Tayland'da yakalanan Uygurlara Çin'den idam kararı

Malezya'ya gitmeye çalışırken, Tayland'ın güneyinde yakalanan 78 erkek, 60 kadın ve 82 çocuk olan Uygurlar hakkında Çin devleti tarafından idam kararı çıkartıldı

04-04-2014


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland yönetimine, ülkede yakalanan 220 Uygur Türk'ü için Çin'e gönderilmeyerek koruma altına alması çağrısında bulunmuştu.
 
Malezya'ya gitmeye çalışırken, Tayland'ın güneyinde yakalanan 78 erkek, 60 kadın ve 82 çocuk olan Uygurlar hakkında Çin devleti tarafından idam kararı çıkartıldı. Şu an halen ülkenin güneyindeki göçmen gözaltı merkezinde bekletiliyor.
 
ÇİN YETKİLİLERİ UYGUR TÜRKLERİ'NİN PEŞİNDE
''Uygur Türkleri", Çin'in batısında çoğunluğu Müslüman olan Doğu Türkistan bölgesine gönderilmesi söz konusu.
Taylandlı yetkililer, başkent Bangkok'daki Çinli diplomatların, yakalananların geldikleri yere gönderilmesi gerektiği konusunda açıklamalar yaptığını doğruladı.
 
Bu arada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) yakalananlara ulaşmak istediği belirtildi.
 
TÜRK DIŞİŞLERİ OLAYA MÜDAHALE ETTİ
Ulaştığımız dışişleri yetkilileri konuyla ilgili şöyle konuştular "Bakan yardımıcımız Naci Koru ve diplomatlarımız bu konuda gerekli müdaheleyi yaptılar. Şu an bir diplomasi trafiği var. 220 Uygur Türk'ünün Türkiye getirilmesi konusunda tüm çalışmalarımızı yaptık. Yakında müspet yönde neticelenmesini bekliyoruz" dedi.
 
ÇİN'DEN TÜRKİSTANLI MÜSLÜMANLARA KÜLTÜREL VE DİNİ BASKI
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin'in, etnik gruplar üzerinde "kültürel baskı, ayrımcılık ve dini baskılar" gibi zorlamaları, "terörizm, ayrılıkçı hareketler ve dini aşırılıklar" adına haklı gösterdiğini, Pekin yönetiminin Uygur Türklerinin pasaport edinme haklarını engelleme gibi birçok sıkıntı çıkardığını belirtti.
 
(Haber 7)

Etiketler : #Tayland'da   #yakalanan   #Uygurlara   #Çin'den   #idam   #kararı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN