Taliban: Kadınlar meta değildir, zorla evlendirilemezler

​​​​​​​Taliban lideri Hibetullah Ahundzade, kadın haklarıyla ilgili bir kararname yayınladı. Kaynak: Taliban: Kadınlar meta değildir, zorla evlendirilemezler

04-12-2021


Taliban lideri Hibetullah Ahundzade, kadın haklarıyla ilgili bir kararname yayınladı.

Afganistan'daki yeni yönetimin Enformasyon ve Kültür Bakan Yardımcısı ve Taliban Hükümeti Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından paylaşılan yeni kararnamede, Ahundzade'nin kadınların zorla evlendirilmesini yasakladığı belirtiliyor.

Kadınların bir meta olmadığı ifade edilen açıklamada, kadınların kendi rızaları dışında zorla evlendirilemeyecekleri ifade edildi.

Hibetullah Ahundzade imzalı açıklamada öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"1- Hiçbir kadın kendi rızası olmaksızın evlendirilemez.

2- Kadın asil ve hür bir insandır, meta (mal/mülk)  değildir. Kimse hiçbir kadını, sulh yapma amacıyla bir diğer aileye veremez.

3- Eşinin ölümünün ardından iddet geçtikten sonra her kadın, evlenme veya geleceğine başka bir şekilde karar verme hakkına sahiptir. Evliliğe zorlanamaz.

4- Dul kadınlar, yeni evlenecekleri kişilerden mehir isteme hakkına sahiptir.

5- Dul kadınlar, vefat eden eşlerinin miraslarında sabit bir hakka sahiptir. Kimse kadınları miras haklarından mahrum bırakamaz.

6- Çok eşli erkekler, eşleri arasında adaletli davranmaya ve tüm eşlerine şeriatta belirlenen hakları vermeye mecburdur.

7- Hac ve Dini İşler Bakanlığı, konuya dair duyarlılık oluşturmak üzere faaliyetlerde bulunacaktır.

8- Enformasyon ve Kültür Bakanlığı konuya dair makaleler, sesli ve yazılı yayınlar yapacak, kadınların haklarının korunmasına dair çalışmalar için insanları teşvik edecektir.

9- Üst mahkemeler, tüm mahkemelere kadınların baskı altına alınmasına karşı ve haklarını korumak üzere talimatlar gönderecektir.

10- Valilik ve kaymakamlıklar, yukarıda belirtilen otoritelerle konuya ilişkin iş birliği yapacaktır."

Etiketler : #Taliban:   #Kadınlar   #meta   #değildir   #   #zorla   #evlendirilemezler   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN