Uluslararası Helal Gıda 2008 Konferansı sonuç bildirisi

Konferansta, üretim süreçlerinin kontrol edilememesi sebebiyle Müslümanların helal gıda konusunda azami hassasiyet göstermesi gereğtiği bir kere daha vurgulanırken, Helal Gıda Sertifikası uygulamasına geçilmesinin kaçınılmazlığı üzerinde duruldu.

25-02-2008


İslam ve Hayat

GİMDES'in (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği) öncüşüğünde İstanbul Feshane Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Uluslararası Helal Gıda Konferansı" sonuç bildirisinin yayınlanmasoyşa sona erdi. Çeşitli ülkelerden çok sayıda katılımcının tebliğ sunduğu konferansta, üretim süreçlerinin kontrol edilememesi sebebiyle Müslümanların helal gıda konusunda azami hassasiyet göstermesi gereğtiği bir kere daha vurgulanırken, Helal Gıda Sertifikası uygulamasına geçilmesinin kaçınılmazlığı üzerinde duruldu.

Konferansın ardından yayınlanan sonuç bildirisinde şu husulara yer verildi:

Uluslararası Helal Gıda Konferansı beklenen hedefe ulaşmıştır. Verilen tebliğler neticesinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır;

1. Ülkemizde helal sertifikalı ürünlerin gerekliliği uluslar arası çeşitli uzmanlarca teyit edilmiştir.

2. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi, demografik ve stratejik konumu itibariyle bu konuda öncülük etmesi gerekliliği vurgulanmıştır.

3. Helal Gıda Sertifikalandırmaya geçiş Türkiye ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.

4. Helal sertifikanın gerekliliği kamuoyunca kabul gördüğünden bir an önce kurumumuzca sertifikalandırma işlemleri başlatılmalıdır.

5. Dünya piyasasında helal sertifikalı ürün talebinin giderek artması sebebi ile Türkiye’deki üreticilerin de bir an evvel helal sertifikalı ürünlere geçişi sağlanmalıdır.

6. Helal sertifikalı ürünlerin tüketimi konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi ve üreticiyi helal sertifika noktasında sorgulaması sağlanmalıdır.

7. Helal sertifikalandırma işlemlerinin sadece gıda ürünleriyle sınırlı olmayıp; kozmetik, ilaç ve benzeri sektörleri de içerdiği vurgulanmıştır.

8. Birleşmiş Milletler'in kodeksine helal gıdayı aldığı, İslam Konferansı Örgütü'nün kendi üyesi olan ülkelerde helal sertifikalandırma işlemlerini başlatmayı planladığı günümüzde, ülkemizde de ilgili resmi makamlar, yapılan başvuruları hızlı bir şekilde neticelendirmelidirler.

 

Etiketler : #Uluslararası   #Helal   #Gıda   #2008   #Konferansı   #sonuç   #bildirisi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN