Afganistan’da Taliban'ın dönüşü üzerine

2001’de ağır bir ABD-NATO saldırı ve işgaline maruz kalan Taliban’ın, bu işgale boyun eğmeyip, 20 yıl süren zorlu, çileli, ağır bedeller gerektiren bir direnişin ardından büyük ve açık bir zafer kazanmıştır. Bu iki gerçeğin lamı, cimi yoktur. Hiçbir yorum, “stratejik değerlendirme”, komplo teorisi bu gerçekleri ortadan kaldıramaz. Saniyen ve salisen yapılacak tüm değerlendirmeler, evvelen bu gerçekleri teslim etmekle başlamalıdır ki, dikkate alınmaya layık olabilsin.

06-09-2021


Mevcut durumda Afganistan’la ilgili iki temel, müşahhas gerçek söz konusu. Birincisi, Amerikan imparatorluğu Afganistan’da Tora Bora dağlarına açık ve net bir şekilde mağlup olmuştur. “İşgal edilemeyen ülke” ve “İmparatorluklar mezarlığı” Afganistan, Sovyetler’den sonra ABD’ye de yenilgiyi, zilleti tattırmayı başarmıştır, elhamdülillah.

İkincisi de, 2001’de ağır bir ABD-NATO saldırı ve işgaline maruz kalan Taliban’ın, bu işgale boyun eğmeyip, 20 yıl süren zorlu, çileli, ağır bedeller gerektiren bir direnişin ardından büyük ve açık bir zafer kazanmıştır. Bu iki gerçeğin lamı, cimi yoktur.  

Hiçbir yorum, “stratejik değerlendirme”, komplo teorisi bu gerçekleri ortadan kaldıramaz. Saniyen ve salisen yapılacak tüm değerlendirmeler, evvelen bu gerçekleri teslim etmekle başlamalıdır ki, dikkate alınmaya layık olabilsin.

Şükrü Hüseyinoğlu'nun makalesini okumak için tıklayınız

Etiketler : #Afganistan’da   #Taliban'ın   #dönüşü   #üzerine   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN