GÜNÜMÜZ MÜSLÜMAN TİPLERİ

Yüksel YILMAZ

23-02-2016 15:58


Evci Müslüman; Evini çok seven, evine bağlı, evinden uzak olduğunda sıkıntılı, iş biter bitmez evine gitme heyecanı taşıyan, eşi ve çocukları ile evde zaman geçirmeyi tercih eden, pijamalarını giyip,  koltuğuna oturup, ayaklarını uzatıp televizyon başına kurulan, haberlere bakıyorum deyip dizileri, filmleri, maçları, yarışmaları izleyen, önüne gelen meyveleri, kuruyemişleri, kahveleri öğüten, arada bir İslami bir sohbet açıp kendini rahatlatan veya altyazı ile geçen Müslümanlara yardım smslerini görüp sms çekerek rahatlayan, sohbete gitmek yerine evine gitmeyi tercih eden, davet etmek yerine gerçeklere kapısını kapatıp evine kapanan, kardeşlerinin dizi yerine eşinin dizini tercih eden ve bunu her gün düzenli olarak yapan tiptir.
 

Boş konuşan Müslüman; Herkesten daha Müslüman daha gayretli gözükmek için içi boş sözler/sloganlar söyleyen, söyledikleri ile amel etmeyen, mücadele etmek yerine boş laflarla/mazeretlerle mücadeleden kaçan, kendini yeterli bir Müslüman olarak görerek kendini kandıran, herkesi eleştiren ama kendini eleştirmeyip, beğenen, eleştiriye kapalı olan, sadece konuşan ama işin ucundan tutmayan, taşın altına elini koymayan tiptir.
 
Acınası Müslüman; Kendini beceriksiz, zavallı, aciz, yapamayan biri gibi gören, olmuyor/yapamıyorum kelimeleri ile dolu cümleler kuran, kendine güveni olmayan ve başkalarına da güven aşılamayan, şeytanın vesveselerinden çabuk etkilenen, kuruntulu tiptir.
 
Sosyete Müslüman; Hiç kimseyi beğenmeyen, her şeyde bir kusur bulan ama beğenmediği yada kusurlu gördüğü şeyler için çözüm üretmeyen sadece uzaktan bakıp konuşan, eleştiren, güzel/iyi yönleri görmeyip çirkin/kötü yönlere gözlerini yöneltip parlayan, kendini diğerlerinden farklı gören, ayrıcalıklı olduğunu düşünen ve bekleyen tiptir.
 
Casus Müslüman; Müslümanların hatalarını yakalamaya çalışan, araştıran ve bunun için dedikodu ve gıybet faaliyetlerinde bulunan çok tehlikeli bir tiptir. Hataları biriktirip, günü geldiğinde sinsice kullanan, ayrılık ve fitne tohumları elinde bekleyen tiptir.
 
Bukalemun Müslüman; Herkes ile iyi geçindiği gözüken, herkese farklı bir yüz ile veya muhatabının yüzü ile yönelen, herkesin söylediklerine kafasını sallayan, kimse ile arası bozulmasın, çıkarları kaybolmasın, düşmanım olmasın diye çekinen korkak tiptir.
 
Profesör Müslüman; Çokbilmiş gibi gözüken, her konuda bilmese de fikir beyan eden, bildiği şeylerle ilgili soru soran veya gündem açmaya çalışan, kendi gibi bir tiple karşılaştığında çok rahatsız olup casusu tipe geçiş yapabilen cahil tiptir.
 
Çevreci Müslüman; Çevresine göre hayatını şekillendiren, onlar nereye gidiyorsa oraya giden, onlar ne konuşuyorsa onu konuşan, kimi zaman sofi kimi zaman holigan kimi zaman milliyetçi kimi zaman partici çevreye gören şekillenen, çevresini kaybetmek istemeyen, dışlanmaktan korkan tiptir.
 
Odun Müslüman; Sen ne anlatırsan anlat anlamayan yine bildiğini yapan, esnek olmayan, kaba, kırıcı, yanlış anlamaya ve olmayan kurgular kurmaya her an hazır, anlamamakta ısrarcı olan tiptir.
 
Cam Müslüman; Hemen kırılan, yanlış anlamaya/alınmaya yatkın, tek bir mesele il ipleri koparıp atan, dağılan, sertliğe, zorluğa, sıcaklığa, sarsıntıya gelmeyen tiptir.
 
Lobici Müslüman; Kendisi gibi düşünülmediğinde ya da fikri kabul görmediğinde ya da kendisine rakip biri varsa ortaya çıkan sinsice casus ve bukalemun tip kılığına da girerek faaliyete geçen, kendisine ya da fikrine yakın kişilerden bir topluluk/grup oluşturmaya çalışan tiptir.
 
Muhalif Müslüman; Her şeye muhalif/karşı olmak için çaba harcayan, eksik kalan, anlatılmayan şeyleri yakalayarak ya da bilerek ters açıdan bakmaya çalışan, hep eleştiren ama ortaya bir şey koymayan, sunmayan yapılanlara burun kıvıran, beğenmeyen, eksik görmeye devam eden tiptir.
 
Cebinde Akrep olan Müslüman; Sadakayı bozuk para, zekâtı kötü mallarından vermek sanan, cebinden hep en küçük parayı çıkaran, aylık kazancının yüzde birini vermek ile kendini en cömert Müslüman gören, kardeşlerinin maddi sıkıntılarına karşın üç maymunu oynayan, eli kapalı, cebini ısıtması için koyduğu paraları ile yiyip/içen ama yedirip/içermeyen tiptir.
 
Bu tiplerden biri ya da bir kaçı bizlerde olabilir ya da olmadığını düşünüp kendimizi de kandırabiliriz ama gerçek ile yüzleşmek için aynaya bakmalı ve kendimizi hesaba çekmeliyiz. Böyle Müslüman olmaz diyerek Kur’an’ın inşa ettiği Müslüman kimliği oluşturmaya çalışmalıyız.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN