
Belçika'dan okulda başörtüsüne onay
Brüksel’de devlete ait bir Flaman ilköğretim okulunun başörtülü İslam dersi öğretmenini işten atma girişimi Danıştay’dan döndü.
12-07-2009

Okul yolunda tesettürü sakıncalı bulan Türkiye Danıştayı’nın ‘yasakçı’ kararları tartışıladursun, Brüksel’de devlete ait bir Flaman ilköğretim okulunun başörtülü İslam dersi öğretmenini işten atma girişimi Danıştay’dan döndü. Belçika Danıştayı, okul yönetiminin uyarısına rağmen okul içinde başörtüsünü çıkarmayı reddeden öğretmenin kıyafetinin “işini olumsuz etkilediğine yönelik kanıt bulunmadığına” hükmetti. Bugün’de yer alan habere göre; Danıştay kararında, “Başörtüsünün devlet okullarındaki tarafsızlığa ters düştüğü yönünde yasal düzenleme bulunmadığına” da işaret edildi.
Tarafsızlık ilkesi
Belçika’da dini ve felsefi sembollerin kullanımına ilişkin hiçbir yasa veya genel kural bulunmuyor. Anayasa, her vatandaşa inanç özgürlüğü ve bunu ifade etme hakkı tanıyor. Ancak kamu sektöründe, okullarda ve özel sektörde bazı “istisnalar” uygulama konusu oluyor. İşverenler, yapılan işin özelliklerine ve bireysel tercihlerine göre, çalışanlara dini semboller taşımayı yasaklama hakkına sahip bulunuyor.
Parlamentolarda da dini ve felsefi sembollerin taşınmasına ilişkin genel kural bulunmuyor. Halkın seçtiği temsilcilerin tarafsız olmadıkları, inanç ve eğilimlerini açıkça gösterebilecekleri, Belçika’nın laik bir devlet yapısında olmadığı, “tarafsızlık” ilkesini benimsediği belirtiliyor.
(Platformhaber.net)
Nekbe’nin 77. yıl dönümünde
Gece boyunca Gazze’ye yapılan saldırılarda en az 51 maktul
Ahmed Yasin’in davası yaşıyor ve yaşayacak
"Bir Arap-Yahudi’nin Anıları"
Bir toplumu dışarıdaki değil içerideki düşman yıkar
Gazze’deki hükümetten “toplu ölüm” uyarısı: Derhal koridor açılsın çağrısı
BM: Gazze’de savaşın başından bu yana en kötü insani durum yaşanıyor
Hiba, kız kardeşinin dört çocuğuna nasıl anne oldu?
Makaleler
Hava Durumu