Hay-Der'de "İffet-Haya Bilinci" işlendi

Pazartesi akşamları HAYDER'de tertiplenen Bilinç deslerinde bu hafta ki konuğu A.Hadim Karharam'dı. Kahraman İffet ve Haya bilinci üzerine görüşlerini paylaştı.

17-12-2011


Pazartesi akşamları  HAYDER'de tertiplenen Bilinç deslerinde bu hafta ki konuğu A.Hadim Karharam'dı. Kahraman İffet ve Haya bilinci üzerine görüşlerini paylaştı.

İffet ve Hayanın tanımlarıyla sohbetine başlayan hoca, iffetin ahlak davranışları ve ırzı korumak anlamlarına geldiğini. Hayanın ise utanma, sakınma ve arsızlaşmama hali olduğunu belirtti.

Bakara suresi 268. ayette şeytanın insanlara hayasızlığı emrettiğini belirten hocamız. Nur suresinde Rabbimizin insanlara gözlerini haramdan sakınmasını emrettiğini. Çünkü gözün korunması, kalbin korunması anlamına geldiğine değindi.

Konuşmasına takva ve iffet-haya arasında ki ilişkiye değinerek devam eden Kahraman, bir kişide takva yoksa, o kişiden iffet ve hayanın  kalkacağını. İffet ve haya kalkarsa huşunun kaybolacağını ve İffet ve hayanın kişinin dinini koruyan bir kalkan olduğunu, takvanın ise iffet ve hayayı koruduğunu söyledi.

Takvayı bir dalgıç elbisesi gibi düşünmemizi söyleyen Kahraman, Derin sulara dalan bir dalgıcın, sudan kendine gelebilecek kötülüklerden ancak bu elbiseyle korunabileceğini. Takvanuında imanı koruyan elbise olduğunu söyledi.

Hz. Ömer ve Ali'nin takva üzrine görüşlerine değinen Hocamız. Hz Ömer'in dikenli bir yolda elbisenin dikenlere takılıp yırtılmaması için gösterilen gayreti ve Hz. Ali'nin çamurlu yolda yürürken çamurun üzerine bulaşmaması için gösterilen gayreti takvaya benzettiklerini. Onların takvaya yükledikleri anlamın bu olduğundan bahsetti.

Kahraman, tesettürü bir kadının üzerine giydiği elbise olarak değerlendirildiğini bu algı ataerkil toplumların yanılgısı olduğunu. Erkeğinde tesettürü olduğunu. Kadın olsun, erkek olsun hassasiyetle tesettürüne sahip çıkmaları gerektiğini. Tesettür haya ve izzetin sonucunda giyilen birşey olduğunu söyledi.

Hayası yırtılan birinin tesettürünün bozulacağını. Haya ve iffet imanın ziyneti olduğunu. Ziyneti değerlendirirken onun dış görünüşüne aldanılmaması gerektiğini söyledi ve ekledi.

Haber sunan bir tv spikerinden gözünü alamayan erkek, yediğim helal mi haram mı diye gözetmeden yiyip içen birinin zamanla haya perdesi yırtılır. Haya ve iffetten bahseden birinin önce gözünü bakmaması gereken yerlerden koruması gerekmektedir.

Allah resulünün "Ashabım imanlarınızı yenileyiniz. Zira elbiseleriniz eskidiği gibi imanlarınızda eskir" hadisine değinen Kahraman hoca insanların kendilerinini sürekli hesaba çekmeleri gerektiğini söyledi.

Son olarak hayalı kişilerin özelliklerini sıralayan hocamız, hayalı bir kimse için;
*Az gülen
*Az konuşan
*Hiç gıybet etmeyen
*Müslümanları seven
*Özeleştiri yapan
*İnsani ilişkilerinde sözü tatlı olan
*İhsanı-infakı çok seven
*Sözlerinde dikkatli olandır. diyerek. Kuran'ı kerimden takva ile ilgili ayetlere değinerek sohbetini tamamladı.

Hay-Der'de önümüzde ki Pazartesi Ş.İbrahim Güleryüz'ün hitabetiyle İhsan bilinci işlenecek.

(Haber: Atilla Aksu / İslam ve Hayat)

Etiketler : #HayDer'de   #İffetHaya   #Bilinci   #işlendi   
YORUMLAR
  • fatma   17-12-2011 16:17

    Allah razı olsun.Önemli detaylara değinilmiş.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN