Suudi Arabistan’da ders kitaplarından siyonist karşıtı ifadeler kaldırıldı

Siiyonist isimlerin yönetimindeki Okul Eğitiminde Barışı ve Kültürel Hoşgörüyü İzleme Enstitüsü (IMPACT-se) Suudi Arabistan’daki 301 ders kitabını inceleyerek bulduğu sonuçları raporladı. Enstitü’nün raporuna göre, Suudi ders kitaplarından “neredeyse tüm antisemitizm” ve "İsrail’i şeytanlaştıran" materyal kaldırıldı. Enstitü’nün CEO’su Sheff, “İsrail ile ilgili açık ılımlılık eğilimi oldukça dikkat çekici” ifadesini kullandı.

29-05-2023


Okul Eğitiminde Barışı ve Kültürel Hoşgörüyü İzleme Enstitüsü (IMPACT-se), 2022-23 öğretim yılı için Suudi müfredatı hakkında bir rapor yayınladı. Enstitü’ye göre, hem İsrail karşıtı materyaller hem de antisemitizm ile ilgili konularda Suudiler iyileştirmeler gösterdi.

Jewish News’un haberine göre, raporda, son beş yılda toplam 301 ders kitabı ve mevcut 2022-23 öğretim yılı için 80 ders kitabı dahil olmak üzere “tüm beşeri bilimler külliyatı” analiz edildi.

Habere göre, Yahudilerin İslam düşmanı olduğunu ima eden materyallerin yanı sıra, Yahudileri ve Hıristiyanları İslam’a karşı olmakla suçlayan Kuran ayetleri ve sözlü geleneklerin yorumları da kaldırıldı.

Rapora göre bu durum, İsrail ile ilgili materyallerde “pozitif bir gelişme eğilimi çizgisi” olarak kaydedildi.

İsrail’in 1969’da Mescid-i Aksa’yı ateşe verdiği, İsrail’in sınırlarını genişletmek için 1967 savaşına girdiği ve İsrail’i “sahte demokrasi” olarak adlandırdığı gibi ‘yanlış’ suçlamalar gibi İsrail karşıtı materyaller ders kitaplarında yer almadı.

2020’de ders kitaplarında siyonistler “hedeflerine ulaşmak için kadınları, uyuşturucuları ve medyayı kullanıyor” şeklinde tanımlıyor ve siyonizmin İslam dünyası üzerindeki etkisini “savaşlar ve mücadeleler […] ve Filistinlilerin katledilmesi ve sürülmesi” olarak etiketleniyordu. Ders kitaplarından Kudüs’teki Yahudi Tapınağı’nın “siyasi amaçlı bir uydurma” olduğu ifadesi de kaldırıldı.

Bununla birlikte bazı ifadelerin ders kitaplarındaki varlığını sürdürdüğü de belirtilerek, İran ve Hizbullah tarafından da İsrail için kullanılan “Siyonist varlık” terimi, aynı zamanda siyonizmi “Filistinlileri evlerinden kovmayı amaçlayan Avrupalı ​​sömürgeci ve ırkçı bir hareket” olarak tanımlan ifadeler örnek veriliyor.

“Suudi İslam Araştırmaları ders kitaplarında daha önce tespit edilen yahudi karşıtı materyallerin neredeyse tamamı artık kaldırıldı.” diyen IMPACT-se CEO’su Marcus Sheff, “Bu, son dört yılda diğer konularda önemli miktarda antisemitizmin kaldırılmasını takip ediyor” dedi.

“Yahudi devletini hala tanımamakla birlikte, İsrail ile ilgili açık ılımlılık eğilimi oldukça dikkat çekicidir. Tüm ders kitabı reformları önemli olmakla birlikte, Suudi Arabistan ders kitapları özellikle önemlidir.” diyen Sheff, “Altı milyondan fazla Suudi çocuk ve Suudi Arabistan dışında da bunları okuyan pek çok kişi için, ders kitaplarındaki yahudi nefretinin kaldırılması ve İsrail hakkındaki içeriğin yumuşatılmasından dolayı Suudi hükümetine teşekkür gerekiyor.” ifadesini kullandı.

(Kaynak: İktibasdergisi.com)

Etiketler : #Suudi   #Arabistan’da   #ders   #kitaplarından   #siyonist   #karşıtı   #ifadeler   #kaldırıldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN