Başörtülü öğrenci velilerine ceza

Bursa'da başörtülü olarak çocuklarını okutmak isteyen öğrenci velileri Aziz Kayalık ve Mehmet Polat'a toplam 3 yıl 2 ay 10 gün hapis cezası verildi.

31-05-2012


İlköğretimde başörtülü oldukları gerekçesiyle kızları okula alınmayan ve keyfi bir şekilde haklarında dava açılan velilerin mağduriyeti artarak devam ediyor.

Gaziantep Şehit Kamil İMKB İlköğretim Okulunda okuyan Şüheda Çevik'in başörtülü olduğu gerekçesiyle Gaziantep 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nce anne Güllü Çevik'e 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine benzer bir olay Bursa'dan geldi…

Bursa'nın Gürsü ilçesi Yüksel Bodur ilköğretim Okulu'nda başörtülü olarak okumak isteyen öğrencilerin velilileri hakkında açılan davadan yargılanan Aziz Kayalık ve Mehmet Polat adlı velilere toplamda 3 yıl 2 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Bursa 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davanın ikinci duruşmasında öğrenci velileri Aziz Kayalık ile Mehmet Polat ve avukatları Abdulgani Orhan hazır bulundu.

15. asliye ceza mahkemesinin 1. Duruşmasında hakim avukatların mahkemede hazır bulunmamalarından dolayı 2. Duruşmaya ertelemişti. Ertelenen mahkeme bu gün yine 15. Asliye ceza mahkemesi 2. Duruşmada avukatların hazır bulunduğu ve sanık hükmünde bulunan Aziz kayalık ve Mehmet Polat savunmalarını yaptılar.

"Kanunlar Çerçevesinde Kızımın Hakkını Aradım" 
Öğrenci velilerinden Mehmet Polat yaptığı savunmada, kızının okula başörtülü olarak gitmek istediğini, kedisinin de veli olarak kızının kararına destek verdiğini söyledi. Polat, kızını okula götürüp getirdiğini ancak iddia edildiği gibi memura hakaret içerikli bir söz söylemediğini, sadece kızının kanunlar çerçevesinde anayasal olarak hakkını aradığını ve onları görevinden alıkoymadığını, aksine kamu görevlisinin öğrenciyi okula almamakla suç işlediğini belirtti. Polat, ayrıca, bu hadiseler dolayısıyla üç farklı suçlanmayla kedisine toplamda iki yıl bir ay ceza verildiğini söyledi.

Velilerden Aziz Kayalık ise savunmasın da; "Bana isnat edilen suç devlet memuru görevinden alıkoymak. Ancak benim böyle bir şey yapmam mümkün değildir. Çünkü Şuan Nazlıcan kızımın mağduriyeti dolayısı ile böyle bir suçla suçluyorlar. Ancak daha önceden aynı olayı bir kez daha yaşamıştık. Nazlıcan'ın büyük ablası kızım Melek'inde aynı okulda ve aynı memurlarla benzer hadiseler yaşamıştık. Daha önceden yapmadığım böylesi bir durumu şuan yapmam mümkün müdür? Acaba. Lakin kızım okula gitmediği takdirde hem disiplin hem de para cezası verileceğinden dolayı ben de, velisi olarak başörtülü okumak isteyen kızımın anasal haklarına kanunlar çerçevesinde yardımcı oluyordum. Bundan dolayı suçlu olmadığımı belirterek, beraatımı istedim hakim beyden. Fakat hakim bey sadece kendi kanaatini kullanarak bana bir yıl bir ay on gün ceza verdi. Lakin şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, okulda görevli müdür, müdür yardımcısı ve okul özel güvenlik görevlisi mahkemede tanık olarak benimle herhangi bir problemlerinin olmadığını ve benden şikayetçi olmadıklarını belirtmelerine rağmen, hakim beyin sanki birilerinden bize ceza vermek için emir aldığı kanaati oluştu bende. Çünkü müdüre hanımın ifadelerinde benden şikayetçi olmadığını belirtmesine rağmen, hakim beyin "yalan söyleme, eğer burada yalan söylersen, seni de yargılarım" şeklinde töhmet altında bırakarak bir nevi bizim için suç teşkil edecek bir ifade almak istediğini" söyledi.

Tanıklar: "Veliler Zorluk Çıkarmadı" 
Duruşmada okul müdürü, yöneticiler ve güvenlikçi tanık olarak dinlendi. Tanıklar, iddianamede geçtiği gibi velilerin kendilerine zorluk çıkarmadıkları, sadece "başörtüleriyle kızımızı okula alın" dediklerini, ama kendilerinin almadıklarını söylediler.

Velilere Başörtüsü Cezası 
Bu acı itirafa rağmen mahkeme heyeti, öğrenci velileri Mehmet Polat'a 2 yıl 1 ay, Aziz Kayalık'a da 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verdi.

Aynı konu ile ilgili daha önce de Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ise mahkeme heyeti, Mehmet Polat'a altı ay hapis cezası vermişti.

Yargı Eliyle Yargısız İnfaz Yapıldı 
Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan öğrenci velilerinin avukatı Abdulgani Orhan, bugün yargı eliyle yargılı bir infazın yapıldığını söyledi. Orhan, "Malumunuz daha önce de Mehmet Polat'a başka dosya üzerinden altı ay hapis cezası vermişti, şimdi yine verildi. Hem de elle tutulur hiçbir delil yok iken… Malum Gaziantep'te aynı konu ile ilgili anne Güllü Çevik'e ceza verilmişti, sanki bu mahkeme Gaziantep ile yarışıyor. Okul Müdiresi, yönetici ve dış kapı güvenlikçisi tanık olarak dinlendi ve bunlar kendi suçlarını itiraf ettiler salındı… Tanıklar, 'Bu öğrencilerimiz başörtüleriyle okula geldiler, velileri de kızlarımızı bu şekilde okula alın dediler; ama biz almadık' dediler. İlköğretimde öğrenciyi okula almamak suçtur ve kendi suçlarını itiraf ettiler. Ama ceza öğrenci velilerine verildi. Yani bugün tam olarak yargı eliyle yargılı bir infaz yapıldı." dedi.

Hükümete ve yetkili makamlara seslenen Av. Orhan; "Yetkililerin ve hükümetin yargı eli ile yapılan bu haksız yargısız infazların ve mağdur edilen, öğrenci ve velilerinin haklı taleplerine kulak verip, kötü niyetli olarak verilen bu kararlara dur demesi talep ediyorum" diye konuştu.

(Kaynak: İlke Haber)

Etiketler : #Başörtülü   #öğrenci   #velilerine   #ceza   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN