

"Tarih" Arama Sonuçları

24 Aralık 2020 tarihinde Gurbet24 Tv'de Şükrü Hüseyinoğlu ile canlı yayın Kur'an'dan Hayata Dersler Programı'nda konu "Namazı Zâyi Eden Nesiller" idi.

Konuşmacı: Osman FURKAN Konu: İslâm Tarihinde Saltanat ve Hilâfet Uygulamaları Tarih: 10 Ocak 2021-Pazar Saat: 20:00 Konferans, İLKAV Youtube'da, Fm 92.1 Radyo Denge'de ve Radyo Denge web'de. İrtibat: 0 546 686 06 11 İLKAV

Osman Yıldız’ın sunumuyla gerçekleştirilen Hidayet Öyküleri programının bu bölümünün misafiri Müslüman olan Yunanlı tarihçi Dr. Stefanos Kefokeris oldu.

Oysa sözünü edip durduğu, Ebu Leheb, Velid b. Muğire, Ebu Cehil gibi Mekke mele'sinin (Darun Nedve yöneticilerinin), Kur'an mesajı açısından tarihsel bir figür niteliği taşımadığı, tıpkı Firavun gibi, Karun gibi kıyamete kadar benzerleri görülebilecek bir prototip özelliğine sahip olduğunu en iyi bilmesi gerekenlerden bir olması icap ederdi. Değil mi ki kendisi meal ve tefsir yazacak kadar Kur'an ilimleriyle ilgili birisi.

Yüce Allah Mekke’yi dünyanın en kutsal şehri kılmıştır. Mekke şehrinin yer aldığı bölge her şeyden önce “mukaddes, saygınlığı korunan ve içinde kan dökmekten sakınılan yer” anlamına gelen Harem adıyla anılmaktadır. Suriye ile Yemen arasında uzanan kervan yolunun ortasında bulunan Mekke, kuzeyde Filistin, Suriye ve Irak; güneyde Yemen ve Habeşistan gibi bölgeler arasında yer alması sebebiyle tarihte büyük bir önem kazanmış ve küçümsenemeyecek bir ticarî şöhrete sahip olmuştur. Müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin ve zemzem suyunun burada bulunması, Hz. Peygamber’in burada doğup büyümüş olması, ilk vahyin buradaki Hira/Nur dağında gelmeye başlaması ve Hz. Peygamber’in Hz. Ebû Bekir’le birlikte hicret ederken sığınmış oldukları Sevr mağarasının Mekke civarında bulunması bu şehrin önemini ve kutsiyetini arttırıcı unsurlardır.

Rasulullah'ın, üzerinde durulması, anılması gereken "doğumu", bir bebek olarak dünyaya geldiği tarih midir, yoksa vahye muhatap olarak Peygamberlikle görevlendirildiği tarih midir? Bunu da düşünmemiz gerekir.

Ercümend Özkan’ın, Hollanda’da yayın yapan Tos Tv kanalına 10 Haziran 1992 tarihinde verdiği röportaj...

Human Rights Watch, Nisan 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Esed-Purtin ortaklığıyla Suriye’de icra edilen barbarlığı bir raporla dünyaya sundu.

20 Eylül'de başlayan Sisi cuntası karşıtı eylemler, cuma namazından sonra bugün de devam etti. "Sisi defol" ve "Sisi'yi bir şekilde devireceğiz" şeklinde sloganlar atan eylemcilerden bazılarının "25 Eylül 2020" diyerek dünün tarihini ifade ettiği bildirildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Tarih bölümünde görev yapan öğretim üyesi Bekir Tank, öğrencilerine verdiği Kürtçe ödev nedeniyle sözleşmesi sonlandırılarak üniversiteden uzaklaştırıldı. Kaynak: Kürtçe ödev veren akademisyen üniversiteden uzaklaştırıldı.

Okumak beyninizi çalıştırır. Vücudunuz için egzersiz neyse beyniniz için de okumak odur. Bize alan, zaman, tarihin enginliğinde dolaşma özgürlüğü verir ve fikirlere, kavramlara, duygulara ve bilgi tabanına daha derin bir bakış sunar.

15 Temmuz 2016 tarihinde neler yaşanmıştı? İşte 15 Temmuz 2016'nın kronolojik anlatımı…

Bugün, yakın tarihin en büyük vahşetlerinden Srebrenitsa Katliamı’nın 25’inci yıldönümü. 1992’nin bahar ve yaz aylarında Kljuc ve köylerinde Bosnalı Müslümanlara yönelik başlayan katliamlar, 11 Temmuz 1995’ten itibaren Srebrenitsa’da soykırıma dönüşmüştü. Tek suçları Müslüman olmak olan 8 binden fazla insanın savaştan önce birlikte yiyip-içtikleri, aynı köyü ve şehri paylaştıkları, komşuluk ettikleri Sırp caniler tarafından katledildikleri bir soykırıma…

Son dakika haberleri... Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

11 Mayıs 2011 tarihinde TBMM’deki bütün partilerin oybirliğiyle kabul edilerek Türkiye’nin başına bela edilen İstanbul Sözleşmesi, ocakları söndürmeye devam ediyor.

Nekbe kelimesinin Türkçe karşılığı "felaket"tir. "Yevmun Nekbet" / Felaket Günü, siyonist işgal rejiminin bağımsızlığını ilan edip 15 Mayıs 1948'de Filistin topraklarını işgal etmesini ifade etmek için Filistinlilerin kullandığı bir terkiptir. En-Nekbe'den (Büyük Felaket) 72 yıl sonra Filistinlilerin nüfusu dünya genelinde dokuz kattan daha fazla artarak 13 milyona ulaştı. Her yıl 15 Mayıs'ta anılan En-Nekbe'nin bu yılki yıldönümünde tarihi Filistin topraklarında Filistinli ve Yahudi nüfusu yaklaşık birbirine eşit hale geldi.

Türkiye’nin yakın tarihi, Kemalist iradenin istek ve buyruklarına uygun olarak oluş(turul)muş bir tarihtir. Bu nedenle bu tarih, olayları, gerçek ve bilimsel olgulara uygun olmaktan öte, Kemalist iradenin belirlediği bir çerçevede ele almıştır.

Muhsin Altun, "Salgın: Mihrak nerede?" makalesinde salgın bağlamında tarihten ilginç kesitler aktarıyor...
Makaleler
Hava Durumu