
Belçika'dan okulda başörtüsüne onay
Brüksel’de devlete ait bir Flaman ilköğretim okulunun başörtülü İslam dersi öğretmenini işten atma girişimi Danıştay’dan döndü.
12-07-2009

Okul yolunda tesettürü sakıncalı bulan Türkiye Danıştayı’nın ‘yasakçı’ kararları tartışıladursun, Brüksel’de devlete ait bir Flaman ilköğretim okulunun başörtülü İslam dersi öğretmenini işten atma girişimi Danıştay’dan döndü. Belçika Danıştayı, okul yönetiminin uyarısına rağmen okul içinde başörtüsünü çıkarmayı reddeden öğretmenin kıyafetinin “işini olumsuz etkilediğine yönelik kanıt bulunmadığına” hükmetti. Bugün’de yer alan habere göre; Danıştay kararında, “Başörtüsünün devlet okullarındaki tarafsızlığa ters düştüğü yönünde yasal düzenleme bulunmadığına” da işaret edildi.
Tarafsızlık ilkesi
Belçika’da dini ve felsefi sembollerin kullanımına ilişkin hiçbir yasa veya genel kural bulunmuyor. Anayasa, her vatandaşa inanç özgürlüğü ve bunu ifade etme hakkı tanıyor. Ancak kamu sektöründe, okullarda ve özel sektörde bazı “istisnalar” uygulama konusu oluyor. İşverenler, yapılan işin özelliklerine ve bireysel tercihlerine göre, çalışanlara dini semboller taşımayı yasaklama hakkına sahip bulunuyor.
Parlamentolarda da dini ve felsefi sembollerin taşınmasına ilişkin genel kural bulunmuyor. Halkın seçtiği temsilcilerin tarafsız olmadıkları, inanç ve eğilimlerini açıkça gösterebilecekleri, Belçika’nın laik bir devlet yapısında olmadığı, “tarafsızlık” ilkesini benimsediği belirtiliyor.
(Platformhaber.net)
Bir Erdal Bayraktar geçti bu dünyadan
Siyonazi vahşeti Gazze'de 65 bin 208 can aldı
Ersin Çelik, Sumud Filosu'ndaki son gelişmeleri aktardı: İnsanlık yelken açtı
Büyük Gazze İstişare Toplantısı Sonuç Değerlendirmesi yayınlandı
Malatya'da NATO üsleri kapatılsın çağrısı
"İslam İşbirliği Teşkilatı" demek doğru mu?
Küresel Sumud Filosu: Sivil, vicdani ve küresel bir yapılanma
RASULULLAH'IN DOĞUMU NE ZAMAN?
Makaleler
Hava Durumu