunda uyaran Zafer Bangaş, İslami hareketin hedefler kadar Müslüman toplumda değişimi sağlayacak metotlar konusunda da net olması gerektiğini söylüyor. Tahir Mahmut ise Obama sonrası ABD'yi de değerlendirerek "medeni Batı"nın çirkin yüzünü ortaya koyuyor.

Usulî çalışmaların yoğun olduğu bu sayıda Fevzi Zülaloğlu, "eşidda" kavramı bağlamında mü'minlerin kâfirlerle diyalogunun sınırlarını ele alıyor. Konuyla ilgili çeşitli kavramları inceleyen Zülaloğlu, kâfirlerle ilişkide Kur'an'ın ortaya koyduğu ilkeleri madde madde yorumluyor. Murat Kayacan, "abd / kul" kavramının Kur'an'daki kullanışlarını ortaya koyarak kısa bir kavram analizi yapıyor. Cengiz Duman ise geçen sayıda yayınlanan Âlim Kul ve Musa Kıssası'nın devamı mahiyetinde "ilm-i ledün" bilgisini ve söz konusu kıssanın verdiği mesajları tartışıyor.

Din, tecdit ve reform kavramlarını inceleyen Ramazan Yazçiçek, tecdidin vahiyle irtibatını ve değişim yöntemi olarak reformdan farkını konu ediniyor. Millî bir din arayışı olarak "Türk Müslümanlığı" diye bilinen paradigmanın İslâmiliği imkânını da sorgulayan Yazçiçek, uzun makalesinde bu tür arayışların tecdidî bir çabadan ziyade mistik ve fakat modern döneme ait reform karakterli talepler olduğunu ortaya koyuyor.

"İslam Tarihinden Portreler"i okuyucuyla buluşturmaya devam eden Ali Değirmenci, bu sayıda anonim bir kahramanı, "Battal Gazi"yi anlatıyor. Battalnâmelere de değinen Değirmenci, konuyla ilgili yaygın yanlışları tashih etmeye çalışıyor.

Derginin bu sayısında Metin Önal Mengüşoğlu ile bir röportaj gerçekleştirilmiş. Türkiye'de İslami düşünceye ufuk katmış M. Said Çekmegil'in vefat yıldönümünde "Bilge Terzi" kitabıyla Çekmegil'i okurla buluşturan Mengüşoğlu, kitabını ve Çekmegil'i anlatıyor.

Edebiyat çalışmalarını Urumçi'de yaşananlar dolayısıyla "Türkistan Geceleri" adlı roman üzerinden sürdüren Asım Öz, roman üzerinden bölgedeki yaşama dikkat çekerken, aynı zamanda edebiyatın yaşama tanıklığını gözler önüne seriyor.

Son sayfası Bengin Boti'ye ait bir denemeye ayrılan derginin arka kapağında ise Ergenekon sanığı (emekli) Org. Hurşit Tolon'un sağlık nedeniyle tahliye edilmesiyle kanser hastası Güler Zere'nin ölüme terk edilmesindeki çelişki işleniyor.

Haksöz Dergisi İrtibat

0212 524 10 28

[email protected]

www.haksozhaber.net

Etiketler : #Haksöz'ün   #Ağustos   #sayısı   #çıktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN