"Hz. Peygamber'i ululaştırmak da, sıradanlaştırmak da yanlış"

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nin, Kur'ani bilinçlenme amaçlı eğitim seminerleri devam ediyor. Kur'ani Bilinçlenme Seminerleri'nde bu hafta Süleyman Dilmen'in sunumuyla "Peygamber İnancı ve Hz. Peygamber'i Doğru Anlamak" konusu ele alındı.

07-04-2010


İslam ve Hayat

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nin, Kur'ani bilinçlenme amaçlı eğitim seminerleri devam ediyor. Kur'ani Bilinçlenme Seminerleri'nde bu hafta Süleyman Dilmen'in sunumuyla "Peygamber İnancı ve Hz. Peygamber'i Doğru Anlamak" konusu ele alındı.

Tarihte peygamberlere yönelik temelde iki tür yanlış anlayış geliştiğini belirterek sözlerine başlayan Dilmen, "ululaştırma" ve "sıradanlaştırma" olarak ifade edilebilecek bu iki uç yaklaşımın da peygamberlerin misyonunu örttüğünü söyledi. Son peygamber Hz. Muhammed'in de bu iki yanlış algıya maruz kaldığını kaydeden Dilmen "Âlemlere rahmet ve bizim için güzel örnek olan Rasulullah için, aşırı yüceltmeci bir anlayışla ‘Habibullah’ (Allah’ın Sevgilisi), ‘Seyyidus sakaleyn: iki dünyanın efendisi’, ‘Kâinatın Seyyidi/Efendisi’,  ‘Peygamberlerin Efendisi’,  ‘Güllerin Efendisi’ gibi ifadeler kullanılmıştır. Oysa Rasulullah kendisini Hıristiyanların Hz. İsa'yı övdüğü gibi aşırı şekilde övmeyi ümmetine yasaklamıştır. Peygamberimiz, “Ben Abdullah’ın oğlu Muhammed’im Allah’ın kulu ve resulüyüm. Allah’a yemin ederim ki O’nun verdiği makamın üstüne beni çıkarmanızı sevmiyorum” (Ahmed b Hanbel, Müsned, 1/153, 24) derken adeta “Muhammed yalnızca bir elçidir; ondan önce de (başka) elçiler gelip geçtiler: Öyleyse, o ölür yahut öldürülürse, topuklarınız üzerinde gerisin geri mi döneceksiniz? Ama, topukları üzerinde gerisin geri dönen kişi hiçbir şekilde Allah'a zarar veremez. -halbuki Allah, (Kendisine) şükreden herkesin karşılığını verecektir.” (3/ Al-i İmran 144) ayetini tefsir etmektedir. Rabbimiz (Kainatın Efendisi Allah) ise Kur’an’ın hiçbir yerinde Allah resulü için aşırı övgülerde bulunup Allah’ın sevgilisi, kainatın efendisi, hazret vb. ifadeler kullanmamıştır. Bilakis ya sadece Muhammed ya da Resulullah (Allah’ın elçisi), Abdullah (Allah’ın kulu), beşerun mislikum (sizin gibi bir insan) gibi ifadelerini kullanmıştır." şeklinde konuştu.

Dilmen, ululaştırmanın yanında indirgemeci anlayışın da Rasulullah'ın en güzel örneklik vasfını örttüğünü belirterek, Allah Rasulü'nün kıyamete kadar tüm insanlık için sünnetiyle yaşayan bir model olduğunu, geleneksel ve modernist yaklaşımların ululaştırarak veya sıradanlaştırarak bu gerçeği ters yüz ettiklerini sözlerine ekledi.

Katılımcıların da katkılarıyla verimli bir atmosferde geçen seminer soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Kur'ani Bilinçlenme Seminerleri inşaallah bu hafta Şükrü Hüseyinoğlu'nun "İslam'a Biçilen Emperyalist Gömlekler" başlıklı sunumuyla devam edecek.

Etiketler : #Hz.   #Peygamber'i   #ululaştırmak   #da   #   #sıradanlaştırmak   #da   #yanlış   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN