Yahudi yerleşimcilerden Aksa'ya baskın

Çok sayıda Yahudi işgalci 500 askerin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusuna zorla girdi, Filistin Fetva Dairesi Kudüs'e gelme imkanı olan tüm Müslümanları Mescid-i Aksa'ya çağırdı.

05-09-2013


Kudüs'te çok sayıda Yahudi sivil işgalci (yerleşimci)nin İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusuna zorla girdiği belirtildi.

Mescid-i Aksa Müdürü Nacih Bekirat, "Yaklaşık 60 kişiden oluşan Yahudi yerleşimciler ve onları koruyan 500 İsrail askeri, Mescid-i Aksa'ya zorla girdi. Askerler, aralarında kadınların da bulunduğu Filistinli göstericileri, göz yaşartıcı bomba kullanarak El-Kıble Camisi'nden çıkarmaya çalıştı. Gazdan etkilenerek bayılanlar oldu" dedi.

Raid Salah'ın liderliğini yaptığı İslami Hareket'ten yapılan yazılı açıklamada da polisin kapıları kapatarak İsrail'de yaşayan Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girmesini engellediği belirtildi.

İsrail'in, Yahudilerin dini yılbaşı "Rosh Hashanah"ı sebep göstererek Mescid-i Aksa'ya girişleri dün geceden itibaren kapatması üzerine duruma itiraz ederek içeri girmeye çalışan iki Filistinli genç, Aksa'nın Esbat (Lion gate) kapısında İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

İsrail yönetiminin, üç günlük resmi tatil boyunca Mescidi Aksa'ya girişlere sınırlamalar getirdiğini duyurmasına rağmen bazı aşırı Yahudi grupların tatil sırasında Aksa'ya toplu olarak girme yönündeki çağrıları Filistinlilerle, İsrail askerlerini Mescidi Aksa'nın kapılarında karşı kaşıya getirdi. Kapıların müslümanlara kapatılmasına karşı çıkan iki Filistinli, İsrail güvenlik güçlerinin engeline rağmen Mescidi Aksa'ya girmeye çalışmaları üzerine gözaltına alındı.

Daha sonra etrafta toplanmaya başlayan Filsitinlilerin artan itirazları üzerine İsrail polisi geri adım atarak kapıları ziyaretçilere açtı ve camiye girişlere yeniden izin verdi.

FİLİSTİN MÜFTÜSÜ'NÜN DE MESCİD-İ AKSA'YA GİRİŞİ ENGELLENDİ

Öte yandan Filistin Fetva Dairesi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin, Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin'in Mescid-i Aksa'ya girmesini engellediği ifade edildi.

Açıklamada, "İsrail polisi, Filistin müftüsü ve bir takım İslami şahsiyetleri Mescid-i Aksa'nın kapılarından biri olan Hıtta kapısında alıkoydu. Filistinlileri ve Kudüs'e gelme imkanı olan herkesi Mescid-i Aksa'ya çağırıyoruz" denildi.

Uluslararası toplumdan, İsrail'in Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya ulaşmasını engelleyen faaliyetlerinin durdurulması istenen açıklamada, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap ve Müslüman liderler, İsrail'in İslam'ın kutsallarını karşı saldırılarını engellemek için çalışmaya çağrıldı.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Yahudi   #yerleşimcilerden   #Aksa'ya   #baskın   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN