Yusuf el-Karadavi'nin vefatı ve kısa bir muhasebe

Ümmet bilincine sahip, ilmi düzeyi yüksek eserleriyle mutedil bir çizgide İslam'ı dünya insanlığının gündemine taşımaya gayret eden biriydi. Bununla birlikte, İslam coğrafyasındaki despot yönetimlere karşı net tavır alırken, Türkiye ve Katar benzeri muhafazakâr laik yönetimler konusunda net bir İslami tavra sahip değildi.

26-09-2022


Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin kurucusu, fikir ve mücadele adamı Yusuf el-Karadavi vefat etti. Birlik yaptığı yazılı açıklamayla, "Ömrünü, İslam'ın hükümlerini açıklamaya adayan Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin kurucu başkanı Yusuf el-Karadavi, Hakk'ın rahmetine kavuştu." ifadesine yer verildi.

Eylül 1926'da Mısır'da dünyaya gelen Karadavi, Kur’an-ı Kerim hafızlığı ve dini eğitiminin ardından Ezher'de üniversite eğitimini tamamladı. Kurulduğu 2004 yılından 2018'e kadar Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin başkanlığını yaptı.Yusuf el-Karadavi, yıllardır Katar’da yaşıyordu.

Ümmet bilincine sahip, ilmi düzeyi yüksek eserleriyle mutedil bir çizgide İslam'ı dünya insanlığının gündemine taşımaya gayret eden biriydi.
 
Bununla birlikte, İslam coğrafyasındaki despot yönetimlere karşı net tavır alırken, Türkiye ve Katar benzeri muhafazakâr laik yönetimler konusunda net bir İslami tavra sahip değildi. Bu durum, halihazırda Türkiye ve İslam dünyasındaki birçok ilim adamının ciddi bir zaafını teşkil ediyor.
 
Oysa Rabbimizin Yunus 32. ayette buyurduğu gibi "Haktan sonra dalâletten başka bir şey yoktur." İlim adamları, despot laik yönetimlere olduğu gibi, muhafazakâr laik yönetimlere karşı da akidevi tavır takınmasını bilmeli.
 
Yusuf el-Karadavi, dünya imtihanını verip Rabbine döndü. "...Şüphesiz ki biz Allah içiniz ve O'na döneceğiz." (Bakara 156) Rabbim hesabını kolaylaştırsın, onu merhametiyle yargılasın.
 
(Şükrü Hüseyinoğlu / İslam ve Hayat)

Etiketler : #Yusuf   #elKaradavi'nin   #vefatı   #ve   #kısa   #bir   #muhasebe   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN