İşgalci ABD ordusu ve İstihbaratı, 29 Ağustos günü katlettikleri Afgan aile için birbirini suçladı

CENTCOM Komutanı McKenzie, Kabil’de 10 sivili katlettikleri saldırıyı acil istihbarat üzerine gerçekleştirdiklerini iddia ederken, CIA ise saldırıdan hemen önce saldırı alanında sivillerin bulunduğu konusunda orduyu uyardıklarını ileri sürdü.

19-09-2021


ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie’nin 17 Eylül Cuma günü kameraların karşısına geçip 29 Ağustos’ta Kabil’de düzenledikleri saldırıda bir yardım kuruluşu çalışanının aracını hedef aldıklarını, 7’si çocuk olmak üzere 10 masum sivilin öldürüldüğünü açıklarken istihbaratı üstü kapalı eleştirmesi ordu ile istihbaratın arasını açtı.

CNN’e konuşan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’na (CIA) yakın kaynaklar, beyaz Toyota marka bir araca Hellfire füzesi fırlatılmadan hemen önce ABD ordusunun siviller konusunda uyarıldığını ileri sürdü.

CIA’nın sivillerin saldırı alanında ve araçta çocukların bulunduğunu acil koduyla orduya gönderdiğini belirten kaynaklar, ordunun istihbarata geri dönüş yapıp yapmadığını bilmediklerini kaydetti.

İstihbarat kaynaklarından CNN’e bu bilginin sızması dikkatleri McKenzie’nin açıklamalarına çekti.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin son günlerinde başkent Kabil’de düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden 7’si çocuk 10 kişinin akrabaları, ABD’nin taziye ve özrünü kabul etmediklerini belirterek, güvenli bir ülkeye göç etmek istediklerini söyledi. ( Elmurod Usubaliev – Anadolu Ajansı )

McKenzie, saldırıdan 48 saat önce hassas bir istihbarat aldıklarını ve bahsi geçen evde DEAŞ planlayıcılarının bulunduğu, aynı alana çıkan patlayıcılarla ve havaalanına roketlerle saldırı düzenlenebileceği bilgisi verildiğini ifade etmişti.

Özellikle de saldırıdan 36 saat önce 60 farklı yerden saldırı istihbaratı aldıklarını belirten McKenzie, bu istihbarat bilgilerinde en fazla tekrar eden parçanın ise DEAŞ-H terör örgütünün beyaz bir Toyota Corolla araç kullanacağı olduğunu dile getirmişti.

McKenzie’nin bu açıklamalarından sonra CIA kaynaklarından orduyu uyardıklarına dair bilgi sızmasının, ordu ile istihbarat arasında bu saldırı konusunda bir gerilim olduğunu gösterdiği ifade ediliyor.

(Kaynak: AA)

Etiketler : #İşgalci   #ABD   #ordusu   #ve   #İstihbaratı   #   #29   #Ağustos   #günü   #katlettikleri   #Afgan   #aile   #için   #birbirini   #suçladı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN