Yunan vahşetinde ailesini kaybeden Suriyeli baba anlattı: Yunanistan salları batırıp ölüme itti

Yunanistan'ın Ege’de ölüme ittiği sallarda can veren Suriye uyruklu 4 yaşındaki Abdulvahap Berjaz ile 9 aylık kardeşi Asem Berjaz ve annelerinin son anları yürekleri dağladı. Ailesinin tamamını kaybeden acılı baba, “Önce bizi gemiye aldılar. Burada dövüp küfrettiler. Eşyalarımızı alıp sallara bindirdiler. Gemilerinin manevrasıyla oluşan dalgalar sallarımızı devirdi. Su yutmaya başladık. Tüm ailem teker teker ellerimden kayıp gitti” dedi.

17-09-2022


Yunanistan'ın Ege’de ölüme terk ettiği göçmenler yaşadıkları can pazarını anlattı. 10 Eylül’de 15 metre boyunda ahşap bir tekne ile Lübnan’dan İtalya’ya doğru yola çıkan göçmenler, 2 gün sonra mazot bitince Rodos açıklarında mahsur kaldı. Yardım çağrıları üzerine bölgeye gelen Yunan ekipleri, göçmenleri 4 adet can salına bindirerek Türk karasularına itti. Yardım çağrıları üzerine bölgeye intikal eden Türk Sahil Güvenlik ekibi 3 saldaki 66 göçmeni kurtardı. Alabora olan 4. can salı saatler sonra bulundu. Saldaki 7 kişi kurtarılırken, 2’si bebek, 3’ü çocuk, 1’i yetişkin 6 kişinin cesedine ulaşıldı.
 
Yunan zulmünde aile fertlerini kaybeden baba Muhammed Berjaz amca oğlu ve oğlunun daha bulunamadığını söyledi.
 
MAZOTUMUZ BİTTİ
Kurtarılıp tedavi altına alınan göçmenler Yunanistan’ın kendilerine nasıl ölüme gönderdiğini tüm detayları ile anlattı. Yaşanan can pazarında oğulları Asem (9 aylık) ve Abdulvahap (4) ile eşini kaybeden Suriye uyrukla Muhammed Berjaz, şöyle konuştu: “Lübnan'dan 3 gün önce (10 Eylül) yola çıktık. İtalya'ya gidiyorduk. Yolda mazotumuz bitince motor durdu.
 
KÜFRETTİLER DÖVDÜLER
Yunan Sahil Güvenliğini aradık yardım istedik, saatler sonra geldiler. Bizi gemiye aldılar. Bağırdılar, küfür ettiler, dövdüler. Değerli eşyalarımızı, paramızı, telefonumuzu aldılar. Su bile vermediler. Gemileriyle bizi 5 saat turlattılar. Sonra bizi denize indirdikleri can sallarına ittiler. 4 ayrı sal vardı, biz dördüncü saldaydık. Bizi salın tıpasını kapatmadıkları için hava kaçırdı ve kısa sürede su almaya başladı.
 
HALA BULUNMADILAR
Bizim etrafımızda manevra yaparak dalga oluşturdular ve salları birbirinden ayırdılar. Biz devrildik, can mücadelemiz başladı. Eşim ve çocuklarım bana tutunarak sabaha kadar beklediler, ama daha fazla dayanamadılar. Çok su yuttular ve boğularak öldüler. Bir süre sonra da diğerlerin cesedi denizin üstüne çıktı. Baldızım ve yeğenimi de kaybettim. Amcamın oğlu ve onun oğlu da kayboldu. Onlar da hala bulunamadılar. Ben Yunanistan'dan şikâyetçiyim ve dava açacağım.”
 
CAN SALI HAVA KAÇIRIYORDU
Batan saldaki isimlerden Filistin uyruklu Mahir Sitayti ise acı olayda oğlunu kaybettiğini söyledi. Acılı baba şunları anlattı: “Ayın 12'sinde gece mazotumuz bitti, Yunan Sahil Güvenlik güçleri aradıktan 3 saat sonra geldi. Biz gelip bize mazot vereceklerini zannettik, talebimizi de ilettik. ‘Tamam size mazot vereceğiz siz şu gemiye çıkın’ diyerek bizi gemiye aldılar. Üstümüzde ne var ne yoksa hepsini aldılar. 5 saat bizi gezdirdiler. Su istedik vermediler, dövdüler bağırdılar. Bizi gece ortasında uyandırdılar, can sallarını şişerek bizi denize bıraktılar. Bizim can salı hava kaçırıyordu. Kimse yardım etmeye gelmedi. Oğlum sabah saat 6'da vefat etti.”
 
(Kaynak: Y.Şafak)

Etiketler : #Yunan   #vahşetinde   #ailesini   #kaybeden   #Suriyeli   #baba   #anlattı:   #Yunanistan   #salları   #batırıp   #ölüme   #itti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN