Nekbe'nin 72. yılında rakamlar ve tarihi bilgiler

Nekbe kelimesinin Türkçe karşılığı "felaket"tir. "Yevmun Nekbet" / Felaket Günü, siyonist işgal rejiminin bağımsızlığını ilan edip 15 Mayıs 1948'de Filistin topraklarını işgal etmesini ifade etmek için Filistinlilerin kullandığı bir terkiptir. En-Nekbe'den (Büyük Felaket) 72 yıl sonra Filistinlilerin nüfusu dünya genelinde dokuz kattan daha fazla artarak 13 milyona ulaştı. Her yıl 15 Mayıs'ta anılan En-Nekbe'nin bu yılki yıldönümünde tarihi Filistin topraklarında Filistinli ve Yahudi nüfusu yaklaşık birbirine eşit hale geldi.

15-05-2020


Nekbe kelimesinin Türkçe karşılığı "felaket"tir. "Yevmun Nekbet" / Felaket Günü, siyonist işgal rejiminin bağımsızlığını ilan edip 15 Mayıs 1948'de Filistin topraklarını işgal etmesini ifade etmek için Filistinlilerin kullandığı bir terkiptir.
 
En-Nekbe'den (Büyük Felaket) 72 yıl sonra Filistinlilerin nüfusu dünya genelinde dokuz kattan daha fazla artarak 13 milyona ulaştı.
 
Her yıl 15 Mayıs'ta anılan En-Nekbe'nin bu yılki yıldönümünde tarihi Filistin topraklarında Filistinli ve Yahudi nüfusu yaklaşık birbirine eşit hale geldi. 
 
Bu yıl En-Nekbe'nin yıldönümü anılırken, tarihi Filistin topraklarında yaşayan Filistinlilerin sayısı 6,36 milyon ile toplam nüfusun yüzde 49,4'ünü oluşturuyor.
 
 
Buna rağmen, Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre, İsrail tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'ini işgal ediyor.
 
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA)'nın kayıtlarına göre, 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle Filistinli mülteci sayısı 5,87 milyon. Bu rakamın yüzde 28,4'ü UNRWA'ya bağlı 58 kampta yaşıyor.
 
UNRWA'ya bağlı Filistin mülteci kamplarının 10'u Ürdün'de, 9'u Suriye'de, 12'si Lübnan'da, 19'u Batı Yaka'da ve 8'i Gazze Şeridi'nde yer alıyor.
 
Ekim 1948'de Kral Abdullah Kudüs Cihad Ordusu'nu dağıtarak silahlarını elinden aldı.
 
1948'in sonunda Siyonist çetelerin asker sayısı 90,000 iken Arap ordularının asker sayısı 40,000 idi.
 
Siyonist çeteler En-Nekbe sırasında 20 kent ve yaklaşık 400 köyden 800 bin civarında Filistinliyi evlerinden ve topraklarından uzaklaştırdı.
 
(Kaynak: turkish.palinfo.com)

Etiketler : #Nekbe'nin   #72.   #yılında   #rakamlar   #ve   #tarihi   #bilgiler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN