"Ercümend Özkan Kur'an'a dönüş çağrısı yaptı"

"Özkan, İslam’ı sadece ahlaka ve öte dünyaya ait ele almayıp, hayatın her boyutunu kuşatan bir dünya görüşü (yaşam tarzı) olarak değerlendirdi. Kur'an’ın esas alınması gerektiğini söyleyip Kur'an’a dönüş vurgusu yaptı ve bunda aklı kullanmanın önemini vurguladı. Kur'an kavramlarını yeniden ele aldı. Kuran’ın anlaşılırlığının savundu. İslam dışı tüm unsurları ısrarla reddetti"

08-05-2008


TOKAD derneği tarafından düzenlenen eğitim seminerlerinde “Öncü Şahsiyet: Ercüment Özkan” konulu bir konuşma yapan Serdar Efe,  "Özkan, İslam’ı sadece ahlaka ve öte dünyaya ait ele almayıp, hayatın her boyutunu kuşatan bir dünya görüşü (yaşam tarzı) olarak değerlendirdi. Kur'an’ın esas alınması gerektiğini söyleyip Kur'an’a dönüş vurgusu yaptı ve bunda aklı kullanmanın önemini vurguladı. Kur'an kavramlarını yeniden ele aldı. Kuran’ın anlaşılırlığının savundu. İslam dışı tüm unsurları ısrarla reddetti" diye konuştu.

Ercüment Özkan’ın “Laiklik ve İslam” konulu bir konferansında çekilen görüntülerinden kısa bir bölümün izlenmesiyle başlayan programda Efe, Ercüment Özkan’ın “İslam için yaşayınız, İslam’la yaşayınız, İslam’la ölünüz ki yaşantınız da, ölümünüz de şerefli olsun,” şeklindeki tavsiyesini hatırlattı ve onun bilgi-inanç ve eylem eksininde şekillenen hayatını çeşitli örnekler ve tanıklıklar eşliğinde anlattı. Şahsi izlenimlerini de paylaşan Serdar Efe, konuşmasında Ercüment Özkan’a yönelik getirilen eleştirileri de gündeme getirerek, eleştirileri tahlil etti. Ercüment Özkan ile Çorum’a geliş gidişleri esnasında tanıştığını söyleyen Efe, Özkan'ın düşündüklerini söylemekten asla çekinmediğini ve bu sebeple kendisine dinleyicilerden çok defa itirazlar geldiğini belirtti.

Özkan'ın Yaşar Nuri Öztürk ve Necip Fazıl Kısakürek gibi isimlerle olan diyaloglarından söz eden Serdar Efe, Özkan’ın tevhid mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmediğinin bir örneği olarak, hakkında açılan bir dava dolayısıyla Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde söylediği sözleri aktardı. Ercüment Özkan mahkemede verdiği ifade “101 yıl ömrüm olsa, sizde 100 yıl ceza verseniz kalan 1 yılda yine de İslam Devletini kurmak İçin çalışacağım.” demişti. Serdar Efe, konuşmasında onun bu mücadelesinin düşünsel altyapısını oluşturan görüşlerini 17 maddede özetledi: “İslam’ı sadece ahlaka ve öte dünyaya ait ele almayıp, hayatın her boyutunu kuşatan bir dünya görüşü (yaşam tarzı) olarak değerlendirdi. İtikatta zanna yer olmadığını, bu nedenle itikadda yalnız Kur'an’ın esas alınması gerektiğini söyledi Kur'an’a dönüş vurgusu yaptı ve bunda aklı kullanmanın önemini vurguladı. Kur'an kavramlarını yeniden ele aldı. Kuran’ın anlaşılırlığının savundu. İslam dışı tüm unsurları ısrarla reddetti. Vahyi Gayri Metluv ve neshin olmadığını belirtti. Peygamberin insan oluşunu vurguladı. Tasavvufu İslam dışı ayrı bir din, şirk olarak niteleyip, kesin olarak reddetti. İslami olana ancak İslami yollarla ulaşılabileceğini yani meşru gayelere ancak meşru yollarla varılabileceğini vurguladı. Sünnet kavramını Kuran ile bütünleştirdi...” Serdar Efe, Ercüment Özkan’a yönelik eleştiriler hakkındaki görüşlerini açıkladıktan sonra, dinleyicilerden gelen soruları cevaplayarak konuşmasını tamamladı.

Program sonrası TOKAD mensupları ile seminere Çorum’dan gelen Özgür-Der mensupları bir dayanışma ve kardeşlik pikniği gerçekleştirdiler. Tokat-Çorum dayanışmasının pekiştiği piknik; çeşitli konuların konuşulup tartışıldığı güzel bir atmosferde geçti.

Etiketler : #Ercümend   #Özkan   #Kur'an'a   #dönüş   #çağrısı   #yaptı   
YORUMLAR
  • Ş. Hüseyinoğlu   16-11-2018 05:44

    Latif Bey Ercümend Özkan'la ilgili söyledikleriniz maalesef gerçeği yansıtmıyor. Zira Özkan akılcılığı ciddi olarak eleştiren bir Müslüman ve o, aklın vahye tabi kılınmasını hep savunmuş biridir. O hadis rivayetlerini akılcı bir mantıkla değil, Kur'an'ın belirleyiciliği kapsamında aklı işleterek değerlendirmek gerektiğini söylüyordu ki öncü sahabilerin metodu da budur. Diğer konuya gelince İslam'ı kimse siyasallaştıramaz, zira İslam zaten siyasal yönü önde olan bir egemenlik öğretisidir. Suud, İran ve başkalarının İslami ekonomi mdeli ortaya koyamadığı doğru, çünkü böyle bir gerçek yönelimleri hiç olmadı.

  • latif cebeyan   15-11-2018 02:20

    Ermüment Özkan'ın klasik sünni fıkıh ekollerini reddettiği ve selefi akımın klasik bir tekrarı olarak onu eleştirilerden azade tutmak için garet gösterirken, modern akılcılık kuralları ile hadisleri de red ettiği ortadadır... kendisinin özü itibariyle hizbüti tahrircileri modernize ettiği de kabaca söylenebilir.. Ölümünün ardından bir ekol oluşturamadığı ve necip fazıl gibi dini siyasallaştırma hareketinde etkisinin sönümlendiği de ortada.. İslam dininin bir devlet modeli olduğunu hem şiiler hem sünniler dile getirirken için iktisat politiği yönünden iran malezya suudi arabistan'ın kurduğu iktisad modellemelerinin de kapitalist devlet modelinden ayrıştığını göremiyoruz... Borsa ve faiz bataklığına sadece kılıf uyduruyorlar aynen RTE diktası da bunu tekrarlamaktadır..

  • Murat İslam   09-05-2008 13:24

    Bir çok kez farklı ortamlarda Ercümet Özkan ve metodu eleştiri konusu olmuştur. Farklı düşünceler ayrılık sebebi değil, belirli ilkeler çerçevesinde birlikteliklere zenginlik kattığı yaşandıkça daha iyi anlaşılıyor... Ciddi bir çalışmayla hazırlandığını bildiğim ve en güzel sunumu yaptığını düşündüğüm Serdar kardeşimi ve emeği geçen Tokat'lı kardeşlerimi Allah'ın selamı ile selamlıyorum.. Allah razı olsun... Allah'a emanet olun....

  • Adatepeli   08-05-2008 23:46

    Öncelikle TOKAD mensuplarini böyle bir program gerceklestirdikleri icin kutluyor tesekkür ediyor ve kendilerinden Rabbimizin razi olmasini niyaz ediyorum. Bur arada yukardaki dileklerimi Serdar EFE beye de gönderiyorum... selam ve dua

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN