Siyonistten itiraf: Ateşkes anlaşması Hamas'ın zaferi

İşgalci siyonistlerin Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, anlaşmayı şiddetle eleştirerek, bunun Hamas’ın ve diğer radikal hareketlerin bir zaferi olduğunu söyledi. Ayrıca bu anlaşmanın boş olduğunu, eninde sonunda işgal ordusunun Gazze’ye geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğini belirtti.

18-06-2008


İslami direniş hareketi Hamas'la işgalci siyonistler arasında Mısır'ın arabuluculuğuyla süren görüşmeler ateşkes anlaşmasıyla sonuçlandı. Siyonist taraftan ateşkes anlaşması ile ilgili ilk açıklama, Siyonist Savaş Bakanlığında siyasi birim başkanı olan ve Kahire’ye antlaşma görüşmeleri için temsilci olarak giden Amos Gilat’tan geldi. Gilat yaptığı açıklamada: “İsrail’le Hamas arasındaki anlaşma Perşembe (19 Haziran) günü sabah saat 6’da başlayacak. Bunu daha önce Hamas da, Salı günü bir basın açıklamasıyla duyurmuştu” dedi. Gilat devamla “Bu anlaşmanın ilk denemesi füze atışlarının derhal durdurulması ve en kısa zamanda esir değişimiyle ilgili görüşmelerin başlatılması olacaktır” dedi.

Diğer taraftan işgal yönetimi Başbakanı Ehud Olmert, Savaş Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni anlaşmanın maddelerini imzaladılar.

Konu hakkında yorumda bulunan bazı siyonist siyasi kaynaklar, Hamas’ın bu anlaşma sürecini fırsat bilip gücünü toplayıp yeniden siyonist hedeflere saldırmasından korktuklarını ifade ettiler.

Başbakan yardımcısı Haim Ramon ise anlaşmayı şiddetle eleştirerek, bunun Hamas’ın ve diğer radikal hareketlerin bir zaferi olduğunu söyledi. Ayrıca bu anlaşmanın boş olduğunu, eninde sonunda işgal ordusunun Gazze’ye geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğini belirtti.

İşgal ordusu üst düzey komutanlarından biri de: “Hamas, hiçbir şeyden taviz vermedi. Bu süre içinde kendini toparlayacak ve terör alt yapısını güçlendirecektir. Bu da, anlaşma uzadıkça Hamas’ın güçleneceği ve gittikçe daha da tehlike oluşturacağı anlamına gelir” değerlendirmesini yaptı.

Bu arada Mısırlı üst düzey kaynaklar, İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın temsilcileriyle işgalci siyonistler ateşkes konusunda anlaştığını ve anlaşmanın önümüzdeki Perşembe gününden itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi.  

Mısır’ın resmi Ortadoğu haber ajansı, diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberinde anlaşmanın taraflar arasında karşılıklı olarak saldırıların durdurulması ve kuşatmanın kaldırılmasını öngördüğünü ifade etti.  

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü da yaptığı açıklamada taraflar arasında ateşkes anlaşmasının sağlandığını belirtirken Hamaslı bir yetkili, ateşkes hakkında kamuoyuna aktarılan bilgilerin, tam olarak doğru olmadığını ifade etti.  

Öte yandan Çarşamba gününe kadar İsrail’deki resmi ağızlardan ateşkesin resmi olarak kabul edildiğine dair herhangi bir açıklama gelmemişti. Hatta işgalcilerin Kahire’deki dolaylı görüşmeleri yürüten ismi Amos Gilad, geçen Perşembe akşamı bir açıklama yaparak tarafların ateşkesin şartları konusunda anlaşmaya varamadığını ve işgalci siyonistlerin Gazze’de iki seneye yakın bir süredir esir tutulan Gilad Shalit konusunda taleplerinin karşılanmaması nedeniyle sonuca ulaşmada başarısız olunduğunu iddia etmişti.  

Ancak işgal devleti yetkililer tarafından dün (18 Haziran Çarşamba) yapılan açıklamalar, ateşkesle ilgili Filistinli direniş gruplarıyla anlaşmaya varıldığını teyit etmiş oldu. Dolaylı görüşmeleri yürüten heyetin başkanı Amos Gilad, ateşkesin Perşembe sabahı itibariyle yürürlüğe gireceğini kabul etti. Siyonistlerin radyosu da Başbakan Ehud Olmert, Savaş Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin ateşkesi onayladığını bildirdi.  

Hamaslı üst düzey bir yetkili de ateşkes anlaşmasının imzalandığını ve ayrıntıların daha sonra açıklanacağını ifade etmişti. Gazze Şeridi’nde bir basın toplantısı yapan Hamas’ın önde gelen isimlerinden Mahmut Zehhar, ateşkesle ilgili ayrıntıları kamuoyuna aktardı.   

Zehhar’ın açıklamaları 

Kahire’de akeşkes konusunda Mısırlı yetkililerle görüşen Hamas heyetinin başkanı Mahmut Zehhar, Kahire’den döndükten sonra yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasının ayrıntılarını açıkladı. Toplantının başında Hamaslı yetkili Halil el-Hayye, anlaşma maddelerini basın mensuplarına okudu:  

1. Perşembe sabah saat 6’dan itibaren bütün askeri operasyonların durdurulacak.

2. Ateşkes, altı ay boyunca yürürlükte kalacak.

3. Ateşkes, Mısır’la koordineli bir şekilde uygulanacak.

4. Ateşkesin yürürlüğe girişinden birkaç saat sonra sınır kapıları kısmi olarak açılacak.

5.  Mısır, ateşkesin daha sonraki süreçte Batı Yaka için de geçerli olması için çalışacak.

6. Önümüzdeki hafta, Mısır, Refah sınır kapısının durumunu görüşmek üzere AB yetkilileri, Filistin Özerk Yönetimi yetkilileri ve Hamas yöneticileriyle ayrı ayrı görüşmeler yapacak.  

Mısır’ın Anlaşmadaki durumu 

Zehhar, Hamas’ın ateşkes konusunda Mısır’dan çeşitli garantiler aldığını, ateşkesle ilgili ihlaller olduğunda Mısır’a başvurulacağını kaydetti. Esir asker Gilad Şalit meselesinin ateşkesten tamamen ayrı bir konu olduğunu belirten Zehhar, buna rağmen anlaşmaya göre bu dosyanın çözümlenmesi için de çabaların yoğunlaştırılacağını dile getirdi.  

Mısırlı yetkililer basına yaptıkları açıklamalarda ateşkesin başarılı olması için tarafların ellerinden gelen bütün çabayı göstermesini istedi.  

Ateşkesin ayrıntıları 

Ateşkes iki aşamalı olarak uygulanacak. Birinci aşamada bütün saldırılar durdurulacak, Gazze ile işgal altındaki topraklar arasındaki sınır kapıları kısmi olarak açılacak, kuşatma hafifletilecek. İkinci aşamada ise Shalit konusu görüşülecek ve Mısır’la Gazze arasındaki Rafah sınır kapısı ele alınacak.  

İki hafta sonra ise Mısır, AB yetkilileri, Özerk Yönetim ve siyonist yetkililerle Rafah sınır kapısını görüşmek üzere hepsiyle ayrı ayrı bir araya gelecek.

Hamas yetkilisi Ahmed Yusuf ise ateşkesin başarılı olmaması için bir neden bulunmadığını, bütün Filistinli direniş gruplarının şartları kabul ettiğini, ateşkesi bozan tarafın bunun sorumluluğunu üsleneceğini ifade etti.  

(İslam ve Hayat / Filistin Haber)

Etiketler : #Siyonistten   #itiraf:   #Ateşkes   #anlaşması   #Hamas'ın   #zaferi   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN