Haksöz'de gündem militarizm

228. sayıya ulaşan Haksöz Dergisi, Mart ayı sayısı itibariyle tam 19 yılı da geride bırakmış oldu.

02-03-2010


19 yıldır "Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını istikamet üzere ve istikrarlı bir şekilde sürdüren Haksöz'ün bu sayısında militarist zihniyetin tümüyle tasfiye edilmesi çağrısında bulunuluyor.

28 Şubat zorbalığının failleriyle hesaplaşılması gerektiğini dillendiren Haksöz Dergisi, bu ayki sayısında Balyoz operasyonunu kapağa taşıdı. "Sadece Cuntalar Değil, Militarist Zihniyet Tümüyle Tasfiye Edilmelidir!" başlıklı Gündem yazısı askerci siyasetin sefaletini ortaya koyarken Bahadır Kurbanoğlu, yaşananları "egemenler arası çatışma" ya da "danışıklı dövüş" olarak yorumlayanların süreci hafifsetme çabalarını tartışıyor ve dokunulmazlara dokunmanın önemine dikkat çekiyor.

Savcı Cihaner'in tutuklanması sürecini Mustafa Doğan "Erzincan'dan Erzurum'a Bağımsız ve Tarafsız Yargı" başlığıyla irdelerken aynı zamanda yargıdaki hukuksuz işleyişi de gözler önüne seriyor. Murat Ayar ise sokak çocuklarının ve küçük yaşta çalıştırılan çocukların trajedisini dergi okurlarıyla paylaşıyor.

ABD öncülüğündeki NATO'nun Afganistan'da başlattığı geniş çaplı operasyonu ve Taliban direnişinin arka planını yorumlarken Murat Özer aynı zamanda direnişin önemine vurgu yapıyor. Mehmet Pamak ise NATO'nun Afganistan işgalinde Türkiye'nin konumuna dikkat çekiyor ve Taliban'ın verdiği mücadele karşısında Müslümanların alması gereken tutumu tartışıyor.

Hayatı bütün boyutlarıyla kuşatabilecek ör­gütlenme biçimlerinin ihtiyaç olduğunu belirten Ahmet Örs, TEKEL çalışanlarının durumunu yazısına örnek verirken İkbal Sıddıki, ümmet ve İslami hareketler arasındaki irtibatın ortak bir dilin kurulması bakımından Arapçanın önemine dikkat çekiyor.

"Açılım Politikaları Kimin İsteği?" başlıklı yazısında Hamza Türkmen, çeşitli komplo teorilerine yol açan AK Parti'nin açılım politikalarının arka planına değiniyor. Bu bağlamda Rand Corporation'ın "Sorunlu Müttefiklik: Küresel Jeopolitik Deği­şim Çağında ABD-Türkiye İlişkileri" başlıklı raporunu masaya yatırıyor.

Kıssa çalışmalarını sürdüren Cengiz Duman, bu sayıda Hz. Yakub kıssasını irdeleyerek Kur'an ayetleri ve Tevrat'taki bilgiler ekseninde Yakub Peygamber'in kişiliğini ve şeceresini konu ediniyor.

Nurettin Topçu'nun "Taşralı" kitabından hareketle Topçu'nun hikâyelerindeki kötülüğün etnik ve coğrafi kökenlerini gözler önüne seren Kenan Alpay, Arnavut, Çerkez, Arap, Boşnak gibi "yabancı" unsurların Nurettin Topçu hikâyelerinde nasıl kötülük/bozgunculuk kaynağı olarak verildiklerini anlatıyor.

"Bedir Ehli" olarak nitelediği Filistin'in Mercu'z-Zuhr sürgünü kahramanlarını anımsatan Süleyman Ceran, öncü olmanın değerine dikkat çekerken Habil Sağlam, Rasim Özdenören öyküsünün dayanaklarını irdeliyor: Çözülme, tasavvuf, ölüm. Bu ayki yazısında Asım Öz, İskender Pala'nın "İki Darbe Arasında" kitabını ele alarak askerî anılardaki eleştirelliğin önemine işaret ediyor. Günay Bulut ise Hz. Meryem, Hz. Hatice ve Hz. Fatıma ile ilgili Sibel Eraslan'ın kaleme aldığı biyografik romanları değerlendiriyor.

Danıştay katsayı kararı ile ilgili Aysel Ayar'ın yazdığı bir okur mektubunun yanı sıra dergide Hatice Kübra Baytap'ın bir şiiri ve Bünyamin Doğruer'in denemesine yer veriliyor.

İrtibat: 0212 524 10 28
[email protected]

Etiketler : #Haksöz'de   #gündem   #militarizm   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN