28 Şubat son dalgada 6 general tutuklandı

28 Şubat soruşturmasının 5. dalgasında, aralarında dönemin MGK Genel Sekreteri ve iki kuvvet komutanının da olduğu 6 eski general tutuklandı.

29-05-2012


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasının 5. dalgası, dün sabah farklı bir şekilde gerçekleşti. Son dalgada gözaltı yerine "ihzaren celp" uygulandı, mahkemeye sevk edilen 10 emekli generalden 6's tutuklandı, 4'ü serbest bırakıldı.

Aralarında dönemin kuvvet komutanlarının da olduğu emekli generaller gözaltına alınmadan adliyeye ifadeye çağrıldı.

Bu çağrıya uyan generaller ve ikinci dalganın şüphelilerinden emekli albay, savcıya verdikleri ifadelerin ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Generallerden 6'sı ile emekli albay tutuklandı, 3 general serbest bırakıldı. Tutuklanan isimlerden ikisi dönemin kuvvet komutanı, 1'i ise MGK Genel Sekreteri

GÖZALTI YERİNE "İHZAREN CELP"

28 Şubat soruşturmasındaki yeni dalga bu sefer dönemin kuvvet komutanlarına uzandı.

Son dalga operasyonda gözaltı kararı yerine farklı bir prosedür de uygulandı: "ihzaren celp"...

Bu çağrıya uyan generaller, savcıya verdikleri ifadelerin ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Son dalgası 8 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28 şubat soruşturmasında, özel yetkili savcılığın hedefinde bu kez, Batı Çalışma Grubu şemasının en üstündeki komutanlar vardı.

Polis ekipleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Muğla’daki komutanlara savcılık tarafından ifadeye çağırıldıklarını iletti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal, Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman ve MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç’ın da aralarında olduğu 9 general çağrıya uyarak sacılığa ifade vermeye geldiler.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nden yapılan açıklamada, kamuoyunda 28 Şubat süreci olarak bilinen ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçu kapsamında İstanbul, İzmir, Silivri ve Muğla'nın Datça ilçesi Cumhuriyet Başsavcılıklarına CMK'nın 251/6. maddesi gereğince yazı yazılarak, 9 şüphelinin ifade vermeleri için hazır edilmeleri istendiği belirtildi.

ANKARA ADLİYESİ'NDE İFADE VERDİLER

28 Şubat döneminin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman İstanbul'da, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Lojistik Komutanı emekli Korgeneral Kamuran Orhan da İzmir'de gözaltına alındı.

28 Şubat döneminin Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı emekli Korgeneral Vural Avar ise Muğla'daki evinden alınıp ifadesine başvurulmak üzere polis eşliğinde Ankara'ya götürüldü.

Gözaltına alınanların konutlarında arama yapılmadı. Bu 6 general ile Balyoz Davası'nda tutuklu bulunan MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, Genelkurmay eski Hareket Daire Başkanı emekli orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ile daha önce hakkında gözaltı kararı bulunan ve dün teslim olan emekli albay Hakan Cemal Pelit  Ankara Adliyesi'nde ifade verdi.

6 GENERAL TUTUKLANDI
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve beraberindeki savcılar tarafından ifade işlemleri tamamlanan şüpheliler nöbetçi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nce sorgulanan zanlılardan, emekli orgeneraller Çetin Doğan, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi ile emekli korgeneraller Vural Avar ve Metin Yavuz Yalçın tutuklandı.
 
 
 
Emekli  Orgeneral Teoman Koman ağır rahatsızlığından dolayı serbest bırakıldı. Emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, hakkında daha önce gözaltı kararı bulunan ancak yurt dışında olduğu için ifadesi alınamayan emekli albay Hakan Cemal Pelit'in de tutuklanmasına gerek görülmedi.
 
MHP'den milletvekili seçilen emekli korgeneral Engin Alan, emekli orgeneral Çetin Doğan ve emekli korgeneral Metin Yavuz Yalçın, ''Balyoz Planı'' davasından tutuklu bulunuyordu.

Emekli orgeneraller Teoman Koman (önde), İlhan kılıç, Hikmet Köksal (sol arkada) ve Ahmet Çörekçi (solda)

TUTUKLU SAYISI 58 OLDU

Batı Çalışma Grubu’nun çalışmalarını ‘darbe’ teşebbüsü olarak nitelendiren savcılığın soruşturması kapsamında daha önceki 4 dalgada, BÇG’nin alt rütbeli 75 ismi gözaltına alınmış, bunlardan 51’i tutuklanmıştı.

İlhan Kılıç ise 1995 yılında orgeneralliğe terfi etti. Sürece adını veren 28 Şubat tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısına MGK Genel Sekreteri sıfatıyla katılan Kılıç, Ağustos 1997'de ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

Emekli Orgeneral Hikmet Köksal ise dönemin Kara Kuvvetleri komutanıydı. Orgeneral rütbesinde Ege Ordusu Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı da yapan Köksal, 1 Eylül 1997 tarihinde yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldı.

28 Şubat döneminde Çankaya Köşkü’nde hükümet üyelerinin karşısında oturan komutanlardan biri de Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi'ydi. Çörekçi bu görevden önce Genelkurmay İkinci Başkanlığı ve MGK Genel Sekreterliği yapmıştı.

“Balyoz” davası kapsamında tutuklu bulunan emekli Korgeneral Engin Alan ise dönemin Özel Kuvvetler Komutanı’ydı. Alan'ın 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu içinde aktif olarak görev aldığı ileri sürüldü. Alan, 2011 genel seçiminde MHP'den milletvekili seçildi.

İfadeye çağrılan bir diğer tutuklu ise emekli Orgeneral Çetin Doğan. Doğan, 28 Şubat döneminde Genelkurmay Harekat Başkanı’ydı. Batı Çalışma Grubu’nun Harekat Başkanlığı bünyesinde kurulduğu ve 28 Şubat sürecinin planlamasının burada yapıldığı iddia ediliyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #28   #Şubat   #son   #dalgada   #6   #general   #tutuklandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN