Bosna’da milliyetçi Sırplar şimdi de namazı hedef aldı

Bosna Hersek Sırp Kantonu’nda açık alanda namaz kılan Müslümanlara ceza kesildi! Kaynak: Bosna’da milliyetçi Sırplar şimdi de namazı hedef aldı.

24-01-2022


Yaklaşık iki yıldır sürekli bir şekilde Bosna’da gerilimi artıran ayrılıkçı Sırplar, Sırbistan’daki çetniklere olan bağlılıklarını ifade etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Bosna’da 90’lı yıllarda yaşanan savaş Aliya İzzetbegoviç’in önderliğinde Müslümanların galibiyeti ile sonlandı. Savaşın ardından ABD ve Avrupa öncülüğünden dayatılarak imzalatılan Dayton Antlaşması ise sorunları tabiri caizse halının altına süpürmüştü.

Geçen yıllar Sırp milliyetçilerinin İslam düşmanlığını ortadan kaldırmadı. Boşnakların ise Aliya sonrasında güçlü bir siyasi söylem oluşturamamaları Bosna krizini tekrar alevlendirdi.

Bosna Hersek’in Sırp kantonundaki en güçlü siyasi figür olan Dodik, Bosna Hersek içinden ayrılan Sırp Cumhuriyeti’ni kurmak için gün sayıyor. Her geçen gün iki toplum arasındaki gerginlik artarken Sırp milliyetçilerinden yeni bir adım geldi.

Bosna-Hersek Sırp Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik yeni bir provokasyon yaşandı. Entite polisi, Trebeviç'te açık alanda namaz kılan Boşnak gruba "uygunsuz davranış" gerekçesiyle para cezası kesti.

Olay, bir kısmı Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan, Saraybosna’ya yakın Trebeviç bölgesinde yaşandı. Biri din kültürü öğretmeni iki kişi yanlarındaki 20 öğrenci ile birlikte Trebeviç Dağı'na geziye gitti, orada öğle namazı kıldı.

Olaya şahit olan polisler “Halka açık alanda uygunsuz davranışlarda bulunmak” ile suçlanan gruba, 50 Avro para cezası kesildi. Müslümanlar cezaya itiraz edince "burası bizim bölgemiz, burada namaz kılamazsınız" yanıtını aldılar.

Karşılaştıkları İslam düşmanı muameleye karşısında net bir tutum takınan öğretmen ve öğrencileri olayı şikayet edeceklerini söyleyince polisler korkarak cezayı geri aldılar. Ancak yine de gruptakileri saatlerce kar altında soğukta bekletmeye devam ettiler.

Mağduriyet yaşayan Müslümanlar olayı mahkemeye taşıyacak. Basit bir örnek gibi görünse de Bosna’da ilerleyen yıllarda yaşanabileceklerin kısa bir özeti olan bu hadise Müslüman kamuoyunun Bosna’yı yakından takip etmesi gerektiğini ortaya çıkartıyor! Bosna Hersek’te milliyetçi Sırplar ellerine geçen ilk imkanda Müslümanları Bosna’dan yok etmenin planlarını yapıyorlar.

(Kaynak: H.Söz Haber)

Etiketler : #Bosna’da   #milliyetçi   #Sırplar   #şimdi   #de   #namazı   #hedef   #aldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN