Le Figaro: Kapatılan cami sayısı bakanı tatmin etmedi

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, izlenmesini talep ettiği 18 ibadet yerinden 9’unun kapatıldığını söyledi. Le Figaro gazetesi, kapatılan cami sayısının İçişleri Bakanını yeterince tatmin etmediğini belirtti.

19-01-2021


İçişleri Bakanı Darmanin, Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Jean Castex‘in talimatları doğrultusunda ülkede “İslami ayrılıkçılık” ile mücadele adı altında hükümetin kararlı adımlar attığına ilişkin açıklamada bulundu.

Darmanin, paylaşımında “İzlenmesini istediğim 18 camiden 9’u kapatıldı.” ifadesini kullandı.

Diğer yandan Le Figaro gazetesi yayımladığı haberde kapatılan cami sayısının İçişleri Bakanını yeterince tatmin etmediğini belirtti.

Haberde, Darmanin’in Noel öncesi, her 15 günde bir kurmaylarıyla toplantı gerçekleştirdiği ve onlardan kararlılıkla bu işin üstüne gitmelerini istediği bildirildi.

Ülkedeki 89 caminin devlet tarafından izlendiği ifade ediliyor.

Charlie Hebdo dergisinin, Hz Muhammed’e yönelik hakaret içeren karikatürlerini, okulda öğrencilerine gösteren öğretmenin 16 Ekim’de öldürülmesiyle hükümet ayrılıkçılığa sebep oldukları gerekçesiyle Müslüman birçok kişi, kuruluş ve ibadet yerlerine yönelik sert adımlar atmıştı.

Fransa’da 60’tan fazla kişi bu gerekçeyle ülkeden bu gönderilirken aralarında Müslüman yardım kuruluşu Barakacity ve İslamofobi ile Mücadele Kolektifinin de bulunduğu (CCIF) birçok kuruluş kapatılmıştı.

Fransa'da iktidar partisinden 2 milletvekili 18 yaşından küçük kızlara başörtüsü takmayı yasaklamak istiyor

İktidar partisinden 2 milletvekili, 18 yaşından küçük kızlara başörtüsü yasağı istiyor

Fransa’da iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) milletvekili Aurore Berge ve Jean-Baptiste Moreau, “İslamcı ayrılıkçı” olarak bilinen yasa tasarısına 18 yaşından küçük kızlara kamuya açık alanlarda başörtüsü takmayı ve “erkeklerin kadınlardan üstün olduğunu gösteren giysiler giymeyi” yasaklayan 2 madde ekledi.

Fransız basınında çıkan haberlerde, hükûmetin bu 2 maddeye karşı çıktığı belirtildi.

Moreau ve Berge’in, “İslamcı ayrılıkçı” olarak bilinen ve ismi “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren” olarak değiştirilen yasa tasarına, 18 yaşından küçük kızlara kamuya açık alanlarda başörtüsü takmayı ve “erkeklerin kadınlardan üstün olduğunu gösteren giysiler giymeyi” yasaklayan 2 madde eklediği kaydedildi.

Berge, yaptığı açıklamada, “5 yaşındaki bir kızın başörtüsü taktığını görmek kabul edilemez. Öyleyse neden inançlarımız gereğini yapmıyoruz? Temel çocuk haklarının açık ihlali olan bu tahammül edilemez uygulamaya son verme konusunda hepimiz mutabık kalmalıyız.” ifadesini kullandı.

Vatandaş İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa, yaptığı açıklamada, bu 2 maddeye katıldığını ancak bunların tasarıya eklenmesinin iyi bir yöntem olacağına inanmadığını söyledi.

“Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren” yasa tasarısı, 18 Ocak’ta Ulusal Meclis’te görüşülmeye başlanacak.

Tasarısıyla camilerin finansmanının daha sıkı şekilde denetlenmesi, Müslümanlar üzerindeki baskıyla Müslüman derneklerin kontrolünün artırılması, din görevlilerinin yurt dışından gelmesinin engellenmesi hedefleniyor.

Etiketler : #Le   #Figaro:   #Kapatılan   #cami   #sayısı   #bakanı   #tatmin   #etmedi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN