Keşmir’in hakkı bağımsızlıktır

Keşmir tabii güzellikleriyle, yeşillikleriyle ve verimli arazileriyle tanınan bir bölge. Bu özelliklerinden dolayı “cennet vadi” olarak adlandırılmaktadır. Coğrafi olarak Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Çin’in kesişme noktasında yer almaktadır.

10-08-2019


 
Ahmet Varol / Yeni Akit
 
Keşmir tabii güzellikleriyle, yeşillikleriyle ve verimli arazileriyle tanınan bir bölge. Bu özelliklerinden dolayı “cennet vadi” olarak adlandırılmaktadır. Coğrafi olarak Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Çin’in kesişme noktasında yer almaktadır.
 
Keşmir, bir bölümü Hindistan, bir bölümü Pakistan, bir bölümü de Çin sınırları içinde yer alan ve halkının büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bir bölgedir. Pakistan sınırları içinde kalan kısmı “Azad Keşmir (Özgür Keşmir)” olarak adlandırılmaktadır. Bu bölüm Pakistan’ın bağımsız olmasından sonra, cihad yoluyla Hint işgalinden kurtarılarak Pakistan’a katılmıştır.
 
Aslında Pakistan’la Hindistan’ın ayrılması esnasında imzalanan anlaşmada belirlenen şarta göre Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgeler Pakistan’a, diğer bölgeler ise Hindistan’a kalacaktı. Fakat Hindistan, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen Keşmir’i Pakistan’a bırakmak istemedi. Bunun üzerine çıkan silahlı mücadelede bir bölümü kurtarılarak Pakistan’a katıldı. Ancak nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olmasına rağmen önemli bir kısmı hala Hindistan işgali altındadır.
 
1952’de BM gözetiminde Hindistan’la Pakistan arasında imzalanan barış anlaşmasıyla Keşmir halkı arasında Pakistan veya Hindistan’dan hangisini tercih ettikleri konusunda bir referandum yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak o tarihten bu yana Hint yönetimi bu anlaşmanın gereğini yerine getirmeyerek herhangi bir referandum yapmadı.
 
Hindistan Keşmir’deki Müslümanları ağır bir zulüm ve işkence ile yönetim altında tutmaktadır. Hindistan bu bölgedeki Müslüman halkı sindirmek ve onları kendi despotizmine boyun eğmeye zorlamak için şimdiye kadar bir sürü katliam gerçekleştirdi. 
 
Hindistan işgali altındaki Keşmir’in işgalden kurtarılması için mücadele veren çeşitli örgütler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Keşmir’in tamamen bağımsız olmasını isterken, bazıları “Azad Keşmir” gibi Pakistan’a bağlanmasını istiyorlar. Keşmir’in tamamen bağımsızlığını isteyenleri de ikiye ayırmak mümkün. Bir kısmı meseleye kavmiyetçi bir anlayışla yaklaşırken, diğer kesim İslami bir anlayışla yaklaşıyor ve Keşmir’in bağımsız ancak İslami bir devlet olmasını istiyor.
 
Keşmir’deki bağımsızlık mücadelesini bastırmak için askeri şiddete başvurmak Hindistan’a epey pahalıya mal oluyor. Bu bölgeye yönelik askeri şiddetin bilançosu sadece maddi zarardan ibaret değil. Binlerce Hint askeri buradaki bağımsızlık mücaedelesini bastırmak için sürdürülen savaşta hayatını kaybetti. Hindistan İçişleri bakanlığının konuyla ilgili raporunda, bütün bu kayıplara rağmen Hindistan’ın yine de bölgedeki bağımsızlık hareketini bastıramadığı, binlerce Keşmirli genç sahada savaşı sürdürürken binlercesinin de Pakistan ve Afganistan’daki askeri kamplarda eğitim gördüğü iddia edildi.
 
Keşmir’deki Hindistan hakimiyeti işgal niteliğindedir. Dolayısıyla Keşmir halkının asıl hakkı özerklik değil bağımsızlıktır. Keşmir halkı da gerçekte tam bağımsızlık için savaşmaktadır. Hindistan anayasasındaki özel statü de Keşmir’i rahatlatmamış ve buradaki Müslüman halkın beklentilerini karşılamamıştı. Hint işgal yönetimi şimdi özel statüyü ortadan kaldırarak Keşmir üzerindeki zulüm uygulamasını yasal bir zemine oturtmaya çalışıyor. Ancak Hint işgal yönetiminin bu tutumu Keşmir’deki bağımsızlık mücadelesinin son bulmasını sağlamayacaktır. 
 
Hint yönetiminin yeni dönemde başvurması ihtimali bulunan en tehlikeli uygulama ise nüfus kaydırma politikası olabilir. Bu politikaya daha önce de başvurarak aslen Keşmirli olmayan birçok hinduyu buraya yerleştirdi. Yeni dönemde bu nüfus kaydırma uygulamalarını daha da artırabilir. 

Etiketler : #Keşmir’in   #hakkı   #bağımsızlıktır   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN