Unutulan Patanili yetimler

Tayland'ın zulmü altında inleyen Patani'li Müslümanların çilesi bitmiyor. Yapılan bir araştırma, yetim kalmış Müslüman çocukların sayısının beş bin civarında olduğu ve bunların çoğunun psikolojik sorunlarla iç içe yaşadığı belirtiliyor.

10-12-2012


Tayland'ın güneyinde yaşanan sekiz yıl süren savaşın ardından, yeni nesil Müslüman yetim çocuklar stres içinde yaşama mücadelesi veriyorlar. Psikiyatrist Pechdau Tohmina şöyle diyor: "Çoğu çocukların gözlerinin önünde ebeveynleri öldürülmüş, onların yakınlarına işkence edildiğine şahid olmuşlar ve evleri yakılmış. Onların gözlerindeki bir numaralı sorun -Korkudur."

"Ben yabancılardan korkuyorum. Özellikle onlar bana bakarsa ödüm patlıyor korkumdan. En kötüsü - "askerler", diyor 15 yaşındaki Sunnah adındaki kız. Onun 12 yaşındaki kardeşi Ahmed ise artık evden uzaklaşmaya korktuğunu anlatıyor. Altı sene önce onların gözü önünde babasını öldürdüler ve annesi de önceden ölmüştü, çocuklar yetim kaldı...

Tayland'da çoğunlukla kırsal alanlarda olmak üzere, 9,5 milyon kadar Müslüman yaşamaktadır. Bu rakam ülkenin nüfusunun yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Sekiz yıl önce güneyinde patlak veren çatışmada yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti. Beş bin kişiden 60'ı 15 yaşından küçük çocuklardı. Yüzlerce çocuk yaralandı ve sakat kaldı. Muhafazakar Sivil Toplum Kuruluşların hazırladığı raporlara göre Patani eyaletinde savaştan sonra yetim kalan çocukların en az sayısı 5 bin olduğu tahmin ediliyor.

Yetim Çocukları Korku Kucaklıyor 
Korku, öfke ve izolasyon - sekiz yıl boyunca yaşadıkları çatışmalar sonrası çocuklarda görülen depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu, çocuklar için olağan belirtilerdir. Uzmanlara göre, bu çocukların durumu gittikçe bozuluyor ve iyileşmiyor.

2010 yılı verilerine göre, post-travmatik stres bozukluğu belirtileri Patani, Yala ve Narathiwat eyaletlerindeki çocukların yüzde 22'sinde gözlenmiştir.

Devlet Psikiyatri Enstitüsü öğretmen görevlisi Radzhanukul Panpimol Vipulakorn şöyle diyor: "Bu çocuklardan bazıları hayat boyunca şiddet dışında hiç bir şey görmediler. İnanın bazı ilkokul öğrencileri hayatlarını iyileştirmek için, kendilerine bir silah gerektiğini anlattılar. Bir çocuk için bu anormal bir yanıttır."

Tayland'ın güneyinde yer alan Müslümanların yaşadığı üç eyalet yüz yıl önce resmen ilhak edilmiştir. 

Bölgede bu sorunu ve çatışmaları çözmek için yollar bulabilmek için yapılan girişimlere rağmen, yeni neslin yine şiddete başvuracağını tahmin edilmektedir. Zaten yer yer ve zaman zaman buna işaret eden olaylar meydana gelmektedir.

Psikiyatrist Pechdau Tohmina'ya göre, "Eğer, bu çocuklar çatışma ortamında yaşamaya devam ederlerse, zamanla şiddet daha da artmaya devam edecektir. Bu sorunun da 10 ya da belki 20 yıl durmayacak bir riski vardır." 

(Kaynak- İLKHA)

Etiketler : #Unutulan   #Patanili   #yetimler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN