ABD'de neler oluyor? George Floyd'un katli ve sonrası

ABD’de gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu George Floyd'un ölümü, ırkçılık karşıtı protestoların başlamasına sebep oldu. İşte başından sonuna tüm gelişmeler...

02-06-2020


ABD’de gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu George Floyd'un ölümü sonrası başlayan ırkçılık karşıtı protestolar hızla yayılıyor.

GEORGE FLOYD OLAYI NASIL BAŞLADI?

Olaylar, 20 dolarlık sahte bir banknotun kullanılmak istendiği haberi üzerine başladı. Floyd'un, 25 Mayıs akşamı Cub Foods adlı marketten bir paket sigara satın aldığı sırada verdiği 20 dolarlık banknotun sahte olduğunu düşünen market sahibi durumu polise ihbar etti. Floyd, gözaltı işlemi sırasında boğazına basılması nedeniyle boğularak can verdi. Yaşanan dehşet dolayı anlar çevreden geçenler tarafından anbean kaydedildi. Ölmeden önceki son anlarında George Floyd “Nefes alamıyorum” diyerek polisin dizini çekmesini istedi. Ancak Floyd’un bu feryadına aldırış etmeyen polis, 46 yaşındaki Floyd’u boğarak öldürdü.

Görgü tanıkları da olayları o andan itibaren çekmeye başladı. Görüntülerde Floyd'un gerildiği, rahatsız olduğu görülüyor. Birçok farklı cep telefonundan çekilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Bu videolar Floyd'un son görüntüleri oldu.

BÜYÜK KENTLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ABD'deki protestolar nedeniyle, Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle ve San Francisco gibi büyük kentler dahil en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, pazar günkü protestolar için 15 eyalette Ulusal Muhafız birliklerinin yine destek için göreve çağrıldığı kaydedildi.

Trump sığınağa kaçtı iddiası!

ABD'de George Floyd'un öldürülmesi sonucu başlayan gösterierde, protestocular Beyaz Saray önündeki demir barikatları yıktıkları anlara ilişkin bir iddia ortaya atıldı. Amerikan CNN televizyonunun, bir Beyaz Saray yetkilisi ve güvenlik gücünden bir kayanağa dayandırdığı haberine göre, Trump o anlarda sığınağa götürüldü.

CNN'e konuşan yetkili, "Başkan Trump'ın geçtiğimiz Cuma günü Beyaz Saray'daki bir yeraltı sığınağına kısa bir süre transfer edildi." dedi.

Trump’ın yanında eşi Melania ile küçük oğlu Barron’un da olduğu ile sürülürken, Trump'ların Beyaz Saray’ın altındaki sığınakta 1 saat kaldığı iddia edildi. Başka bir kaynak, "Beyaz Saray'daki durum kırmızı dereceye yükseltilip, Başkan Trump Acil Operasyon Merkezine götürülürse, diğer tüm birinci derece akrabalar da aynı şekilde merkeze götürülür." dedi.

ŞİDDET VE YAĞMA OLAYLARI ARTTI

California’daki Long Beach ve San Jose şehirlerinde birçok dükkanda yağmalamalar yaşanırken, Indianapolis’teki gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda ise iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. New York’un değişik bölgelerde devam eden protestolarda da zaman zaman polis ile gergin anlar yaşandı.

Brooklyn Köprüsü üzerinden Manhattan’a giren kalabalık bir protestocu grup, Union Meydanı’nda çevik kuvvet polisi ile karşı karşıya geldi, çıkan arbedede onlarca gösterici gözaltına alındı, olaylarda bir polis aracı yakıldı.

Floyd'u boğan polise eşinden şok!

ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd'un gözaltı esnasında yaşamını yitirmesi ABD kamuoyunda en üst sıralardaki yerini koruyor. Olayda üçüncü derece cinayet ve adam öldürmekle suçlanan polis memuru Derek Chauvin'in eşi Kellie Chauvin'in avukatı tarafından dün geç saatlerde yapılan açıklamada, "Müvekkilim bayan Kellie, Floyd'un ölümünden büyük üzüntü duymaktadır ve ailesinin yasını paylaşmaktadır. Aynı zamanda, Derek Chauvin'le evliliğinin feshi için başvuruda bulunmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Etiketler : #ABD'de   #neler   #oluyor?   #George   #Floyd'un   #katli   #ve   #sonrası   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN