Ayin mantığını çağrıştıran tören saplantısını evlere taşıma işgüzarlığı

Meclis Başkanı Şentop virüs salgını yüzünden Mecliste ve kamusal alanda gerçekleştirilmesi imkânsızlaşan 23 Nisan törenlerini evlere taşımak için hummalı bir gayret sarfediyor!  

21-04-2020


Haksöz Haber

Kemalist resmi ideolojinin temel saplantı konularından biri olan törencilik hastalığının kısmen geri çekiliyor gibi olduğu dönemin ardından, son yıllarda AK Parti iktidarı eliyle tekrar yaygınlaştırılması dikkat çekiyor. 15 Temmuz sonrasında gelişen devletçi tutumun da bir yansıması olarak iktidarın resmi ideolojinin ayinleri şeklinde işlev gören çeşitli kutlama ve törenlere giderek daha fazla asıldığını fark etmemek mümkün değil. Bilhassa İslami çevreler nezdinde tedricen de olsa bu saplantılı halden çıkılacağına dair beklentilerse bu şekilde ters tepmiş görünüyor.


Bu bağlamda TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un 23 Nisan hazırlıkları dikkat çekmekte. Tören dayatmasını evlere taşıyarak resmi ideoloji kutsamasına tüm halkı dahil etme çabası içerisine giren Şentop’un bu çabası Kemalist resmi ideolojinin muhafızı çevreleri de çok heyecanlandırmış görünüyor. Aydınlık’ın konuyla ilgili haberine bu heyecan ve coşku net biçimde yansımış:  

‘Meclisimizin bahçesinden katılacağım’

TBMM Başkanı Şentop 23 Nisan çağrısını yineledi, '23 Nisan akşamı saat 21.00'de bütün vatandaşlarımızı evlerimizden, balkonlarımızdan İstiklal Marşı okumaya davet ediyorum' dedi. Davetin ilgi gördüğünü belirten Şentop, televizyonların da aynı saatte Marşımızı yayınlayacağını duyurdu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, daha önce türkçe altyazılı porno yaptığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını evde kutlama çağrısını yineledi. Çağrısının büyük bir alaka gördüğünü belirten Şentop, “Bunu tekrarlıyorum. 23 Nisan akşamı saat 21.00'de bütün vatandaşlarımızı evlerinden İstiklal Marşı okumaya davet ediyorum” dedi.

Şentop Kanal7 com’a yaptığı açıklamada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ile ilgili bilgi verdi. Şentop’un açıklaması şöyle:

MECLİSTE ÖZEL OTURUM

“Bu 23 Nisan’ da aslında daha önce yapmış olduğumuz programları icra edeceğiz. Sabahleyin Mecliste Atatürk Anıtında, daha sonra Anıtkabir’de, ardından 1920’de açılan ilk Meclisteki binamızda programımızı yapacağız. Daha sonra da burada Genel Kurul saat 14.00'te toplanacak. Bu toplantı daha önce olduğu gibi yine Meclis Başkanının konuşması, parti grupları adına yapılacak konuşmalar ve milletvekillerinin yapacağı konuşmalar ile gerçekleşecek. Yalnız, tabii alınan tedbirler dolayısıyla Mecliste daha önce kanun görüşmelerinde de uygulandığı şekliyle milletvekillerinin katılımında hem sosyal mesafeye riayet ederek oturma hem de maske dahil koruyucu tedbirlere riayet etme bakımından dikkat edeceğimiz bir program olacak. Ben parti grupları ile de görüştüm, daha az sayıda, kontrolü sağlayacak şekilde arkadaşlarımızın katılacağı bir program olacak."

"Bu bakımdan 23 Nisan günü, esasen bugüne kadar yaptıklarımızı yapacağız. Bir tek bunların içerisinde tebrikleri kabul ettiğimiz program vardı, Meclis Başkanı tarafından, sırayla hem milletvekilleri hem siyasi parti temsilcileri, herkesin katıldığı şekilde, onu gerçekleştirme imkanımız yok. Bu alınan tedbirler ve salgın dolayısıyla onun dışında kalan programları, daha az katılımla, kontrollü bir şekilde gerçekleştireceğiz. Akşamında ise büyük bir resepsiyon planlıyorduk. Meclis bahçesinde yapacağımız geniş katılımlı… Bütün illerimizden canlı bağlantılar yapacağımız... Onu iptal etmek zorunda kaldık. Ama onun yerine bütün Türkiye’nin birlikte hareket edeceği, aynı anda, aynı dakikada, aynı heyecanı yaşayacağı bir önerimiz olmuştu. Bu önerinin alaka gördüğünü görüyorum, takip ediyorum.

CUMHURİYET KADINLARI DA ÇAĞRIYA KATILDI

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100’üncü yıldönümü dolayısıyla, 23 Nisan günü saat 21.00’de, tüm yurttaşlarımızı, evlerinin balkonlarından İstiklal Marşımızı söylemeye davet etti. Prof. Dr. Oygür, yaptığı yazılı açıklamada, şunları ifade etti: “Milli bağımsızlık iradesiyle kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100’üncü yıldönümü, milletçe birbirimize sarılmaya en fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlere denk geldi. CKD olarak bütün yurttaşlarımızı, 23 Nisan günü saat 21.00’de, ellerimizde bayraklarımızla, evlerimizin balkonlarından tek bir ağızdan, İstiklal Marşımızı söylemeye davet ediyoruz.

 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN